Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Probabil ca nu simti atat de evident efectele, dar lipsa somnului are consecinte asupra creierului, influentand negativ activitatea intelectuala. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda ca, in medie, adultii sa doarma intre sapte si noua ore pe seara.
Intr-un studiu realizat de Career Builder in 2016, pe un esantion de 3200 de angajati, s-a evidentiat faptul ca 1 din 5 adulti doarme in jur de cinci ore pe seara, sau chiar mai putin. Multi dintre noi suntem complet inconstienti de efectele negative pe care privarea de somn o are asupra organismului si a creierului nostru.
Daca pana acum dormeai opt ore pe noapte, insa aceasta rutina s-a schimbat brusc, iar acum ajungi sa dormi doar sase ore, simti diferenta in primele doua zile. Dupa ce devine un obicei, incetezi sa mai observi efectele. Cand ramai treaza pana tarziu in noapte pentru a urmari un serial, a-ti face griji pentru serviciu sau ai grija de un copil, randamentul la locul de munca scade considerabil, astfel:
1. Esti distrasa. Te uiti peste toate documentele pe care le ai in fata, dar nu te poti concentra pe ceea ce ai de facut? Acesta poate fi un semn al lipsei de somn, potrivit specialistilor. Creierul incearca sa te mentina treaza cautand constant distrageri. Acest lucru are un impact semnificativ asupra abilitatii tale de concentrare in indeplinirea unei cerinte.
2. Te confrunti cu anxietatea. Cercetatorii de la Universitatea din California, Berkeley, au realizat un experiment in care au fost implicate 18 persoane. Odata intrate in laborator, acestea au dormit dupa un program normal, in timp ce in urmatoarea seara au dormit cu cateva ore mai putin. Dupa noaptea in care nu au dormit suficient, nivelul de anxietate a crescut cu 30%.
3. Esti mai nervoasa. Cateva ore de somn iti pot schimba complet dispozitia. Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Iowa State, 142 din rezidentii unei comunitati au fost alesi intamplator pentru a fi rugati sa doarma sapte ore pe noapte, timp de cateva zile. Persoanele din cel de-al doilea grup, care au dormit in medie 4 ore, au raportat ca s-au simtit mult mai nervosi in zilele urmatoare, fiind deranjati de zgomote, inclusiv latratul cainilor.
4. Nu ai rabdare. Daca esti responsabila de alti colegi la locul de munca, trebuie neaparat sa te odihnesti suficient pentru a gestiona bine cursul lucrurilor. Un studiu din 2017, realizat de cercetatorii in management Cristiano Guarana si Christopher Barnes, a masurat timpul de odihna al 40 de manageri si cei 120 de angajati avuti in grija, raportand calitatea relatiilor dintre ei in primele trei luni in care au lucrat impreuna. Acestia au aflat ca. atunci cand seful nu se odihnea suficient, angajatii aveau de suferit. Responsabilii erau mai putin rabdatori si mai usor enervati, iar angajatii au declarat ca au avut parte de interactiuni defectuoase.
5. Iti asumi riscuri mari. Restrictia cronica de somn iti poate influenta intr-un mare fel comportamentul, indemnandu-te sa iei decizii riscante, potrivit unui studiu din 2017 al Annals of Neurology. Cercetatorii au comparat deciziile luate de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani care au dormit doar cinci ore pe noapte timp de o saptamana, cu un alt grup care a avut parte de opt ore de somn pe noapte. Acestia au fost pusi sa aleaga intre optiunea mai sigura de a primi o suma de bani sau de a-i juca la cazino pentru o suma mai mare, dar riscand sa-i piarda. Participantii care au dormit mai putin au mers, mai degraba, pe cea de-a doua varianta.
Nu toate zilele in care te simti obosita trebuie sa te ingrijoreze. Daca pierzi cateva ore de somn o data pe luna, incearca sa le recuperezi, pentru a-ti reintra in ritm. Consuma cafeina, dar nu exagera. Iesi la plimbari in aer liber si incearca sa te relaxezi.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.