Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Tusea este un simptom de boala respiratorie, dar si un simptom atipic în diverse alte afectiuni. Ea poate fi rezultatul unei infectii, alergii sau un raspuns defensiv cum este în cazul fumului de tigara care irita caile respiratorii. Poate fi, de asemenea, si simptom al unor boli mult mai grave, cum ar fi tumori ale pieptului sau congestii pulmonare.
Tusea în sine este un lucru bun, pentru ca ajuta la eliberarea cailor respiratorii. De aceea este bine sa o tratam doar atunci cand nu este productiva sau cand începe sa irite caile respiratorii. Tusea cronica trebuie evaluata de un medic specialist internist sau pneumolog.
Tratamentul naturist al tusei include baie de aburi si administrarea de tincturi, sirop si picaturi de tuse. Pentru a calma tusea este necesara reducerea expunerii la agenti iritanti cum ar fi fumul, consumarea de lichide si cresterea umiditatii aerului din locuinta. Inhalarea de aburi poate fi utila. Într-un lighean se pun apa fierbine si o mana de ierburi uscate aromatice (sau 3 picaturi de ulei esential) de eucalipt, salvie, menta sau isop. Aplecati-va deasupra ligheanului, folosind un prosop pentru a directiona aburii si inhalati caldura degajata si aroma. Unele metode traditionale cum ar fi sarea pe piept nu sunt recomandate pentru ca usuca mucoasele, în schimb se poate aplica pe piept terci de malai caldut si se pot face inhalatii cu aburul de la apa în care au fost fierti cartofi.
O alta varianta sunt plantele medicinale. Acestea reduc reflexul de tuse, au efect expectorant (pentru ca ajuta la îndepartarea excesului de mucus din caile respiratorii) si emolient (care ajuta la vindecarea tesuturilor inflamate). Plantele medicinale cu efecte antihistaminice sunt utile pentru oprirea secretiilor nazale cauzate de alergii, iar plantele imunostimulante pot fi folosite pentru întarirea organismului în lupta cu infectia. Iata ce plante pot fi folosite pentru tratarea tusei:
Echinacea este recomandata înca de la primele semne de raceala, gripa sau tuse. Este apreciata mai ales pentru proprietatile imunostimulante si antibiotice. Lumanarica este recomandata sub forma de tinctura pentru usurarea cogestiei pulmonare si tusei de origine bronho-pulmonara. Nativii americani fumau frunze uscate de lumanarica pentru ameliorarea simptomelor astmului si bronsitei. Astazi se folosesc ceaiurile din flori de lumanarica, extrem de bogate în mucilagii si saponine. Au efect emolient si expectorant. Podbalul este alt remediu popular pentru tuse. Florile si frunzele sunt folosite în medicina naturista pentru proprietatile emoliente si expectorante. Podbalul este folosit pentru tratarea tusei, tusei convulsive, astmului, bronsitei si laringitei. Din cauza continutului scazut de alcaloizi ai pirolizidinei, podbalul este recomandat a fi folosit pentru tratament pe o perioada scurta, sub forma de ceai sau tinctura. Lemnul dulce si nalba mare sunt plante cu efect emolient. Calmeaza tusea, reduc inflamatia, iar lemnul dulce poate avea efecte antitusive asemanatoare codeinei. Din acest motiv nu se recomanda administrarea lui persoanelor cu hipertensiune.
Cimbrul este o planta culinara, dar care are si proprietati de calmare a tusei. Contine timol, o substanta volatila cu efect antiseptic, antibiotic si expectorant, care se foloseste în industria farmaceutica la fabricarea siropului de tuse. Acasa putem profita de calitatile timolului consumand un ceai preparat din cimbru. Cimbrul este folosit pentru tratarea tusei, tusei convulsive si emfizemului pulmonar. Iarba mare este o alta planta cu proprietati expectorante si antitusive. Poate fi administrata pe o perioada lunga si ajuta la vindecarea tusei în bronsite si astm. Ungurasul si isopul sunt recomandate pentru tratarea problemelor respiratorii minore: tuse, raceala, bronsite. Folosite împreuna, cele doua plante ajuta la calmarea tusei.
Sovarvul este expectorant si sedativ al tusei. Ceaiul obtinut din aceasta planta are efect antispastic asupra musculaturii netede, dezinfectant al cailor respiratorii si digestive. Are, de asemenea, efect sedativ asupra sistemului nervos central, astringent, carminativ (calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale) si antiseptic. Se poate folosi si în amestec cu alte plante, astfel: doua parti frunze de podbal, doua parti radacina de nalba si o parte sovarv. Din acest amestec se ia o lingurita din care se prepara o infuzie cu un sfert de litru de apa fiarta. Teiul este foarte bun pentru tusea seaca. Ciubotica cucului ajuta la eliminarea secretiilor bronsice. Scaiul vanat are efecte calmante si expectorante, fiind excelent pentru tratarea tusei.
Sirop de ceapa: Din categoria remediilor naturiste pe care le putem gasi în bucatarie face parte si ceapa. Din ceapa fiarta si miere se prepara un sirop, care este ideal pentru calmarea tusei. În loc de ceapa se pot folosi usturoi pisat sau ridiche neagra.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.