Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O boală face prăpăd chiar acum în România. Un milion de oameni sunt afectați, iar numărul lor este foarte posibil să tot crească. Vorbim despre o boală care „întotdeauna este mai rea decât pare”, a atras atenția prof. dr. Cristian Oancea, secretarul general al Societății Române de Pneumologie.
Despre ce este vorba?
O boală extrem de periculoasă și-a făcut simțită prezența și în România. Ea a lovit deja într-un milion de români, iar copiii nu fac excepție. Dacă doctorul Cristian Oancea susține că ea este mai rea decât pare, medicul Ruxandra Ulmeanu, președintele Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie, a tras și ea un semnal de alarmă.
Astmul, pentru că despre el este vorba, trebuie urmărit cu băgare de seamă. Ruxandra Ulmeanu e explicat că tratat corect, el nu ne afectează viață. Însă trebuie avut în vedere că nu trebuie renunțat sub nicio formă la tratament. Astmul și BPOC au una dintre cele mai scăzute rate de aderență la tratament, doar 33% dintre pacienți urmând întocmai ce le-au prescris medicii.
Motivul pentru care este o boală ușor vicleană
Principalele motive pentru care oamenii nu își iau medicamentele sunt faptul că uită și că întrerup tratamentul atunci când încep să se simtă bine (chiar dacă indicația medicului este alta).
„Astmul este o boală ușor vicleană. Între acele crize de astm, pacientul poate să nu aibă simptome, să nu simtă nimic. Și atunci, pacientul se întreabă: dar de ce să mai iau tratamentul, dacă nu am nimic?”, subliniază prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.
„Dacă îți iei însă corect tratamentul pentru astm, poți să duci o viață normală, poți să faci inclusiv sport de performanță”, arată prof. dr. Cristian Oancea, medic pneumolog și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
Aproape un milion de români suferă de astm
Aproape un milion de români suferă de astm, iar în țara noastră, rata de deces este cu 50% mai mare decât în țările din Europa de Vest. Și în Uniunea Europeană vorbim însă despre un număr mare de cazuri – în fiecare oră, la nivelul UE, un pacient cu asmt bronșic moare. Din 2 pacienți cu astm, unul se trezește noaptea din cauză că nu poate să respire.
În cazul copiilor astmul afectează toată familia, pentru că alături de copii suferă și părinții, și bunicii etc, atrage atenția dr. Cristian Oancea.
Ruxandra Ulmeanu a explicat că cei afectați trebuie să ia tratamentul permament pentru a păstra într-un nivel cât mai jos parametrii astmului.
„Jumătate dintre pacienții cu astm uită pur și simplu să își ia tratamentul zilnic, iar o altă problemă este legată de tratamentul specific acestei boli, care este inhalatoriu – există pacienți care se întreabă dacă acest tratament, inhalatoriu, este unul „serios”. Educarea pacienților pentru tehnica inhalatorie este esențială”, a arătat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.
O persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră
Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu astm, în Europa, o persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră, iar în România sunt un milion de pacienți diagnosticați (5-10% dintre ei au astm sever), dar apar din ce în ce mai multe cazuri.
Astmul este o boală a căilor respiratorii care transportă aer către plămâni. Din cauza bolii, căile respiratorii ajung să se îngusteze și să se umple cu mucus, lucru care face respirația dificilă și duce la episoade de tuse. Atunci când astmul este sub control – este tratat corespunzător – căile respiratorii sunt curate, iar aerul circulă normal.
Astmul nu este o boală contagioasă, chiar dacă, uneori, mai mulți membri ai aceleiași familii pot suferi de astm. Boala este cauzată, cel mai probabil, de o combinație între factori ereditari și factori de mediu. Spre exemplu, copiii care suferă de alergii alimentare sunt mai predispuși la astm.
Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt:
respirație șuierătoare;
senzație de limitare a respirației;
tuse – mai accentuată în timpul nopții și în orele dimineții;
dureri toracice – mai accentuate în timpul nopții și în orele dimineții;
persoanele care suferă de astm bronșic se pot trezi în timpul nopții din cauza tusei sau a dificultăților de respirație;
crize de astm – care sunt episodice.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.