Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cancerul de colon iti poate pune viata in pericol daca nu este depistat la timp. Diagnosticarea timpurie va face ca si tratamentul sa fie mai putin agresiv, iar perioada de recuperare mai scurta. Conteaza foarte mult sa fii atent la modul in care te simti pentru ca multe dintre manifestarile acestei boli pot fi ignorate pana in momentul in care se agraveaza.
1. Ai aflat ca ai anemie: Un diagnostic de anemie poate fi primul semn ca exista o sangerare interna, chiar daca nu au aparut inca restul simptomelor cancerului de colon. „Daca o femeie nu este inca la menopauza este putin probabil ca anemia sa implice si analize suplimentare legate de cancerul de colon. Pe de alta parte, de indata ce un barbat primeste diagnosticul de anemie se va cauta atent sursa sangerarii. Se intampla foarte des ca pacientii sa aiba usoare hemoragi interne pana la 6 luni inainte sa se observe ceva in neregula la nivelul scaunului. Daca ai simptomele anemiei cum ar fi oboseala accentuata, pielea foarte palida sau ameteala mergi cat mai repede la medic pentru ca ar putea fi vorba despre ceva mai grav”, spune dr. Randall Holcombe, gastroenterolog din New York.
2. Ai respiratia intretaiata: Un alt semnal al unei sangerari interne lente este respiratia intretaiata. Daca nu exista o hemoragie intensa sau voma cu sange organismul nu va produce mai mult fier sau globule rosii. „Acest lucru previne pierderea unei cantitati mari de sange, dar reduce capacitatea corpului tau de a transporta oxigenul, iar problemele cu respiratia se vor face remarcate in scurt timp”, spune dr. Patricia Raymond, gastroenterolog.
3. Esti foarte balonat sau ai crampe: „Daca exista blocaje la nivelul colonului va aparea si balonarea. In cazul in care te simti putin balonat sau ai crampe este posibil sa fie un disconfort digestiv normal, dar daca starea ta persista mai mult de o luna ar putea semnala o boala mai grava. De asemenea, daca ai dureri dese in partea dreapta a abdomenului poate insemna ca tumoarea s-a raspandit spre ficat”, spune dr. Raymond.
4. Esti foarte constipat: Aparitia ocazionala a constipatiei nu este un aspect care trebuie sa te ingrijoreze, dar daca devine severa si apare foarte des ar putea fi un simptom al cancerului de colon. „Constipatia cronica poate indica existenta unei tumori care obstructioneaza scaunul, asa ca este indicat sa mergi la un consult de specialitate pentru a te asigura ca totul este in regula”, spune dr. Holcombe.
5. Scaunul este foarte subtire: Chiar daca nu vezi sange in toaleta trebuie sa fii atent la orice schimbare care poate indica probleme de sanatate. „Daca scaunul este foarte subtire, iar inainte era diferit este posibil sa existe polipi la nivelul colonului. ?i diareea persistenta poate fi un simptom al cancerului”, spune dr. Raymond.
6. Scaunul are o culoare ciudata: Sangerarea rectala nu se va remarca intotdeauna prin culoarea rosie. „Daca scaunul este foarte inchis la culoare, aproape negru, este posibil sa existe o sangerare. Poate fi cauzata de ceva mai putin grav cum ar fi un ulcer, dar trebuie sa verifici care este starea ta”, spune dr. Holcombe.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.