Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Polipii de colon sunt o sursa de mare stres pentru oricine. Si asta pentru ca se pot transforma in cancer de colon sau, la momentul depistarii, sunt deja malignizati. Polipii sunt descoperiti in timpul colonoscopiei. Cat de des trebuie sa facem aceasta investigatie si in cat timp un polip premalign devine canceros descopera mai jos.
Polipii de colon numiti si polipi adenomatosi cresc in intestinul gros sau in colon. Majoritatea polipilor nu sunt periculosi. Cu toate acestea, unii polipi se pot transforma in cancer sau sunt deja cancer. Pentru a fi in siguranta, medicii elimina polipii si ii testeaza. Aceasta se face in timpul unei colonoscopii, o investigatie prin care medicul examineaza interiorul intestinului gros.
Polipii de colon: simptome
Polipii de colon se pot dezvolta la oricine, insa anumite persoane sunt mai predispuse. Riscul este mai mare daca aveti peste 50 de ani, ati avut polipi inainte sau in familie exista o alta persoana cu polipi. De asemenea, riscul creste daca exista un istoric familial de cancer de colon.
Majoritatea polipilor de colon nu provoaca simptome. Daca aveti simptome, acestea pot include sange pe lenjerie sau pe hartie igienica dupa eliminarea scaunului, sange in scaun, constipatie sau diaree care dureazamai mult de o saptamana.
Cat dureaza pana cand un polip se poate maligniza
Majoritatea cancerelor colorectale apar din cauza polipilor adenomatosi. Se considera ca evolutia de la polipul precanceros la cancerul complet dureaza in jur de 10 ani. Este greu de estimat timpul de malignizare intrucat medicii elimina polipii atunci cand ii gasesc. Colonoscopia permite eliminarea polipilor inainte de a deveni cancerosi. De asemenea, ajuta si la depistarea timpurie a cancerului, in faza in care tratamentul poate da cele mai bune rezultate.
Cancerul de colon este al treilea tip de cancer cel mai frecvent. Expertii considera ca un screening adecvat poate preveni, aproximativ 60% din decesele cauzate de cancerul colorectal. Colonoscopia gaseste mai multi polipi si cancere decat alte metode si permite indepartarea imediata sau biopsia.
Cat de des facem colonoscopia
Cat de des trebuie sa faceti o colonoscopie depinde si de riscul dvs. pentru cancerul de colon. Screeningul cancerului colorectal incepe in general la varsta de 50 de ani, deoarece riscul acestei boli creste odata cu varsta. Peste 90% din cazuri apar la persoane cu varsta peste 50 de ani.
Daca aveti un risc mediu si alegeti colonoscopia, ar trebui sa faceti o colonoscopie la fiecare 10 ani, incepand cu varsta de 50 de ani. Colonoscopia poate fi efectuata mai devreme si mai des la persoane cu risc crescut, inclusiv cele cu istoric personal sau familial de polipi sau cancer colorectal, boala inflamatorie a intestinului sau un sindrom ereditar, cum ar fi polipoza adenomatoasa familiala sau cancerul colorectal ereditar nonpolipozic (sindromul Lynch).
Unii specialisti recomanda ca screeningul de rutina sa continue pana la varsta de 76 de ani, cu o optiune de screening intre 76 si 85 de ani, in functie de sanatatea generala si factorii de risc. Screeningul nu este recomandat dupa varsta de 85 de ani.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.