Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Artritele sunt afectiuni manifestate prin procese inflamatoare la nivelul articulatiilor. Artritele pot avea evolutie acuta sau cronica, pot interesa o singura articulatie sau mai multe articulatii. Acestea pot fi insotite de proces degenerativ la nivelul articulatiei, pot duce la acumulare de lichid in spatiul articular, in functie de factorul ce a cauzat artrita. O articulatie inflamata este dureroasa si poate include local semne de tumefactie (umflatura articulatiei), cresterea temperaturii locale la nivelul articulatiei, inrosirea tegumentelor din jurul articulatiei, limitarea functiei articulare, a miscarilor.
Artritele pot aparea din diferite cauze, cum ar fi leziunile traumatice, anomaliile metabolice (guta, pseudoguta), factorii ereditari in osteoartroze, infectii bacteriene si virale, boli cronice de sistem autoimune (poliartrita reumatoida; lupus eritematos sistemic s.a.). Oricare ar fi cauza artritei, aparitia procesului inflamator la nivelul articulatiilor necesita neaparat consultatia unui medic specialist, care va recomanda un set de analize complexe, va stabili geneza artritei si va institui un program de tratament adecvat. Pe langa toate celelalte masuri curative, Asociatia Arthritis Research UK impartaseste cateva sfaturi utile, menite sa combata inflamatia si sa mentina articulatiile sanatoase:
Greutatea normala a corpului – echivalenta cu articulatii sanatoase! Astfel, cea mai importanta legatura dintre dieta si artrita este greutatea corpului, spun expertii. Excesul in greutate pune o povara suplimentara asupra articulatiilor, de cinci-sase ori mai mare decat greutatea corpului, mai ales asupra articulatiilor spatelui, genunchilor, soldurilor, gleznelor! Normalizarea greutatii corporale face o diferenta mare in caz de artrita. Medicii au stabilit ca normalizarea greutatii corpului reduce cantitatea de medicamente cu efect antiinflamator luate pentru dureri la nivelul articulatiilor.
O dieta sanatoasa protejeaza articulatiile de inflamatie. Un regim alimentar sanatos apara articulatiile de inflamatie si sustine totodata sanatatea inimii, afectata uneori de complicatiile artritei. Singura modalitate sanatoasa de a scadea in greutate este schimbarea modului de alimentatie si practicarea exercitiilor fizice care sa te ajute sa slabesti.
Grasimile saturate in meniu sunt proinflamatoare! Daca suferi de exces in greutate este nevoie sa reduci grasimile in meniu, intrucat grasimile au de doua ori mai multe calorii decat aceeasi cantitate de amidon sau proteine. Cu fiecare 30g de grasimi mai putin, poti reduce zilnic 270 de calorii. in plus, grasimile saturate de origine animala sunt factori proinflamatori in artrite.
Mananca mai multe fructe si legume. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a cel putin cinci portii de fructe si legume in fiecare zi, pentru un aport adecvat de nutrienti si risc scazut de boli. Este sugerat ca antioxidantii din fructe si legume combat inflamatia la nivelul articulatiilor. Legumele si fructele colorate, inclusiv legumele verzi, sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale ce sustin sanatatea articulatiilor.
Practica regulat exercitii fizice. Exercitiile fizice ard cel mai bine caloriile, inlatura excesul de grasime ce intretine procesul inflamator in articulatii, cresc supletea articulatiilor, previn instalarea procesului degenerativ.
Calciul scade riscul de osteoporoza. Deficitul de calciu creste riscul de osteoporoza, mai ales in perioada menopauzei. De asemenea, artrita este factor de risc pentru aparitia osteoporozei. Surse bune de calciu sunt produsele lactate – laptele, cascavalul, iaurtul, sardinele, semintele de susan.
Acizii grasi Omega-3 au proprietati antiinflamatoare. Acizii grasi Omega-3 ajuta la combaterea procesului inflamator in articulatii. Un studiu sustine ca acestia usureaza evolutia artritei reumatoide si artritei psoriatice, scad numarul articulatiilor dureroase si scurteaza rigiditatea lor. Acizii grasi Omega-3 se gasesc in ulei de rapita, peste gras, nuci, seminte de in. Pentru a creste aportul de acizi grasi Omega-3, Arthritis Research UK recomanda consumul de peste gras, ansoa somon, sardine, pastrav, macrou, hering, cel putin de doua ori pe saptamana.
Un studiu efectuat la University of East Anglia (UEA), a gasit ca broccoli ar avea compusi cu efect antiinflamator in artrite. Chiar daca nu este determinat cat broccoli ar trebui sa consumi pentru a reduce semnele de artrita, cercetarea data este un domeniu de interes potential pentru viitor.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.