Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Răul de mişcare este o tulburare foarte frecventă a urechii interne, determinată de o mişcare repetitivă, cum ar fi deplasarea unei bărci pe apă, a maşinii sau a avionului în zone de turbulenţă. Dr. Corina Mella, medic primar ORL în cadrul Centrului Medical Unirea (CMU), ne explică cum se produce răul de mişcare şi cum putem reduce simptomele negative ale acestuia.
Menţinerea echilibrului în repaus sau în mişcare se face cu ajutorul unui sistem complex -sistemul vestibular. Creierul primeşte şi analizează informaţiile venite din 3 direcţii:
- vederea (aduce informaţii legate de mediul în care se află sau se deplasează individul);
- receptorii din musculatură scheletică şi din articulaţiile trunchiului şi membrelor (aduc informaţii despre capacitatea aparatului locomotor de a face faţă mişcărilor sau poziţiei într-un anumit moment
- urechea internă (aduce atât informaţii auditive din mediu, cât şi informaţii legate de poziţia trunchiului în spaţiu în raport cu gravitaţia, acceleraţia şi modificarea permanentă a poziţiei capului, prin intermediul labirintului).
“Dacă executăm o mişcare neintenţionată (deplasarea într-un vehicul, cu avionul sau cu o barcă), creierul nu mai coordonează informaţiile venite de la cele trei organe senzoriale şi apare un conflict între mesajele transmise. De exemplu, calea vizuală percepe mişcarea, în timp ce labirintul nu percepe nici o modificare de acceleraţie, iar receptorii din muşchi, oase şi articulaţii nu percep nici o modificare de presiune sau vibraţii”, explică dr. Corina Mella.
În schimb, atunci când ne mişcăm intenţionat, creierul comandă mişcările şi coordonează informaţiile primite de la cele trei căi menţionate anterior (ochi, musculatură şi ureche internă) şi poate realiza controlul echilibrului (adaptează şi compensează poziţia trunchiului în raport cu gravitaţia), orientarea spaţială şi stabilizarea vederii (a imaginii vizuale în momentul dat).
Simptomele răului de mişcare sunt: greaţă, vărsături, ameţeală, senzaţie de discomfort, uneori transpiraţii şi somnolenţă. Starea de rău dispare de regulă odată cu terminarea mişcării care a generat-o, alteori poate persista o vreme după terminarea mişcării, ca o consecinţă a readaptarii la mediul stabil”, arată specialistul CMU.
“Doar dacă simptomele persistă mai multe zile sau dacă sunt din ce în ce mai grave de la un drum la altul, se impune un consult de specialitate”, spune medicul.
Recomandări pentru a evita răul de mişcare
- Călătoriţi întotdeauna pe locul unde ochii vor vedea aceeaşi mişcare percepută de urechea internă şi de corp! În maşină, călătoriţi pe locul din faţă şi priviţi în depărtare, în barcă priviţi spre linia orizontului, în avion staţi la fereastră, privind afară.
- Nu citiţi în timpul călătoriei şi nu călătoriţi cu spatele spre direcţia de mers!
- Evitaţi consumul de alimente grase sau care nu va plac înaintea călătoriei. Evitati mirosurile puternice.
- Luaţi un medicament împotriva răului de mişcare înainte de călătorie. Se pot administra antihistaminice de tipul meclozinului, la recomandarea medicului. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.