Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Somnul fragmentat afecteaza memoria si capacitatea creierului de a forma “amintiri”, potrivit unui studiu realizat recent pe soareci. Aceasta descoperire ar putea sa explice aparitia tulburarilor de memorie asociate cu diverse afectiuni, precum maladia Alzheimer si sindromul de apnee in somn (SAS).
Cercetatorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite au descoperit faptul ca un somn fragmentat ingreuneaza sarcina unor animale de laborator de a recunoaste obiecte familiare. Potrivit unui expert britanic, creierul evalueaza in timpul unui somn profund evenimentele din timpul zilei si decide ce informatii sa pastreze. Savantii americani au analizat somnul fragmentat, care nu era insa mai scurt sau mai putin profund decat somnul considerat “normal” pentru soareci. Ei au utilizat o tehnica denumita “optogenetica”, in cadrul careia anumite celule sunt modificate genetic pentru a putea fi controlate prin fascicule de lumina.
Cercetatorii americani au vizat un anumit tip de celule cerebrale care joaca un rol major in procesul de initiere a starii de somn si a celei in care animalul este treaz. Savantii au directionat impulsuri luminoase direct in creierul soarecilor in timp ce acestia dormeau. In acest fel, somnul lor a fost intrerupt, insa fara ca acest fapt sa afecteze durata totala a orelor de somn sau profunzimea somnului. Animalele au fost apoi plasate intr-o cutie cu doua obiecte, dintre care unul le era deja cunoscut. In mod natural, soarecii petrec mai mult timp examinand obiectele noi, iar exemplarele care au avut parte de un somn nefragmentat s-au comportat exact de aceasta maniera. Insa exemplarele al caror somn a fost intrerupt au fost interesate in egala masura de ambele obiecte, ceea ce sugereaza faptul ca memoria lor a fost afectata.
„Continuitatea somnului este unul dintre principalii factori intalniti in cazul unor afectiuni patologice care au un anumit impact asupra memoriei, precum maladia Alzheimer si alte deficite cognitive asociate cu varsta inaintata”, a declarat medicul Luis de Lecea, coordonatorul studiului. Somnul fragmentat afecteaza si persoanele dependente de alcool si pe cele care sufera de sindromul de apnee in somn – o afectiune in timpul careia gatul se ingusteaza sau se inchide in mod repetat in timpul somnului, restrictionand fluxul de oxigen si determinand trezirea pacientului.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.