Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
In primele etape, cancerul gastric prezinta putine sau niciun simptom. Asta face dificila detectarea lui, astfel ca medicii diagnosticheaza aceasta maladie adesea in stadii avansate. In acel moment, este mai dificil de tratat. La ora actuala nu exista un test screening, insa avem la dispozitie o investigatie care poate depista cancerul gastric (cancerul de stomac) la persoanele cu risc ridicat.
Dr. Saowanee Ngamruengphong, medic gastroenterolog la Johns Hopkins, explica modul in care medicii privesc captuseala stomacului fara a efectua operatii. Procedura endoscopica ajuta la depistarea pacientilor cu risc ridicat si la diagnosticarea cancerului de stomac mai devreme.
Din pacate, nu exista nici un test de screening recomandat pentru a depista cancerul gastric precoce la populatia generala. Cu toate acestea, dr. Ngamruengphong spune ca medicii folosesc endoscopia superioara pentru a depista si detecta cancerul gastric la persoanele cu risc ridicat de a dezvolta boala.
„Nu exista niciun ghid standard cu privire la cine trebuie depistat cancerul de stomac, asa ca ne bazam recomandarile de screening pe riscul pacientilor de a dezvolta acest cancer. Pe baza a ceea ce gasim, determinam cat de des pacientii ar trebui sa fie supusi testelor de urmarire”, a spus medicul gastroenterolog.
Cancerul gastric: cine are un risc crescut
Factorii pe care Ngamruengphong ia in considerare la identificarea pacientilor cu risc includ, printre altele, sanatatea fizica si genetica. Anumite tipuri de infectie gastrica si sindroame ereditare, cum ar fi sindromul Lynch si sindromul Peutz-Jeghers, cresc riscul de cancer la stomac. Daca aveti un istoric familial sau daca sunteti un fumator de multi ani, de asemenea, sunteti sub risc. Etnia si rasa sunt alti factori de risc – de exemplu, non-caucazienii.
Testul standard pentru depistarea cancerului de stomac
Potrivit dr. Ngamruengphong, endoscopia superioara este testul standard de aur pentru diagnosticarea cancerului de stomac astazi. In cadrul acestei proceduri, endoscopul – un tub lung, subtire, flexibil, care are la varf o camera video cu o sursa de lumina, este introdus in gura pacientului. Medicul ghideaza endoscopul spre stomac si pe masura ce acesta inainteaza sunt analizate atent mucoasa esofagului si a stomacului. Sunt inspectate toate zonele suspecte de cancer.
Chiar si cu un endoscop, poate fi dificil sa distingi leziunile canceroase de tesutul stomacului sanatos sau cicatrizat. „Cand efectuam o endoscopie de screening, nu vedem o masa mare atunci cand este prezent cancerul. In schimb, deseori vedem leziuni foarte mici, foarte subtile”, explica medicul.
Medicii cu experienta vasta folosind acest instrument de screening pot detecta mai usor subtilitatile cancerului de stomac foarte timpuriu. Cu ajutorul unor tehnologii endoscopice recente, cum ar fi imagini si coloranti de inalta calitate, medicii pot detecta cancerul gastric chiar si in stadii incipiente.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.