Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sindromul de intestin iritabil este cunoscut și sub denumirea de sindrom de colon iritabil. Este o tulburare digestivă care se caracterizează prin disconfort sau senzații dureroase în stomac.
Aceste neplăceri sunt asociate cu schimbarea vitezei de trecere a alimentelor prin colon, numită și intestinul gros. Trecerea cu o viteza prea rapida sau, invers, prea lenta, va cauza simptome diferite. Deci, atunci când fazele de contracție și relaxare a mușchilor intestinali sunt mai rapide sau mai puternice decât în mod normal, colonul nu are timp să absoarbă apa conținută în alimente. Aceasta provoacă diaree.
Când contracțiile sunt mai lente și mai slabe decât în mod normal, colonul absoarbe prea mult fluid, ceea ce provoacă constipație. Scaunele sunt apoi dure și uscate.
În general, există 3 subcategorii ale sindromului în funcție de tipul principalelor simptome.
Durere și sindrom de diaree.
Durere și sindrom de constipație.
Durere, diaree și sindrom de constipație.
Cine este afectat?
Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune frecventă, care determină 30% până la 50% din vizitele la un gastroenterolog.
Acest sindrom afectează 10% pana la 20% din populația țărilor occidentale; este mai frecvent la femei. Cu toate acestea, rețineți că aceasta este o estimare, deoarece este dificil să obținem statistici fiabile. Pe de o parte, se pare că doar 15% dintre persoanele afectate își consultă medicul în acest sens. Pe de altă parte, există 2 grile de diagnosticare diferite (Manning și Roma III), ceea ce influențează numărul de persoane considerate a suferi de sindromul intestinului iritabil.
Evoluție
Această tulburare apare treptat la adolescenți și adulți tineri. În majoritatea cazurilor, sindromul de colon iritabil este cronic. Cu toate acestea, cei afectați pot experimenta perioade de remisie mai lungi sau mai scurte. Disconforturile lor pot apărea în fiecare zi timp de 1 săptămână sau 1 lună, apoi dispar sau chiar durează o viață. Doar o minoritate de pacienți prezintă simptome foarte deranjante.
Spre deosebire de bolile intestinale mai grave, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn, sindromul de colon iritabil nu provoacă inflamații, nu modifică structura mucoasei intestinale și nu crește risc de a dezvolta cancer colorectal. Acesta este motivul pentru care sindromul de colon iritabil este considerat mai degrabă o boală funcțională. Cu toate acestea, durerea, diareea și constipația pe care le provoacă pot deveni foarte deranjante.
Sindromul intestinului iritabil poate de asemenea interfera serios cu activitățile profesionale și sociale ale celor care suferă de acesta, le afectează calitatea vieții și duce la anxietate și depresie.
În cele din urmă, s-a constatat că alte tulburări tind să fie asociate cu acest sindrom, cum ar fi menstruația dureroasă, sindromul de oboseală cronică și fibromialgia. Motivul nu este cunoscut în acest moment.
Când să consultați medicul
Dacă disconfortul este nou, foarte deranjant, poate fi util să consultați un medic. Într-adevăr, alte probleme de sănătate pot da simptome similare. O consultație medicală este esențială în caz de sânge în scaun, febră, pierderi semnificative de greutate sau diaree necontrolabilă, mai ales dacă apare și noaptea.
Cauze
Cauzele acestei tulburări sunt încă necunoscute și fac obiectul multor cercetări. Sunt propuse două ipoteze de bază: fie persoanele afectate suferă de contracții anormale și dureroase ale intestinului, sau sunt mai sensibile decât normale la mișcările colonului și rectului, de obicei imperceptibile.
Deoarece femeile sunt mai afectate decât bărbații, iar disconfortul lor se agravează în perioada menstruala, unii cercetători consideră că schimbările hormonale joacă un rol important.
Conform unor date, până la 25% din cazurile de sindrom de colon iritabil apar după o infecție gastrointestinală. De asemenea, este explorată ipoteza unui dezechilibru al florei intestinale.
În plus, unii cercetători consideră că un nivel anormal de serotonină în tractul digestiv ar putea fi cauza sindromului. Acest lucru ar putea explica de ce mulți pacienți afectați suferă de anxietate și depresie. Fiți conștienți că serotonina are un efect semnificativ asupra stării de spirit și a mișcărilor intestinale.
De asemenea, este posibil să existe o legătură între sindromul de colon iritabil și abuzul sexual sau fizic suferit în copilărie. Odată s-a crezut că stresul este cauza acestei tulburări, dar nu este așa.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.