Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deviatia de sept este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate. Aproape jumatate din populatie are deviatie de sept, insa doar o mica parte are nevoie de operatie de corectare. Septul nazal este format din mai multe fragmente osteo-cartilaginoase, asamblate astfel incat sa formeze un perete despartitor rectiliniu, teoretic plat, intre fosele nazale. in cazul deviatiei de sept, septul prezinta angulatii si ingrosari spre una din fosele nazale. Deformarea survine de obicei in jurul varstei de patru-sase ani.
Majoritatea oamenilor se nasc fara deviatie de sept, sustin medicii specialisti. „Deviatia de sept poate fi rezultatul unui traumatism congenital, nasul fiind traumatizat in cursul nasterii. Poate sa mai apara ca urmare a unor tulburari de dezvoltare, prin faptul ca septul este un cartilaj patrulater inserat intr-o lama osoasa si are un ritm de crestere mai mare fata de aceasta rama. De cele mai multe ori, insa, ea este cauzata de mici traumatisme nazale nesemnificative in cursul copilariei“, sustine dr. Viviana Rezeanu, medic primar ORL la Spitalul Universitar CF Craiova.
Dr. Rezeanu spune ca deviatiile sunt de obicei in forma de litera „C“, „V“ sau „S“ si sunt mai frecvent intalnite in portiunea anterioara a septului. Cel mai adesea, cele posterioare sunt legate de deformarea piramidei nazale. Daca sunt antero-posterioare pot sa dea mari tulburari de respiratie. „ingrosarile septului nazal se formeaza fie prin hiperplazia septului nazal, fie prin luxatia diferitelor componente. Excrescentele cartilaginoase care apar in zone limitate produc spine (formatiuni care tasnesc spre peretele turbionar – adica peretele extern nazal)“, a mai spus medicul ORL.
Deviatia de sept se manifesta prin infundarea totala sau partiala a narilor, sforait nocturn, pierderea totala sau partiala a mirosului, rinofonie inchisa (tulburari de vorbire), sensibilitate crescuta la afectiuni inflamatorii sau alergice (rinoree, stranut), cefalee frontala, otite si faringite repetate si, in cazuri grave, surditate.
Septoplastia, interventia chirurgicala de corectare a deviatiei de sept, nu este recomandata oricui. Doar persoanele cu simptome permanente care le impiedica sa duca o viata normala trebuie sa se supuna acestei operatii. Aceste simptome sunt: scaderea auzului prin otite catarale repetate, cauzate de deviatia de sept. Bolnavul respira pe gura, are apnee de somn, raceste frecvent si are dureri de cap chinuitoare.
Operatia se face cu anestezie locala si dureaza intre 20 de minute si o ora, in functie de particularitatile fiecarei persoane. Dupa procedura, urmeaza perioada de recuperare in timpul careia se recomanda evitarea traumatismelor faciale, alimentelor fierbinti sau solide. De asemenea, este necesara „reeducarea“ respiratiei si controlarea reflexului de inghitire a secretiilor nazale.
Intre deviatia de sept si rinita alergica nu exista neaparat o legatura. Deviatia de sept poate sa accentueze rinita. Altfel se intampla in cazul sinuzitei. Deviatia de sept poate sa duca la astuparea comunicatiei intre sinus si fosele nazale si aparitia sinuzitei. De asemenea, pot sa apara si alte probleme de sanatate cum ar fi otite sau anumite afectiuni oftalmologice.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.