Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Exista o modalitate simpla si la îndemana de a purifica aerul din interior: plantele depoluante, care absorb si elimina multe dintre substantele nocive pentru sanatatea noastra. În timpul fotosintezei, plantele absorb bioxid de carbon (CO2) si elibereaza oxigen.
Iarna, cand umiditatea din locuinta este adeseori prea mica, plantele cresc nivelul umiditatii prin simpla evaporare a apei pe care o absorb. Acest lucru are efect benefic asupra mucoaselor cailor respiratorii, care ne protejeaza de virusuri, bacterii, praf si alergeni. În functie de dimensiunile frunzelor si de natura lor (netede sau cu perisori), plantele pot reduce cantitatea particulelor aflate în suspensie în aer. E adevarat ca plantele atrag praful, dar praful depus pe frunze nu mai pluteste în aer, de unde noi îl inspiram. Iar de pe frunze poti sterge usor praful cu o carpa umeda. Dr. B. Wolverton, un cunoscut om de stiinta din SUA, si colegii lui au testat pentru NASA o serie de plante de apartament, încercand sa determine în ce masura sunt ele capabile sa purifice anumite substante poluante din aer: benzen, formaldehida, si tricloretilena.
Crizantema – Trebuie amplasata într-un loc foarte luminos, de preferinta undeva unde bate soarele. Pamantul trebuie udat regulat si abundent, iar florile uscate curatate. Beneficii: elimina 41% din tricloretilena, 61% din formaldehida si 53% din benzen. O poti amplasa în orice camera, dar este perfecta pentru o încapere recent renovata sau în care exista o piesa de mobilier proaspat lacuita.
Planta paianjen – Se întretine usor. Are nevoie de un loc luminos, dar nu direct la soare. Se uda generos, vara, dar iarna se lasa pamantul din ghiveci sa se usuce pana sa fie udata din nou. Beneficii: este un dintre cele mai depoluante plante, fiind capabila sa filtreze deodata formaldehida (86%), toluenul, monoxidul de carbon si benzenul. O poti plasa în mai multe camere din locuinta.
Iedera – Suporta bine umbra si se adapteaza usor la mediul interior, inclusiv la cel dintr-o baie, dar trebuie tinuta departe de locurile încalzite. Beneficii: este recunoscuta pentru capacitatea ei de a filtra formaldehida, benzenzul (90%) si tricloretilena (11%).
Gerbera – Are mare nevoie de lumina si de pamant usor umed. O poti amplasa în orice încapere, dar în special în cele în care se fumeaza. Beneficii: umidifica aerul din casa si elimina unii compusi organici volatili precum benzen (60%), formaldehida (50%), tricloretilena (35%).
Ficusul – Prefera locurile luminoase, eventual usor semi-umbrite, dar nu-i place expunerea directa la lumina soarelui. Alege un ficus voluminos, cu multe frunze. Beneficii: este o planta excelenta pentru încaperile în care exista mocheta deoarece filtreaza substantele emanate de adezivul cu care a fost lipita mocheta. Elimina 47% din cantitatea de formaldehida si 30% din benzen.
Crinul pacii – Numele latin al plantei este Spathiphyllum, fiind cunoscuta popular sub numele de crinul pacii sau floarea lunii. Suporta semi-umbra, dar ar fi bine ca o saptamana pe luna sa o tii într-un loc foarte luminos, fara soare direct. Se uda la 3-5 zile. Beneficii: este un depoluant eficient, caci elimina benzenul în proportie de 80% si peste 50% din cantitatea de formaldehida si tricloretilena prezente în locuinta.
Numeroase studii au demonstrat ca nivelul de stres al oamenilor scade la simpla vedere a plantelor. Prezenta plantelor reduce tensiunea musculara si pulsul, ceea ce contribuie la diminuarea stresului. Acest lucru este valabil atat pentru plantele de interior, cat si pentru arborii si arbustii din exterior.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.