Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Multe persoane au tendinta de a ignora starea oaselor, in special pana cand ajung sa aiba probleme, fie cu ruperea unuia, fie cu afectiuni osoase care apar odata cu inaintarea in varsta. Insa oasele au nevoie de protectie indelungata si de ingrijire constanta.
1. Oasele se reconstruiesc constant
Anumite celule, numite osteoblaste, creeaza noi tesuturi osoase, in timp ce alte celule, numite osteoclaste, distrug unele tesuturi osoase. Acest procedeu poarta numele de remodelare osoasa si are loc pe tot parcursul vietii. Datorita acestuia, un os se poate reface dupa ce a fost rupt, oasele cresc rapid in copilarie si, din nefericire, sufera un declin spre batranete (balanta se inclina spre distrugere).
2. Alcoolul face rau oaselor
Prea mult alcool dauneaza ficatului, creierului si altor parti ale organismului, printre care se numara si oasele. Bautorii inraiti au tendinta de a pierde din densitatea osoasa, putand ajunge si la osteopenie - o densitate osoasa mai mica decat cea normala. De asemenea, alcoolul consumat in exces este un factor de risc si pentru osteoporoza, o afectiune mai severa a oaselor.
3. Dentistul isi poate da seama daca ai probleme osoase
Pierderile osoase pot afecta orice zona, deci si maxilarul. Daca acesta se deterioreaza, pot sa apara probleme ca lasarea gingiilor, caderea dintilor si dificultati in potrivirea protezelor dentare. Iar un stomatolog isi poate da seama de acestea, suspectand astfel si o afectiune osoasa.
4. Grasimea din jurul taliei dauneaza oaselor
Mai multe cercetari au aratat ca femeile aflate in perioada de premenopauza si care au grasime in exces in zona taliei au un risc crescut de osteoporoza. Si asta deoarece aceasta grasime este diferita de cea din restul corpului, producand diversi hormoni care pot creste inflamatia in organism, ceea ce duce la disolutia oaselor.
5. Medicamentele pentru oase trebuie luate cu precautie
Pe piata exista multe medicamente care intaresc oasele, insa acestea nu sunt pentru oricine. Cele pe baza de bisfosfonat reduc riscul de fracturi, dar pot fi daunatoare pentru stomac. Recomandat este ca cei care iau medicamente sa faca o reevaluare a starii oaselor la 3-5 ani, pentru a vedea daca mai au nevoie in continuare de acestea.
De asemenea, schimbarea medicamentelor si a dozelor poate fi de folos. Pacientii cu un risc redus pot opri tratamentul, insa trebuie monitorizati atent.
6. Riscul de fracturi din cauza osteoporozei este mai mare decat cel de cancer
Riscul unei femei de a avea o fractura de sold cauzata de osteoporoza este mai mare decat riscurile de a face cancer la san, ovarian sau uterin la un loc. Iar un sold rupt - problema care este mai comuna la persoanele care au peste 65 de ani - poate schimba viata sau chiar ameninta viata, mai ales daca este nevoie de operatie si de o perioada lunga de recuperare. Unele persoane nici macar nu se recupereaza total si sunt nevoite sa se ajute apoi de carje sau chiar de scaun cu rotile.
7. Alimentele care contin calciu sunt importante
Alimentele bogate in calciu, cum ar fi laptele, iaurturile, branza, produsele fortifiate, migdalele, legumele verzi, sunt foarte bune pentru oase. Si chiar si fructele si legumele care nu contin atat de mult calciu ca acestea pot aduce beneficii oaselor (desi in acest sens mai este nevoie de cercetari).
8. Suplimentele alimentare s-ar putea sa nu fie cele mai bune
Este mai bine sa oferi organismului calciu din alimentatie decat din suplimente alimentare. Acestea din urma au fost legate de aparitia pietrelor la rinichi, iar mai multe studii au sugerat ca riscul de atac de cord la adultii mai in varsta este mai mare la cei care iau calciu decat la cei care nu iau un astfel de supliment.
9. Iti poti intari oasele
Jucand diferite sporturi, ridicand greutati, alergand si facand orice alta activitate care pune in miscare muschii vei stimula oasele sa devina mai puternice si mai dense. Si, cum densitatea osoasa atinge un maxim in jurul varstei de 30 de ani, dupa care incepe sa scada, cu cat "construiesti" mai mult la tinerete, cu atat va fi mai bine pentru tine ulterior.
10. Problemele menstruale fac rau oaselor
Femeile tinere care nu au un ciclu menstrual regulat pot suferi pierderi osoase din cauza unui hormon care mimeaza menopauza. Anorexia, in special, poate deteriora oasele prin oprirea menstruatiei.
11. Oasele sunt unitati de stocare
Spre exemplu, daca organismul are nevoie de calciu, cum se intampla in cazul femeilor care alapteaza, corpul elibereaza cantitatea necesara din oase intr-un proces benefic pentru copil si care nu face rau mamei. Singura problema este ca, uneori, si substante toxice, precum plumb sau mercur, pot fi stocate in oase. Insa, oricum, este putin probabil ca ceea ce este stocat in ele - fie ca este bun sau rau - sa cauzeze probleme de sanatate. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.