Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]

transpiratie-excesiva

Când transpirația abundentă nu are o cauză evidentă, precum căldura sau efortul fizic, aceasta poate fi un motiv de îngrijorare. Transpirația excesivă poate indica uneori prezența unor afecțiuni grave. Află ce probleme de sănătate poate semnala și cu ce alte simptome se asociază.

Transpirația este unul dintre mecanismele prin care corpul nostru se răcorește și elimină anumite substanțe. Uneori, transpirația excesivă este normală. Poți transpira mult când îți este prea cald, când faci exerciții fizice sau când ești speriat, stresat ori anxios.

În anumite etape din viață, transpirăm mai mult. De exemplu, este normal ca adolescenții să transpire mai abundent decât atunci când erau mai mici. Glandele lor sudoripare se dezvoltă pe măsură ce corpul crește și se maturizează, potrivit Stanford Health Care. Femeile transpiră abundent la menopauză.

De asemenea, anumite medicamente pot avea ca efect secundar creșterea transpirației sau hiperhidroza, cum este denumită medical transpirația excesivă.

Unele persoane transpiră mult chiar și atunci când nu este cald și nu fac exerciții fizice. Acestea pot suferi de hiperhidroză primară, o afecțiune parțial ereditară, conform medicilor de la Mayo Clinic. Aceasta debutează de obicei în copilărie sau adolescență și afectează doar anumite zone ale corpului, cel mai frecvent palmele, tălpile, axilele și fața. Căldura, exercițiile fizice, stresul și anxietatea pot agrava această afecțiune.

Când transpirația excesivă este cauzată de afecțiuni medicale, se numește hiperhidroză secundară și poate afecta întregul corp. Iată câteva afecțiuni în care transpirația excesivă este unul dintre simptome:

Diabetul
Transpirația excesivă poate fi cauzată de hipoglicemia diabetică declanșată de administrarea de insulină sau de medicamentele antidiabetice orale. Când nivelul zahărului din sânge scade prea mult, organismul răspunde prin activarea sistemului nervos simpatic, care reglează funcțiile autonome ale corpului, inclusiv activitatea glandelor sudoripare.

De asemenea, diabetul poate deteriora nervii autonomi care controlează transpirația și alte funcții autonome. Transpirația excesivă cauzată de afectarea acestor nervi apare în special în partea superioară a corpului: față, gât și piept.

Hipertiroidismul: O altă cauză pentru transpirația excesivă
Cei doi hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), influențează metabolismul și temperatura corpului. În hipertiroidism, nivelul acestor hormoni crește, accelerând metabolismul. Atunci când corpul arde calorii mai repede, generează mai multă căldură, iar transpirația este unul dintre mecanismele prin care corpul elimină această căldură suplimentară.

Alte simptome ale hipertiroidismului includ:
Palpitații
Tremor al extremităților
Oboseală persistentă
Nervozitate
Toleranță scăzută la căldură
Scădere inexplicabilă în greutate
Dereglarea ciclului menstrual, mai frecvent lipsa menstruației
Insomnii

Insuficiența cardiacă
Această afecțiune scade capacitatea inimii de a pompa sângele eficient și de a asigura un flux adecvat necesităților organismului. Ca răspuns, este activat sistemul nervos simpatic, care stimulează producția de hormoni de stres, precum adrenalina și noradrenalina. Acești hormoni cresc tensiunea arterială și pot îmbunătăți fluxul de sânge, dar stimulează și glandele sudoripare, provocând transpirația excesivă.

Alte simptome ale insuficienței cardiace includ:
Dificultăți de respirație, în principal la efort și în poziție culcată
Scăderea capacității de efort fizic
Palpitații
Respirație șuierătoare
Tuse persistentă, cu spută
Senzație de oboseală foarte puternică și stări de slăbiciune
Reținerea de lichide și creștere în greutate
Umflarea picioarelor și abdomenului
Scăderea poftei de mâncare
Senzație de greață

Transpirația excesivă: Un simptom al tuberculozei
În tuberculoză, transpirația excesivă este rezultatul reacției inflamatorii declanșate de infectarea cu bacilul Koch. Inflamația provoacă febră sau o stare subfebrilă, activând glandele sudoripare pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului. Aceasta devine abundentă, în special noaptea, din cauza fluctuațiilor de temperatură ale corpului.

Alte simptome ale tuberculozei includ:
Tuse persistentă, care durează mai mult de 3 luni;
Dificultăți de respirație;
Durere toracică;
Scăderea apetitului și pierderea în greutate;
Senzație de oboseală intensă.

Leucemia
Această formă de cancer al sângelui provoacă un răspuns inflamator în organism, declanșând febra. Febra stimulează glandele sudoripare să producă transpirație excesivă pentru a regla temperatura corpului. Chimioterapia și radioterapia administrate în tratamentul leucemiei pot, de asemenea, să provoace transpirație excesivă ca efect secundar, afectând glandele sudoripare și producând dezechilibre în reglarea temperaturii corpului.

Limfomul
În acest tip de cancer al sistemului limfatic, transpirația excesivă este cauzată de răspunsul inflamator al organismului la celulele canceroase și de febra pe care o provoacă. Transpirațiile abundente apar mai ales noaptea. Tratamentele chimioterapice și radioterapia pot avea, de asemenea, ca efect advers transpirația excesivă.

Transpirația excesivă în boala Parkinson
Această tulburare neurodegenerativă afectează sistemul nervos central și controlul motor, inclusiv sistemul nervos simpatic, care controlează transpirația. Persoanele cu boala Parkinson transpiră abundent, în special pe timpul nopții, afectând de obicei partea superioară a corpului. Apar dificultăți în menținerea temperaturii corporale constante, ducând la tulburări de termoreglare și senzații de frig sau cald neadaptate mediului.

Accidentul vascular cerebral
Atacul cerebral este o altă tulburare neurologică asociată cu transpirația excesivă. Aceasta apare prin afectarea zonelor cerebrale care controlează funcțiile autonome, inclusiv transpirația. În accidentul vascular cerebral, transpirația abundentă apare în general doar pe o parte a corpului, de obicei pe partea opusă leziunii cerebrale, din cauza afectării asimetrice a căilor nervoase. Intensitatea transpirației poate varia în funcție de localizarea și severitatea leziunii.

Feocromocitomul
Feocromocitomul este o tumoră rară care se dezvoltă în glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor. În majoritatea cazurilor, aceste tumori sunt benigne (necanceroase) și implică o singură glandă suprarenală. Transpirația excesivă apare din cauza secreției crescute de catecolamine, hormoni care includ adrenalina și noradrenalina, activând sistemul nervos simpatic și transpirația.

Alte simptome ale feocromocitomului includ:
Palpitații;
Hipertensiune arterială;
Tremurături;
Anxietate;
Dureri de cap;
Tulburări de somn.

Transpirația excesivă ar trebui investigată dacă durează mai mult de câteva săptămâni și nu are o cauză evidentă sau când se asociază cu alte simptome care ar putea indica o problemă medicală. Dacă ai un istoric familial de transpirație excesivă, este posibil să ai hiperhidroză primară, o afecțiune pentru care sunt disponibile tratamente eficiente.

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro




DorohoiNews.ro



GALERIE FOTO

transpiratie-excesiva
DorohoiNews.ro, 08-08-2024

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Am fost informat(a) despre Politica de Confidențialitate şi de Securitate a prelucrării datelor cu caracter personal, declar ca am peste 16 ani și sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal:
- pentru ofertare comerciala
- pentru activitati promotionale: concursuri, reclame, publicitate
Security Code

COMENTARII VIZITATORI

Fii primul care comenteaza!

Publicitate



Panoramic Travel Botosani

BANCUL ZILEI !


DorohoiNews.ro


De ce are ciocănitoarea cioc?
Ca să nu dea cu capul în copaci!



DOROHOI NEWS - Primim la redacție

DorohoiNews.ro






PARTENERI - AJOFM BOTOSANI

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

ZiareBotosani.ro

POLIȚIA LOCALĂ DOROHOI

DorohoiNews.ro

PARTENERI

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Dorohoi News

DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro


PUBLICITATE

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro



UMANITAR

DorohoiNews.ro

Donatii online prin contul PAYPAL…



DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro



PUBLICITATE


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

Ecomed Dorohoi

DorohoiNews.ro

Ultimele anunturi

Sincere condoleanțe din partea colectivului clasei a IX-a C, de la Liceul „Regina Maria”, Dorohoi

Sincere condoleanțe din partea colectivului clasei a IX-a C, de la Liceul „Regina Maria”, Dorohoi
Colectivul clasei a IX-a C, de la Liceul „Regina Maria”, Dorohoi, împreună cu dra ...

Personalul Spitalului Municipal Dorohoi este alături de Dr. Andrieş Valerian

Personalul Spitalului Municipal Dorohoi este alături de Dr. Andrieş Valerian
Întregul personal al Spitalului Municipal Dorohoi este alături de domnul Manager Dr. Andrieş ...

Frizeria este pasiunea ta? Noi îți oferim oportunitatea de a te desfășura într-un ambient plăcut

Frizeria este pasiunea ta? Noi îți oferim oportunitatea de a te desfășura într-un ambient plăcut
Dacă frizeria este pasiunea ta și te bazezi pe o experiență în domeniu, noi îți oferim ...

Fabrică de rezervoare angajează șofer cat.B cu experiență pentru livrări naționale

Fabrică de rezervoare angajează șofer cat.B cu experiență pentru livrări naționale
Fabrică de fose septice și rezervoare cu sediul în Dorohoi - Pascari angajează sofer (cat B ...

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență

SC din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență
Societate comercială din Dorohoi angajează ajutor de bucătar cu sau fără experiență. Pentru mai ...

Florisol Product angajează mecanic auto cu experiență

Florisol Product angajează mecanic auto cu experiență
SC Florisol Product angajează mecanic auto cu experiență. Condiții de lucru deosebite: Service nou ...

SC din Dorohoi angajează personal (fete) pentru Caffe Bar și jocuri de noroc

SC din Dorohoi angajează personal (fete) pentru Caffe Bar și jocuri de noroc
*Poziție:* Personal (fete) pentru Caffe Bar și jocuri de noroc  *Locație:*Dorohoi  *Cerințe:* - ...

Colectivul secției CHIRURGIE este alături de dr. ANDRIEȘ la decesul mamei soacre

Colectivul secției CHIRURGIE este alături de dr. ANDRIEȘ la decesul mamei soacre
Colectivul secției CHIRURGIE este alături de d-l dr. ANDRIEȘ. Regretăm profund decesul prematur  ...

Vând tăurași

Vând tăurași
Vand taurasi, pret 9.000 lei/buc., sat Padureni, com. Sendriceni, tel. 0748916492

Sincere condoleanțe!

Sincere condoleanțe!
Colectivul Sectiei Medicala 2,este alaturi de familia Dr. Andries Valerian si transmite sincere condoleante ...

PARTENERI

DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro


DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro

DorohoiNews.ro