Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Aproape 40 de plante din familia mentei sunt clasificate din punct de vedere tehnic drept levantica, desi cea mai comuna versiune de lavanda este Lavandula angustifolia, care defineste cel mai bine culoarea „levantica”. Folosita înca din vremuri stravechi de romani si de greci, aceasta planta se gaseste în Africa, în zona bazinului Marii Mediterane si în alte regiuni ale Europei sau Asiei. Motivul pentru care este folosita atat de mult este gama larga de aplicatii, de la alimente si parfumuri la cosmetice si medicamente pe baza de plante; este o adevarata resursa de uleiuri esentiale care au efecte puternice asupra corpului uman si însumeaza unele din cele mai speciale si iubite mirosuri din lume. În Romania, peste 20 de familii din Alba au renuntat la culturile traditionale si au ales sa cultive lavanda iar situatia se extinde si în Moldova si Dobrogea.
Lavanda englezeasca (Lavandula angustifolia) este probabil cel mai cunoscut si mai apreciat soi de lavanda. Originara din regiunea mediteraneana, lavanda englezeasca si-a castigat numele pentru ca se dezvolta foarte bine în conditiile de clima si sol din Anglia. Aceasta formeaza plante de aproximativ 60-90 cm înaltime. Frunzele gri-verzui sunt parfumate si aspectuoase. Lavandula angustifolia ‘Munstead’ este un alt tip bine cunoscut de lavanda. Tolereaza mai bine caldura decat alte soiuri de lavanda englezeasca. Alte tipuri de lavanda care se adapteaza bine la caldura sunt lavandinele (Lavandula x intermedia) sau hibrizii de lavanda englezeasca. Aceste plante au fost obtinute prin combinarea lavandei portugheze (Lavandula latifolia) cu levantica englezeasca (Lavandula angustifolia).
Soiurile de lavanda cele mai populare includ levantica ‘Grosso’ (Lavandula x intermedia ‘Grosso’), apreciata pentru florile sale bogate, parfumate intens. ‘Grosso’ este adesea crescuta în regim intensiv pentru uleiul esential folosit în industria parfumurilor. Aceasta varietate creste pana la 60-90 cm înaltime, iar pentru varianta alba cauta ‘White Grosso’. Provence (Lavandula x intermedia ‘Provence’) este o alta lavanda cultivata în special în Provence, Franta. Este pretioasa pentru florile sale parfumate, cu tulpini lungi. Lavandula dentata este mai mult o planta valoroasa pentru peisagistica. Frunzele si florile au tonuri puternice de pin si camfor, motiv pentru care lavanda frantuzeasca nu este un tip de levantica culinara. Lavanda frantuzeasca înfloreste continuu, mai ales în regiunile cu ierni blande. Este potrivita pentru pliculetele cu lavanda uscata si butasi.
Proprietatile lavandei sunt valoroase atat în beneficiul sanatatii, cat si pentru industria cosmetica. În plus, lavanda este materia prima perfecta pentru decoratiuni. Componentele antioxidante ale lavandei pot influenta sistemul endocrin al organismului pentru a reduce nivelurile de hormoni de stres din organism. Daca sorbi dintr-o cana de ceai de lavanda sau, pur si simplu, zdrobesti cateva flori între degete si le aplici pe frunte, poti obtine un efect de calmare. Calitatile relaxante ale plantei, care provin din efectele pe care le au compusii organici si antioxidanti, ajuta inima, reducand tensiunea arteriala si regland tensiunea din vasele de sange. Acest lucru poate preveni ateroscleroza si alte probleme cardiovasculare, reducand astfel riscul de accident vascular cerebral si atac de cord.
Folosita în aromaterapie, lavanda are un efect puternic asupra sistemului nervos, fiind recomandata pentru insomnii si apnee. Daca adaugi flori în apa din cada si faci o baie, componentele antiinflamatorii ale lavandei pot ajuta la reducerea inflamatiei în întregul corp si la relaxarea muschilor. Proprietatile antiinflamatorii si antioxidante ale lavandei sunt destul de puternice si sunt una dintre principalele aplicatii ale florilor de lavanda. Lavanda are si proprietati antiseptice. Multi oameni aplica frunze de lavanda zdrobite pe rani si leziuni pentru a stimula vindecarea rapida a acestora, dar si pentru a împiedica dezvoltarea infectiilor. Un studiu din 2005 arata ca levantica amelioreaza si simptomele candidozei.
Polifenolii care se regasesc în lavanda au o gama larga de efecte asupra corpului. Pot ajuta la prevenirea dezvoltarii bacteriilor daunatoare si a acumularii de gaze în intestin, spre a usura disconfortul stomacului, a reduce balonarea si a elimina crampele. Prin infuzarea plantelor de lavanda în apa, obtii un ceai de lavanda cu totul deosebit pe care îl poti servi cu miere sau zahar. Daca alegi sa cumperi ceai de lavanda din magazine, proprietatile vor fi aceleasi. Substantele active din ceaiul de lavanda lupta împotriva insomniei, relaxandu-te si calmandu-te. În plus, acesta este foarte eficient împotriva indigestiei, dar si a migrenelor. Iar cea mai buna veste este ca are o aroma intensa si un gust minunat.
Textele vechi, dar si cele moderne despre aromaterapie pledeaza pentru utilizarea lavandei ca ulei esential antibacterian. Frunzele si tulpinile plantei au fost utilizate dintotdeauna pentru a pregati leacuri împotriva bolilor sistemului digestiv si a reumatismului, iar levantica a fost evaluata în scopuri cosmetice. Romanii au folosit ulei de lavanda pentru baie, gatit si purificat aerul. Chiar si în Biblie, uleiul de lavanda se numara printre aromele folosite pentru ungere si vindecare.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.