Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Se întâmplă să ai furnicături şi o senzaţie de amorţeală la nivelul limbii? Află care sunt cele mai frecvente cauze care conduc la amorţeala limbii!
Deteriorarea unui nerv duce la amorţeala limbii
Nervul lingual, care face ca vârful limbii să simtă, poate fi afectat în timpul unei intervenţii stomatologice, în special dacă e vorba de îndepărtarea măselelor de minte. Ulteror, poţi resimţi amorţeală la nivelul limbii, o senzaţie de gâdilare şi chiar poţi percepe altfel gustul alimentelor. În câteva săptămâni, amorţeala limbii ar trebui să dispară. Dacă după 6 săptămâni nu se întâmplă acest lucru, mergi la medic.
O reacţie alergică
Senzaţia de mâncărime şi de amorţeală a limbii poate apărea şi în urma ingerării unor alimente sau băuturi. De obicei, unele fructe sau legume crude pot da această reacţie. În principiu, limba îşi revine după ce clăteşti bine gura cu apă şi, eventual, iei un antihistaminic. Dacă te înroşeşti, ţi se umflă gâtul şi nu mai poţi înghiţi, înseamnă că ai intrat în şoc anafilactic şi trebuie să suni la 112, pentru că viaţa îţi este în pericol.
O ulceraţie mică
Se întâmplă să îţi muşti limba odată cu alimentele şi atunci, pe lângă o mică ulceraţie, te pomeneşti şi cu senzaţia de amorţeală. Pentu ca zona să se refacă, evită alimentele fierbinţi, acre şi foarte sărate şi clăteşte-ţi gura cu ceai de salvie sau cu apă de gură.
Reacţie adversă la un medicament
Anumite medicamente au printre reacţiile adverse amorţeala limbii. Citeşte cu atenţie prospectul medicamentelor pe care le iei şi, dacă amorţeala devine supărătoare, discută cu medicul tău despre reducerea dozei sau schimbarea medicaţiei.
Arsurile
Dacă îţi arzi limba cu o băutură extrem de fierbinte, e posibil ca aceasta să îţi amorţească. Clăteşte-ţi bine gura cu apă rece şi, dacă durerea este foarte mare, ia un ibuprofen.
Accidentul vascular cerebral
Când circulaţia sângelui spre creier este oprită, deteriorând celulele care pot afecta memoria şi funcţionarea muşchilor, apare atacul cerebral. Amorţeala bruscă a limbii şi a unei părţi a feţei, însoţite de tulburări de vorbire reprezintă semne ale accidentului vascular cerebral. Trebuie să suni la numărul de urgenţă dacă tu sau cineva din jur prezintă aceste simptome.
Scleroza multiplă
Nervii inflamaţi sau care nu mai funcţionează corespunzător sunt semne ale sclerozei multiple.
Anemia
Limba roşie şi dureroasă poate fi un semn de anemie, cauzată de lipsa vitaminei B12. Alte simptome sunt oboseala, paloarea feţei, senzaţia de slăbiciune, pierderea apetitului şi scăderea în greutate.
Migrena
Unele persoane care suferă de migrene pot experimenta simptome vizuale sau senzoriale, precum observarea unor fulgere de lumină. La aceşti pacienţi poate apărea amorţeala limbii, a feţei sau a întregului corp.
Hipoglicemia
Amorţeala limbii şi a buzelor reprezintă unul dintre simtpomele scăderii glicemiei sub limitele normale. Printre persoanele aflate la risc se află diabeticii.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.