Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Alimentele interzise in dieta copilului pot fi nenumarate daca acesta este doar un bebelus, sau le poti numara pe degete daca ai un copil mai mare de 3 ani. In primele luni de viata, stim cu totii, bebelusii nu ar trebui sa manance nimic altceva in afara de lapte matern sau formule de lapte praf. in majoritatea cazurilor nu au nevoie nici macar de apa. Unele mamici aleg sa le dea copiilor si ceai, insa, in acest caz, ceaiul ar trebui preparat in casa, evitandu-se acele ceaiuri pentru bebelusi din farmacii, despre care se stie ca au in compozitie si zahar.
In primul rand, in prima perioada de diversificare, pediatrii recomanda evitarea alimentelor ce contin gluten. Pana la opt, noua luni, stomacul copilului este destul de imatur pentru a digera si transforma glutenul, motiv pentru care trebuie evitat. Si mierea poate fi o sursa importanta de toxina botulinica ce poate cauza botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni raspandirea acestei toxine, insa, in cazul unui bebelus si chiar al copilului mic, aceasta toxina poate creste si ii poate pune viata in pericol.
Laptele de vaca si laptele de soia. Toti nutritionistii si pediatrii recomanda alaptarea sau hranirea copilului cu formule de lapte praf, cel putin pana la varsta de 1 an. Bebelusii nu pot digera proteina din laptele de vaca sau laptele de soia in primul an de viata. in plus, aceste doua tipuri de lapte nu contin toti nutrientii de care copilul are nevoie, ba, mai mult, contin minerale intr-o cantitate ce ii poate afecta rinichii.
Anumite alimente sunt periculoase nu pentru ca nu pot fi digerate sau pentru ca pot contine anumite substante, ci pentru ca cel mic, pana la 1 sau doi ani, se poate ineca cu el. Bucatelele de mancare mai mari decat un bob de mazare se pot bloca in esofagul copilului de 1 an. Legumele precum morcovii, telina sau fasolea verde ar trebui razuite sau ar trebui gatite si apoi taiate in bucatele. Strugurii, rosiile cherry sau pepenele galben se taie de dimensiunea boabelor de mazare atunci cand sunt servite copilului. Carnea sau branza, de asemenea, trebuie tocate foarte marunt sau razuite.
Bomboanele tari, dropsurile, nucile si floricelele de porumb reprezinta de asemenea pericol de inecare pentru un copil de 1 an. in plus, bomboanele nu sunt sanatoase. Semintele sunt prea mici ca sa se inece cu ele, insa trebuie sa stii ca acestea se pot bloca pe una dintre caile respiratorii ale copilului si pot cauza o infectie.
Alimentele moi si lipicioase precum bezelele, jeleul sau bomboanele gumate reprezinta o alta categorie de evitat deoarece, la fel pot ramane blocate pe esofagul copilului si sunt bogate in zahar, neavand nicio proprietate nutritionala. Tot in aceasta categorie poate intra si untul de arahide care cu cat este de consistenta mai lipicioasa, cu atat este mai greu de inghitit in siguranta de catre un copil mic.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.