Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Majoritatea locurilor de munca implica astazi un anumit grad de utilizare a calculatorului, ceea ce inseamna ca aproape toata lumea va petrece timp in fata unui computer. Din pacate, acest lucru poate duce la incordarea ochilor sau chiar la vatamarii. Pentru a evita acest lucru, iata cum iti poti proteja vederea:
1. Stai destul de departe de ecran. Aceasta este de obicei considerata cel putin o lungime a bratului fata de ecran. 2. Pozitionati ecranul computerului la 4 sau 5 centimetri sub nivelul ochilor. In mod ideal, ar trebui sa privesti in jos ecranul computerului cu un unghi de 15 pana la 20 de grade. Acest lucru asigura ca mai mult din globul ocular este acoperit de pleoapa, pastrandu-va ochii hidratati si sanatosi.
3. Pozitionati materialul de referinta corect. Daca folosesti carti sau hartii in timp ce lucrezi, poti sa iti suprasoliciti ochii daca nu le pozitionezi corect. Daca sunt prea jos, ochii vor trebui sa se reorienteze de fiecare data cand aruncati o privire, ceea ce duce la oboseala ochilor. De asemenea, va puteti alege si cu o durere de gat pentru ca il veti misca prea des pentru a privi in jos. Materialele de referinta ar trebui sa fie amplasate deasupra tastaturii si sub monitorul computerului. Pentru a va ajuta sa faceti acest lucru, utilizati un suport pentru documente sau o carte.
4. Clipiti des. In mod normal clipim de aproximativ 20 de ori in fiecare minut, dar atunci cand ne concentram pe un ecran, clipitul poate scadea la jumatate. Aceasta inseamna ca ochii tai prezinta un risc mult mai mare de a se usca atunci cand lucrati la computer. Intrucat ochii nu vor clipi la fel de natural, va trebui sa fii constient de acest lucru si sa te fortezi sa clipesti. Clipeste in mod deliberat la fiecare cinci secunde. Daca vi se pare prea greu, incercati sa faceti pauze. La fiecare 20 de minute, priviti departe de ecran timp de 20 de secunde. Acest lucru va permite sa clipiti natural si sa va hidratati ochii.
5. Reglati iluminarea ecranului. Ecranul dvs. ar trebui sa fie luminat in functie de mediul dvs. In timp ce ecranul ar trebui sa fie cel mai luminos obiect din camera, acesta nu ar trebui sa fie pe cea mai stralucitoare setare intr-o camera intunecata. Ochii va vor spune adesea daca ecranul dvs. nu este luminat corect. Daca ochii se simt incordati, incercati sa va ajustati setarile de luminozitate in raport cu mediul de lucru.
6. Reduceti stralucirea de pe ecran. Luminile inconjuratoare pot reflecta ecranul si va pot tensiona ochii. Exista mai multe moduri prin care puteti reduce stralucirea si mentine ochii sanatosi. Mentineti ecranul computerului curat. Praful de pe ecran poate reflecta si mai mult lumina in ochi. Stergeti de praf ecranul dvs. in mod regulat, fie cu o carpa speciala, fie cu un produs special destinat ingrijirii computerului. Evita sa ai o fereastra in spatele tau. Razele soarelui se vor reflecta pe ecran si inapoi in ochi. Daca acest lucru este inevitabil, acoperiti fereastra cu o draperie pentru a ajuta la reducerea stralucirii. Folositi becuri cu putere mai mica. Becurile foarte luminoase de la lampile de birou si luminile aeriene vor reflecta pe ecran. Daca spatiul dvs. de lucru este foarte luminos, incercati sa treceti la becuri mai putin puternice.
7. Faceti pauze regulate. Medicii oftalmologi recomanda ca, la fiecare doua ore de lucru la computer sa sa faceti o pauza de 15 minute. In acest timp, ar trebui sa clipiti, sa inchideti ochii si sa ii lasati sa se odihneasca si sa se lubrifieze din nou. Acesta nu este doar un sfat bun pentru a va proteja ochii, ci sanatatea in general. Stand timp indelungat poate fi rau pentru spate, articulatii, postura si greutate. Folositi aceste pauze pentru a va intinde si a va plimba pentru a preveni efectele adverse ale statului prelungit.
8. Intrebati medicul oftalmolog despre ochelari specializati. Unii ochelari sunt tratati special pentru a reduce stralucirea de pe ecranele calculatorului. Medicul de ochi va poate recomanda o pereche buna care va va ajuta sa va protejati in mod corespunzator ochii impotriva stralucirii computerului. Acestea sunt disponibile in versiune cu reteta si OTC. Asigurati-va ca utilizati doar lentile special concepute pentru a reduce stralucirea computerului. Ochelarii de citit nu vor ajuta in aceasta situatie.
9. Opriti lucrul daca aveti simptome ale sindromului privitului la calculator (computer vision syndrome). medicii folosesc acest termen pentru a descrie efectele adverse ale utilizarii prelungite a computerului. Aceste simptome nu sunt permanente si ar trebui sa se diminueze atunci cand va indepartati de computer pentru cateva ore. Cu toate acestea, pot provoca disconfort semnificativ si, daca sunt ignorate, pot duce la probleme permanente ale ochilor. Printre simptome se numara dureri de cap, de ochi, vedere incetosata, ochi inrositi, dureri de gat si umeri. Utilizand pasii de mai sus atunci cand utilizati computerul, puteti reduce semnificativ riscul de a dezvolta acest sindrom. Uneori, insa, cel mai bun raspuns este sa iei o pauza lunga pentru a-ti lasa ochii sa se odihneasca.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.