Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Otita este una dintre cele mai dureroase afectiuni, intensitatea durerii creste in timpul noptii, si doar tratarea corecta poate duce la ameliorarea acestor simptome atat de suparatoare. Tratamentul medicamentos, prescris de medic, este singurul care poate duce la o vindecare completa. Exista si cateva metode naturale prin care putem ameliora disconfortul provocat de otita, daca ne gasim intr-un moment in care nu putem apela la medic. Incalzirea unui saculet cu sare si aplicarea lui la nivelul urechii, de pilda, poate ajuta in calmarea durerii. Exista doua tipuri de tratament medicamentos pentru otita - tratamentul simptomatic si tratamentul cauzei.
Pentru tratarea cauzei otitei se apeleaza uneori la antibiotice, cand cauza infectiei este de natura bacteriana. Antibioticele nu se administreaza decat in urma unui consult medical si la recomandarea medicului. In functie de tipul si stadiul bolii, specialistul ORL este cel mai in masura sa stabileasca tratamentul adecvat pentru a vindeca otita. Tratamentul medicamentos in cazul otitei include administrarea de antialgice (medicamente care calmeaza durerea), antipiretice (medicamente pentru scaderea febrei) sau solutii otice cu efect anestezic (pentru a calma durerea).
Un tratament ce se impune in formele mai grave ale otitei este miringotomia. Aceasta presupune efectuarea unor mici perforatii (punctii) in timpan astfel incat lichidul acumulat in cutia timpanica sa poata fi eliminat. Procedura se face sub anestezie, iar timpanul se reface in scurt timp. Adesea, medicul opteaza si pentru montarea unor tuburi de dren (tuburi de timpanostomie) care vor ramane acolo cel mult 18 luni si care vor ajuta la scurgerea lichidelor care ar putea provoca o noua infectie. In cazul otitelor medii purulente cronice, care in formele grave determina aparitia unor leziuni ireparabile, se poate recurge la timpanoplastie. In cadrul acestei interventii este reconstruita urechea medie prin inlocuirea timpanului perforat cu un fragment de piele sau prin inchiderea orificiului patologic.
Otita poate duce la complicatii precum: Otomastoidita / Masteoidita / Meningita / Perforarea timpanului / Pareza faciala. Mai mult decat atat, aceasta afectiune este si una dintre cauzele principale ale pierderii auzului.
Prevenirea otitei. Otita poate fi prevenita prin evitarea zonelor de risc, in care microbii se raspandesc cu usurinta de exemplu prin evitarea, pe cat posibil, a prezentei copiilor la gradinita sau in locuri aglomerate in perioada racelilor. Alte modalitati de a preveni otita sunt:
Igiena corecta a urechii - Nu este recomanda folosirea betisoarelor de urechi in exces, iar aceste betisoare nu trebuie sa ajunga pe canalul auditiv pentru ca vor impinge cerumenul spre timpan. Igienizarea corecta a urechii se face prin simpla stergere cu prosopul curat a elementelor exterioare. Tratarea obstructiilor nazale si rinofaringiene - Indiferent care este cauza acestor obstructii - deviatie de sept, alergii etc - este foarte important sa le tratam corect si la timp. O modalitate de a tine departe otita, si orice infectii, de altfel, este sa avem grija de organismul nostru printr-un stil de viata sanatos. Alimentatia echilibrata si miscarea sunt elementele cheie in a ne pastra sistemul imunitar puternic si gata sa infrunte agentii patogeni.
Vaccinarea, o modalitate eficienta de a prevenit otita. O metoda moderna si sigura de prevenire a otitei este vaccinarea. Odata cu imunizarea impotriva bacteriilor care provoaca aceasta infectie, copiii si adultii sunt protejati de neplacerile si complicatiile cu care aceasta afectiune vine la pachet. Rata rezistentei bacteriilor la antibiotice este in crestere, iar un numar important de cazuri nu raspunde la tratament (rezistenta este in prezent de peste 60% la peniciline), astfel incat preventia prin vaccinare este esentiala pentru controlul bolii, se arata intr-un comunicat al Societatii Romane de Pediatrie.
Dupa cum am vazut, otita cunoaste mai multe forme, unele dintre acestea usoare si care nu au nevoie de tratamente complicate. Totusi, o infectie la nivelul urechii nu este niciodata o afectiune de neglijat deoarece poate avea urmari dintre cele mai grave.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.