Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Durerea si stresul sunt strans corelate, durerea cauzeaza aparitia stresului, iar stresul intensifica durerea. Se observa adeseori cum bolnavii aflati in durere acuta isi incordeaza muschii corpului, scrasnesc din dinti sau intepenesc in anumite pozitii.
Confruntat cu stresul, organismul reactioneaza intr-un mod asemanator ca in fata unei amenintari fizice, este ca un fel de blindaj automat pentru a putea face fata provocarilor din exterior (lupta), care isi mobilizeaza energia pentru a se feri din calea pericolului (fuga, evadare). Aceasta reactie de „lupta sau fuga“ apare in urma unei puternice secretii de hormoni care mobilizeaza tot organismul. Inima bate mai repede, creste tensiunea arteriala, respiratia este superficiala si accelerata. Se produce o transpiratie accentuata si o incordare a muschilor fetei.
Stresul negativ, cronic, determina o stare de presiune constanta si intensa care provoaca tulburari de concentrare si o stare de anxietate care duce la intensificarea durerii. Stresul se poate produce datorita unor factori externi (serviciu, familia, colectivul, mediul, evenimente neprevazute) sau datorita unor factori interni (atitudini si sentimente negative, comportament iresponsabil, obiceiuri nesanatoase, asteptari prea mari si nerealiste). Primul pas in oprirea acestui ciclu durere-stres este sa se inteleaga ca stresul este raspunsul la un anumit eveniment si nu evenimentul in sine. Stresul este ceva care se poate controla, iar atunci cand nu se poate face acest lucru trebuie cautate modalitati de adaptare.
Exista numeroase tehnici care pot ajuta la reducerea surselor de stres si la controlul acestuia. Iata cateva sugestii: - planificati-va ziua, pentru ca asa va veti simti stapan pe viata dumneavoastra; - faceti-va un orar al activitatilor zilnice, dar si un plan de rezerva in cazul in care durerea va impiedica sa va realizati planul initial; - simplificati-va programul zilnic, identificandu-va prioritatile si menajandu-va; - organizati-va spatiul de acasa si de la serviciu incat sa aveti lucrurile la indemana; - incercati sa aveti o activitate fizica regulata, deoarece aceasta va ajuta sa va eliberati tensiunea emotionala; - dormiti suficient si aveti o alimentatie echilibrata; - nu va izolati de familie si de prieteni; - fiti rabdator si constient ca imbunatatirea sanatatii dumneavoastra poate cere timp; - ganditi pozitiv, evitand conversatia negativa; petreceti-va timpul pe cat posibil langa oameni care au o atitudine pozitiva si care au simtul umorului. Rasul ajuta la usurarea durerii, deoarece prin ras se secreta unele substante la nivelul creierului (endorfine) care dau o senzatie generala de bine.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.