Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cu senzatia de foame aparuta imediat dupa masa ori la trei sferturi de ora dupa ce ai mancat se poate confrunta oricine. Acest lucru se intampla fie pentru ca adopti un meniu vegetarian, dar si pentru ca ai putea avea unele dezechilibre.
Apetitul si senzatia de foame sunt determinate prin mecanisme complexe ale sistemelor endocrin, digestiv si neurologic, dupa cum explica doctorul Florin Ioan Balanica, membru al Academiei Americane de Nutritie si Dietetica. Fiecare dintre acestea trimit semnale chimice la nivelul creierului pentru a-i transmite senzatia de foame sau satietate.
Foamea excesiva se defineste prin nevoia de a consuma alimente, chiar daca se depaseste necesarul persoanei respective. Aceasta poate fi cauzata de dezechilibre ale sistemelor care coordoneaza pofta de mancare si nivelul de zahar din sange sau de diferite situatii, cum ar fi sarcina.
Pofta de mancare excesiva poate fi determinata de anumite patologii, explica medicul Florin Balanica, precum:
1. Boala Graves si hipertiroidismul – in acest caz, organismul produce cantitati mari de hormoni tiroidieni. Boala are printre manifestari pierderea in greutate, hiperactivitatea, insomnia, senzatia permanenta de foame sau lipsa de satietate dupa masa.
2. Hipoglicemia, alta cauza a senzatiei de foame exagerata, cauzata de fluctuatiile rapide ale zaharului din sange care contribuie la cresterea valorilor insulinei. Bolnavii de diabet zaharat sunt predispusi, in mod special, la hipoglicemie.
3. Dezechilibre psihice si emotionale. Unii oameni consuma mai multe alimente atunci cand sunt tristi, deprimati, stresati sau anxiosi. Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, sedativele, pilulele contraceptive este asociata, de asemenea, cu un apetit crescut. Mancatul compulsiv, adica fara nevoia de a ne alimenta, reprezinta o realitate pentru omul modern.
Prima masa a zilei este foarte importanta pentru organism. Obiceiul de a lua un mic dejun sanatos, bogat in substante hranitoare, sta la baza unei diete echilibrate si sanatoase pentru organism. Este gresit sa sari peste micul dejun asa cum este incorect sa consumi un meniu sarac in calorii. Daca nu mananci suficient dimineata, cresc riscurile sa ai un apetit crescut mai tarziu. Consumand un mic dejun generos, ai sanse mai mari sa nu te confrunti cu pofte alimentare care nu pot fi controlate.
Unul dintre principalele motive pentru care iti este foame dupa ce ai mancat este ca iei masa fara sa te concentrezi asupra alimentelor. Luand masa in timp ce incerci sa faci alte activitati – trimiti e-mailuri, raspunzi la SMS-uri, te uiti la televizor – este un obicei care poate sabota instalarea senzatiei de satietate. Mai mult decat atat, cand mancam cu gandul la altceva, tindem sa mancam in exces, fara sa ne saturam.
De asemenea, mancatul pe repede-nainte este un alt obicei care determina aparitia poftei de mancare dupa masa. in corp este nevoie de cel putin 20 de minute pentru instalarea senzatie de satietate. Daca mananci in mai putin de 10 minute, nu iti ramane suficient timp sa iti dai seama daca te-ai saturat sau nu. incearca sa mesteci mai mult fiecare inghititura de mancare si evita sa mananci in picioare.
Pentru a preveni acest neajuns, mai precis pentru a ramane in echilibru metabolic, medicul Florin Balanica recomanda impartirea alimentelor din farfurie, astfel: jumatate din cantitate sa fie proteine (carne slaba, albus de ou, branza slaba, linte verde, naut, fasole verde), un sfert, legume de culoare verde (spanac, broccoli, fasole verde, castravete, ardei gras) si sfertul ramas - garnitura (poti opta tot pentru legume verzi ori pentru orez brun, o felie de paine integral prajita, un cartof copt si racit.
Daca vrei sa slabesti, in farfurie trebuie ai jumatate din cantitate proteine de calitate, in special de origine animala si o jumatate de cantitate, legume de culoare verde, crude sau prelucrate prin foc.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.