Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Vitiligo este o afecţiune care se manifestă prin apariţia unor pete de culoare albă pe anumite zone ale pielii. Persoanele diagnosticate cu boala nu se vor vindeca complet niciodată, însă pot ţine boala sub control.
Zonele afectate cel mai des de decolorarea pielii sunt faţa, gâtul, buzele, mâinile şi picioarele. În afară de petele albe, mai poate apărea încărunţirea sprâncenelor, a genelor şi a bărbii, în cazul bărbaţilor.
Vitiligo - Poate apărea în urma unor supărări
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că boala este de natură autoimună, adică sistemul imunitar atacă şi distruge melanocitele, celulele responsabile de pigmentarea pielii. De asemenea, afecţiunea poate apărea în urma unui eveniment extrem de stresant, în urma unei arsuri solare puternice sau după ce pielea a fost expusă la anumite substanţe chimice.
Boala poate fi de mai multe feluri, ceea ce înseamnă că poate să existe vitiligo local, când petele apar pe una sau câteva zone de piele, pe porţiuni mici, generalizat (petele albe apar simetric, pe ambele părţi ale corpului, numărul acestora fiind destul de mare), cât şi segmentar (petele albe apar doar pe o anumită zonă, de exemplu, pe braţ sau pe un picior).
Vitiligo - Diagnosticarea bolii se face în urma unor teste de sânge
Pentru a pune un diagnostic, medicul cere analize de sânge, dar poate fi nevoie şi de biopsie. Bolnavii pot lua medicamente şi creme cu corticosteroizi sau pot face şedinţe de terapie cu lumină (fototerapie). În cazul în care aceste metode de tratament sunt ineficiente, poate fi utilizată grefa de piele.
Vitiligo nu se vindecă în proporţie de 100% niciodată.
Vitiligo - Recomandări pentru cei cu vitiligo
Cei care au boala trebuie să utilizeze creme cu protecţie SPF de cel puţin 30, de fiecare dată când se expun la soare. De asemenea, trebuie să evite fumatul, cafeaua, ciocolata. Odihna este foarte importantă, cel puţin opt ore. Este recomandat consumul de alimente bogate în betacaroten, precum morcovul, mazărea, cartofii dulci, dovleacul, varza.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.