Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Valorile normale ale tensiunii arteriale (adica ale presiunii sangelui din artere) sunt mai mici decat 130 cu 85 milimetri de mercur, iar valorile optime sunt chiar si mai mici – sub 120 cu 80 milimetri de mercur.
Hipertensiunea arteriala este afectiunea caracterizata prin cresterea persistenta a valorilor tensiunii peste 140 cu 90, adica „paisprezece cu noua“. Valorile-limita erau mai mari în urma cu cateva zeci de ani (160 cu 100, ulterior 150 cu 95), dar cercetari medicale riguroase au impus scaderea lor progresiva. Aceste valori-limita se aplica indiferent de varsta, deci e gresit sa consideram ca batranii pot avea în mod normal tensiunea peste 140 cu 90.
Afectand aproximativ un sfert din populatia adulta a Romaniei, hipertensiunea arteriala este cel mai raspandit factor de risc pentru aparitia bolilor cardio-vasculare – alaturi de diabetul zaharat, fumat, cresterea colesterolului, obezitate, predispozitia ereditara, stres, sedentarism si dieta nesanatoasa: abundenta în grasimi, dulciuri, sare si alcool, fara legume si fructe.
Trebuie stiut ca, atat la persoanele normotensive, cat si la hipertensivi, este normal sa existe variatii importante ale valorilor tensiunii arteriale de la o zi la alta si chiar pe parcursul aceleiasi zile (uneori si de la un minut la altul!) – în functie de foarte multi factori din mediu sau de starea fizica si emotionala a respectivului individ. Acestei situatii i s-a atribuit în mod eronat si abuziv termenul de „tensiune oscilanta“ – termen nerecomandabil, evident impropriu, dar, din pacate, foarte des utilizat în limbajul curent al foarte multor pacienti.
Fluctuatiile tensiunii arteriale în timp sunt departe de a avea un caracter cu adevarat „oscilant“ în sens fizic – de variatie periodica, alternativa si simetrica a unei marimi în raport cu o valoare de echilibru. Aceste variatii (uneori chiar ample!) ale tensiunii sunt întotdeauna explicabile si absolut normale la orice persoana – nimeni nu poate pretinde sa aiba tensiunea arteriala constanta! Preluand termenul nepotrivit amintit, putem afirma ca toata lumea are deci tensiunea „oscilanta“ – de fapt, variabila.
Diagnosticul hipertensiunii arteriale necesita masurarea repetata a valorilor tensionale pentru a stabili daca acestea se încadreaza în limitele normale sau patologice. Din pacate, diagnosticul de hipertensiune este pus prea usor în cazul indivizilor care prezinta doar cresteri tranzitorii ale tensiunii. În acest sens trebuie stiut ca o persoana normotensiva poate avea uneori valori ale tensiunii peste 140 cu 90, fara ca aceasta sa reprezinte o situatie patologica. Aceste cresteri tensionale, numite impropriu „hipertensiune oscilanta“, sunt normale si pot avea cauze diverse: efortul fizic, durerile de intensitate mare, emotiile sau doar emotivitatea excesiva, îngrijorarea, excesul de sare, consumul recent de cafea, alcool sau medicamente (în primul rand antiinflamatoarele) care pot creste tensiunea.
În astfel de cazuri nu este necesara administrarea unui tratament antihipertensiv, iar daca tratamentul este totusi instituit (situatie din pacate frecventa), presiunea arteriala scade sub valorile normale, manifestandu-se prin ameteala, somnolenta, dureri de cap, tulburari de vedere sau senzatie de oboseala. Pentru a evita o astfel de situatie, nu va masurati tensiunea atunci cand sunteti obositi, îngrijorati, suparati sau emotionati, ati baut cafea, alcool sau aveti dureri puternice. Întotdeauna este bine sa treaca un interval de minimum 10-15 minute de cand ati intrat în cabinetul medical si v-ati asezat pe canapea pana cand vi se masoara tensiunea arteriala.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.