Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Glucoza este mancarea preferata a creierului si, totodata, o sursa importanta de combustibil pentru tot corpul. Corpul tau o produce prin descompunerea carbohidratilor, a proteinelor si grasimilor. Dar stiai ca unii indulcitori pot interfera cu acest proces? Spre deosebire de fructe, cei mai multi indulcitorii de pe piata va dau doar calorii fara nutrienti. De asemenea, ei cresc nivelul zaharului din sange din cauza lipsei de fibre dietetice, slabesc sistemul imunitar si afecteaza ficatul.
Indulcitorii artificiali sunt plini de chimicale, toxine, conservanti si chiar substante perturbatoare ale sistemului endocrin. Ei cresc apetitul, stimuleaza consumul crescut de alimente si, de asemenea, au fost legati de tumori cerebrale si cancer. Iata un top al celor mai nocivi 5 indulcitori si cum sa ii evitati:
1. Zaharul alb
Se gaseste in: produse de patiserie, alimentele procesate, iaurt, supe, salata
Provine din: zaharul conventional provine din sfecla sau de trestie de zahar.
Ce face: Favorizeaza cariile, hipertensiunea arteriala, bolile de inima, cancerul.
Inlocuiti-l cu: zahar brun organic brut. Zahar brut este partea solida care ramane atunci cand lichidul din sucul de trestie de zahar se evapora. Este mult mai putin prelucrat decat zaharul alb.
2. Aspartamul
Se gaseste in: peste 6000 de produse si peste 500 de tipuri de medicamente (bauturi light, gume de mestecat fara zahar, gemuri, produse pentru diabetici, indulcitori pentru masa, bombonele fara zahar , gemuri, suplimente nutritionale – concentrate proteinice)
Provine din: Conform brevetului, care este disponibil online pentru public, bacterii E.Coli modificate genetic sunt cultivate in rezervoare si hranite, astfel incat acestea sa poata defeca proteinele care contin segmentul acid aspartic amino-acidul fenilalanina, folosit pentru a face aspartamul.
Ce face: Aspartamul nu este usor de metabolizat. Fenilalanina impiedica transportul de aminoacizi importanti la creier. Aspartamul scade nivelurile de hormoni, cum ar fi dopamina si serotonina.
Acidul aspartic, cealalta componenta a aspartamului provoaca hiperexcitabilitatea neuronilor si degenerarea astrocitelor. Acesta poate duce la probleme hepatice dificile si este un cunoscut cancerigen.
Inlocuiti-l cu: zahar de nuca de cocos organic, care este plin de vitamine, electroliti si minerale.
3. Sucraloza
Se gaseste in: alimente prelucrate cu continut caloric scazut, produse diabetice, etc.
Provine din: zahar. Acesta trece printr-un proces de clorinare, care face sucraloza de 600 de ori mai dulce decat zaharul natural. Mai contine si cativa compusi sintetici.
Ce face: Acest indulcitor afecteaza compozitia microbiana in tractul gastro-intestinal. Acesta reduce bacteriile benefice, care sunt necesare pentru un sistem imunitar puternic.
De asemenea, incalzirea sucralozei la temperaturi ridicate (prin coacere, de exemplu) elibereaza chloropropanols, o clasa de compusi cu potential toxic.
Inlocuiti-o cu: stevie. Acest indulcitor derivat din plante nu creste nivelul zaharului din sange. Este un indulcitor foarte dulce, care nu alimenteaza candida, asa ca este folosit de multi dintre cei care doresc sa aiba ceva dulce, fara „efectele secundare” nocive ale zaharului.
4. Sirop de porumb
Se gaseste in: sirop de clatita, dulciuri procesate, suc de fructe, produse de patiserie prelucrate.
Provine din: cum sugereaza si numele, siropul de porumb bogat in fructoza (HFCS) este realizat din porumb, una dintre culturile modificate genetic mai din lume.
Ce face: Fructoza este metabolizata in ficat. Excesul de fructoza este transformat in grasime de ficat, ceea ce poate contribui la boli de ficat gras. Aceasta boala este legata de rezistenta la insulina, obezitate, boli de inima si diabet.
Inlocuiti-l cu: miere ecologica nepasteurizata. Mierea este plina de enzime, minerale, vitamine si aminoacizi (11,12). Aceasta are, de asemenea, proprietati antioxidante si antimicrobacterial.
5. Agave
Se gaseste in: sirop de agave, batoane proteice, batoane energizante
Provine din: aceeasi planta care este utilizata pentru a produce tequila. Nectarul de agave este de aproximativ 1 1/2 ori mai dulce decat zaharul obisnuit.
Ce face: Agave contine niveluri ridicate de fructoza. Supraconsumul poate duce la probleme ale ficatului si scaderea functiei metabolice.
Inlocuiti cu: sirop de artar. Acest sirop de aur are peste 54 de compusi benefici. Acesta contine substante nutritive esentiale cum ar fi calciu, magneziu, fier, zinc, mangan.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.