Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Statisticile arata ca tot mai multi romani au afectiuni renale: litiaze, nefrite, neoplasme, hipertensiune, malformatii, chisturi, insuficienta renala etc. Desi multe din acestea sunt ireversibile, ele pot fi tinute sub control fara o afectare majora a starii de sanatate, doar prin respectarea unor recomandari care sa devina obligatorii:
Consum mare de lichide. Este de preferat apa sau ceaiuri de macese, cozi de cirese, frunze de dud în cantitate suficienta, adica 2,5-3 litri pe zi. Apa dilueaza urina si previne formarea de calculi (pietre) si aparitia infectiilor. Sunt interzise bauturile carbogazoase.
Consum moderat de sare. Sarea trebuie folosita cu moderatie de persoanele sanatoase, iar pentru cei care au si o boala cardiaca ar trebui scoasa din alimentatie. Sarea în exces poate duce la instalarea hipertensiunii arteriale, care, se stie, este un factor de risc important pentru rinichi.
Se recomanda o alimentatie echilibrata, fara excese (de evitat regimul hiperproteic), completata de exercitii zilnice pentru a preveni obezitatea care, la randul ei, se asociaza frecvent cu diabetul si bolile renale.
Evitarea automedicatiei. Multe antibiotice, antiinflamatorii nesteroidiene, imunosupresoare administrate timp îndelungat si fara recomandarea medicului pot deveni nocive pentru sanatatea rinichilor. Atentie si la diuretice, abuzul poate duce la blocaj renal si chiar la deces. De evitat si suplimentele de calciu; mai bine le înlocuiti cu produse lactate.
Renuntarea la fumat. Tutunul accentueaza si accelereaza evolutia unor boli renale.
Controlul tensiunii. Se recomanda un control regulat al tensiunii arteriale. De multe ori, o tensiune crescuta poate ascunde o boala renala.
Control periodic la medic. Consultarea medicului pentru orice problema de sanatate si obligatoriu un control periodic anual pentru a depista precoce orice boala si a o trata într-un stadiu incipient.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.