Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pandemia de COVID-19 este considerată o criză globală de sănătate publică la o scară care nu a fost experiementată anterior în timpurile moderne, afectând semnificativ calitatea vieții oamenilor. Măsurile guvernamentale de restricționare care vizează minimizarea transmiterii virusului, prin izolarea la domiciliu, închiderea numeroaselor afaceri sau restricțiile de călătorie, au avut un impact social semnificativ, care pătrunde aproape în toate aspectele vieții de zi cu zi. Aceste schimbări pe scară largă reprezintă surse considerabile de stres în populație și pot avea efecte dăunătoare asupra sănătații mentale și fizice în viitor.
În acest sens, există o serie de strategii validate științific, recomandate de psihologi care ajută la gestionarea stresului și la reducerea efectelor negative pe care le are pandemia asupra noastră:
1. În primul rând, trebuie să înțelegem că frica și tristețea sunt reacții normale în contextul actual. Este important să identificăm și să acceptăm prezența acestor emoții, fie și negative atât în cazul propriei persoane, cât și a celor din jur. În plus, este util să acceptam aspectele pe care nu le putem schimba sau controla, iar în schimb, să apelam la resursele interioare pentru a ne adapta.
2. Folosiți pentru informare doar surse oficiale și de încredere din mass-media; limitați expunerea la informațiile legate de pandemie, pentru că expunerea exagerată poate crește nivelul de anxietate perceput. În acest sens, puteți stabili anumite momente din zi în care alegeți să vă documentați cu privire la starea actuală a pandemiei, iar în restul zilei continuați rutina după programul stabilit.
3. Practicați exerciții de relaxare și de respirație conștientă. Cercetările stiințifice ne arată că o respirație abdominală controlată oxigenează sângele, relaxează sistemul nervos și diminuează reactivitatea emoțională.
4. Încercați să stabiliți o rutină sănătoasă și urmați această rutină (de ex., stabiliți în fiecare dimineață scopuri pentru ziua respectivă și încercați să atingeți în mod consistent acele scopuri, dormiți suficient, mențineți o dietă sănătoasă, practicați exerciții fizice).
5. Trăirea emoțiilor pozitive se face tocmai prin angajarea în activitați plăcute, așadar nu uitați să vă faceți timp pentru lucrurile care vă plac și care vă oferă recompense ( de ex., practicarea hobby-urilor în măsura posibilităților, petrecerea timpului în natură, lectura sau alte modalități de relaxare, precum ascultarea playlist-ului preferat, a găti mâncarea preferată sau a viziona un film).
6. Să ne monitorizăm gândurile și emoțiile. Atunci când ne confruntăm cu emoții negative copleșitoare și incontrolabile, ne putem gândi că acestea sunt, de obicei, generate de gânduri problematice (de ex., catastrofarea unui eveniment, neacceptarea realității, indisponibilitatea de a suporta disconfortul, suferința). De aceea este important să modificăm aceste gânduri problematice, pentru a le scădea ulterior impactul emoțional.
7. Distanțarea fizică nu trebuie să fie echivalentul distanțării emoționale. Încercați să mențineti legăturile emoționale și să inițiați conversații oneste despre fricile sau îngrijorările dvs. cu persoane apropiate, în care aveți încredere.
8. Dacă emoțiile negative (depresia, anxietatea, furia) sunt intense și le percepeți ca fiind incontrolabile, încercați să cereți ajutor specializat.
Sugestii de linii speciale de ajutor la care puteți apela:
- depreHUB (Contact: 0374456420)
- Telverde antisuicid - sunt specialiști care pot să ofere suport imediat, 24/7! (Contact: 0800080020)
- AtlasHub
- platforme de psihoeducație: Depreter, Paxonline
- Aplicatii mobile inovative gratuite cu ajutorul roboterapiei: Woebot / I’m fine. (Andra F.)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.