Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Gratarul ca preparat este usor de facut si foarte sanatos, insa exista riscul sa te expui la cateva pericole.
De obicei, acordam o atentie sporita produsului pus pe gratar, mai exact, curateniei sale. Insa omitem deseori un lucru: curatare gratarului. Fie ca este gratarul personal, fie ca este folosit la comun cu vecinii, fie ca este cel public din parc, gratarul este plin de microbi.
Faptul ca-l arzi inainte de a pune carnea sau altceva pe el il scapa de o mare parte din murdaria invizibila ochiului liber, adica de microbi, explica medicul Steven A. Porcelli, presedintele Departamentului de Microbiologie si Imunologie din cadrul Colegiului de Medicina Albert Einstein.
Specialistul in microbiologie atrage totusi atentia ca “arderea gratarul” trebuie efectuata in mod eficient, indelungat inainte de fiecare folosire ca sa nu se transfere microbii pe produsele alimentare puse pe grilaj.
Prepară carnea la temperaturi mai joase
Deşi sunt considerate delicioase şi sănătoase pentru că nu sunt pregătite în ulei, specialiştii în nutriţie au alte păreri când vine vorba de preparatele la grătar. Ei sunt de părere că în urma arderii cărbunelui sau a lemnului se degajă substanţe cancerigene (aminele heterociclice -se formează în mâncăruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatură foarte ridicată, iar hidrocarbura aromatică policiclică - se formează când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum), care se impregnează în carne.
Pentru a limita acest risc, indicat este să se gătească preparatele din carne la temperaturi mai joase, dar şi să se renunţe la înţeparea lor în timpul gătirii. Un rol în limitarea formării de compuşi cancerigeni o are şi marinarea preparatelor înainte de a fi puse pe grătar.
Nutriţioniştii spun că aromele şi amestecurile de condimente protejează într-o anumită măsură preparatele din carne (salvia, usturoiul, cimbrul etc.).
Îndepărtează părţile mai arse
Mai ales dacă preparatele din carne sunt bine pregătite, important este să se îndepărteze părţile negre, cele mai arse, deoarece ele conţin o cantitate mai mare de reziduuri toxice. Cel mai indicat este să se reducă intensitatea focului, chiar dacă asta presupune o durată mai mare de pregătire a cărnii.
De asememea, este recomandat ca preparatele să fie întoarse cât mai des posibil, astfel încât să se evite contactul direct cu flăcările.
Rozmarinul, cel bun dintre condimente
Dintre ierburile aromate, rozmarinul aduce cele mai multe beneficii când vine vorba de preparea cărnii la grătar. Pe lângă aroma deosebită pe care o oferă preparatelor, rozmarinul protejează cele mai bine carnea de substanţele cancerigene.
Rezultatele studiilor în domeniu au arătat că rozmarinul poate reduce cu până la 92% nivelul de chimicale cancerigene formate în timpul preparării la grătar. Nivelul de antioxidanţi este cu atât mai ridicat dacă la condimentarea preparatelor din carne se foloseşte rozmarin proaspăt, nu cel uscat.
Reţeta unui grătar sănătos: carne şi legume
Legumele la grătar completează perfect gustul preparatelor din carne. Bogate în antioxidanţi şi fibre, legumele neutralizează efectul substanţelor cancerigene care se pot forma în timpul preparării.
Mai mult, specialiştii în nutriţie sunt de părere că legumele pot contracara efectele pe care le poate avea consumul frecvent de carne roşie la grătar. Mai exact, legumele pot diminua riscul de apariţie a cancerului colorectal.
Alte sfaturi pentru prepararea unui grătar sănătos
- alege pentru grătar carnea cât mai slabă, care trebuie tăiată subţire pentru a se pătrunde bine;
- nu pune carnea pe grătar direct pe flacără, aşteaptă se ardă mocnit;
- alege carnea proaspătă de mici, nu cea congelată;
- peştele conţine mai puţină grăsime decât alte tipuri de carne, de aceea este o alegere potrivită pentru grătar;
- alege pentru aprinderea focului brichetele pentru grătar pe care le găseşti în comerţ şi evită folosirea benzinei sau a altor substanţe inflamabile.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.