Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Persoanele cu ochi negri sau caprui se imbolnavesc mai usor de cataracta decat cele care ii au verzi sau albastri. Fumatorii prezinta un risc crescut de a dezvolta boala din cauza substantelor toxice, precum radicalii liberi, care afecteaza celulele cristalinului.
Cataracta este o boala aparuta din cauza opacifierii cristalinului, o structura a globului ocular, care este transparent in mod normal. Boala este intalnita in special la persoanele in varsta. Cristalinul este o lentila biconvexa, cu rol in focalizare si proiectare a imaginilor pe retina, componenta nervoasa a globului ocular, unde se formeaza imaginea. Tulburarile de vedere apar din cauza blocarii fasciculelor luminoase in cristalinul opacifiat. Primul simptom sesizat de pacient este scaderea progresiva a acuitatii vizuale.
Varsta inaintata in cataracta senila, diabetul zaharat decompensat (valori ridicate ale glicemiei), expunerea excesiva la soare sau la radiatiile ultraviolete produse de solar, tratamentul cronic cu corticosteroizi (medicatie antiinflamatorie), unele boli ale ochiului, precum retinita pigmentara, uveita cronica, glaucomul sau traumatismele globului ocular sunt principalele cauze ale cataractei. Femeile prezinta risc mai mare de imbolnavire decat barbatii. De asemenea, culoarea irisului poate fi un factor predispozant. Se stie ca persoanele cu ochi caprui inchis sau negri sunt mai afectate decat celelalte. Fumatorii prezinta un risc crescut de a dezvolta boala din cauza substantelor toxice precum radicalii liberi, care afecteaza celulele cristalinului.
O forma particulara a bolii, cataracta juvenila, apare la copii si este extrem de severa. Cristalinul opacifiat opreste lumina si impiedica dezvoltarea normala a centrului nervos vizual din lobul occipital. In acest caz apare ambliopia (vedere slaba), care persista dupa efectuarea tratamentului chirurgical.
Cataracta se manifesta prin vedere incetosata in lumina puternica, fotofobie (sensibilitate la lumina), vedere dubla, culori sterse, vedere neclara la citit (pacientul nu distinge literele), vedere nocturna slabita si dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice. Tulburarile de vedere se instaleaza progresiv si nu sunt insotite de dureri si congestie (roseata) la nivelul ochilor. Evolutia naturala a cataractei este spre agravare, pana la pierderea completa a vederii. Medicul va stabili daca pacientul are cataracta sau alta boala de ochi cu semne asemanatoare si daca este indicata interventia chirurgicala. Tratamentul cataractei poate fi local sau chirurgical. Cel dintai, pe baza de coliruri (picaturi), conduce doar la ameliorarea simptomelor si nu la vindecarea bolii.
Daca un pacient are cataracta, insa are inca vederea buna, va trebui sa se prezinte periodic la medicul oftalmolog, pentru a se stabili momentul optim al interventiei chirurgicale. Cataracta poate fi vindecata doar prin tratament chirurgical, care este indicat daca vederea cu ochiul afectat impiedica desfasurarea activitatilor zilnice precum cititul sau sofatul. Operatia consta in inlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial, care va ramane in ochi pe durata intregii vieti. In 95% din cazuri, vederea este imbunatatita dupa interventia chirurgicala.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.