Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Conjunctivita reuneste toate inflamatiile mucoasei conjunctivale (invelisul intern al pleoapelor si a unei parti a globului ocular) si nu prezinta, in general, un pericol pentru vedere. In functie de cauza distingem: conjunctivitele traumatice (iritative), produse de factori mecanici, fizici sau chimici (praf, aerosoli, clorul din apa, radiatii etc.), conjunctivitele infectioase care pot fi de origine bacteriana, virala sau fungica, conjunctivitele alergice, produse prin sensibilizarea mucoasei conjunctivale la polen, alimente, cosmetice, paraziti intestinali etc.
Simptomele variaza de la o persoana la alta si in functie de tipul conjunctivitei. Senzatia de durere si disconfort la nivelul ochilor reprezinta simptomul care se regaseste in toate cazurile. Mai pot aparea: senzatia de arsura si prurit (mancarime), lacrimare abundenta, fotofobie (sensibilitate dureroasa la lumina), secretie de culoare alba, galbena sau verde, care poate produce lipirea pleoapelor dimineata la trezire.
Toate tipurile de conjunctivite infectioase sunt contagioase si se pot raspandi de la un ochi la altul prin simpla atingere a acestuia sau prin contact direct cu o persoana infectata. Contagiunea se mai poate face prin picaturi de tuse, stranut sau prin intermediul unui obiect atins de catre o persoana infectata. Conjunctivitele alergice si iritante nu sunt contagioase. In cazul conjunctivitei bacteriene perioada de incubatie este de cateva zile, iar in cazul celei virale poate ajunge la o saptamana. Durata bolii este de aproximativ o saptamana in conjunctivita bacteriana, iar in cea virala sau celelalte tipuri de conjunctivite durata poate fi chiar mai mare de doua saptamani.
Tratamentul este diferentiat, in functie de tipul de conjunctivita. In cazul conjunctivitei bacteriene se recomanda antibiotice sub forma de picaturi pentru ochi sau alifie cu antibiotic. Desi infectiile virale nu necesita administrarea de antibiotice, medicul poate trata un caz suspect de conjunctivita virala cu picaturi sau alifie pentru a preveni o infectie bacteriana. Tratamentul este bine tolerat. Se poate curata cu grija marginea ochiului afectat cu apa calduta si tifon. Daca dupa o saptamana de tratament nu apar imbunatatiri sau daca persoana respectiva prezinta febra si inflamatie a conjunctivei sau a pielii din jurul ochiului afectat se va reveni pentru un nou consult medical.
Prevenirea aparitiei conjunctivitelor, mai ales a celor bacteriene, se face printr-o igiena riguroasa, evitarea folosirii in comun a obiectelor de uz personal (batiste, servetele, prosoape, fete de perna, rimel etc.), toaleta ochilor dupa fiecare folosire a unei piscine etc.
In cazul conjunctivitelor alergice este foarte importanta evitarea contactului cu factorii alergeni: polen, praf etc., iar in cazul conjunctivitelor produse de factori mecanici (praf, aerosoli), fizici (radiatii) sau chimici (vopsea, lacuri, benzina, alcool etc.) se va evita, pe cat posibil, contactul cu acestia.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.