Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Alergia la ambrozie este una dintre cele mai comune alergii sezoniere. Persoanele afectate de această alergie prezintă simptome cauzate de o reacție a sistemului imunitar la contactul cu polenul ambroziei. Află mai multe despre alergia la ambrozie.
De obicei, ambrozia crește în zone rurale și spații deschise, unde primește multă lumină solară. În lunile de sfârșit de primăvară și toamnă, plantele de ambrozie eliberează mici granule de polen pentru a fertiliza alte plante.
În funcție de condițiile climatice din fiecare regiune, ambrozia poate începe să împrăștie polenul încă din ultima săptămână a lunii iulie și poate continua până la mijlocul lunii octombrie. Vântul poate transporta polenul la distanțe de sute de kilometri, iar acesta poate rămâne în aer chiar și pe parcursul unei ierni blânde.
Alergia la ambrozie: cauze și simptome
Sistemul imunitar protejează în mod normal organismul împotriva agenților nocivi, cum ar fi virusurile și bacteriile, pentru a preveni bolile. Însă, în cazul alergiei la ambrozie, sistemul imunitar percepe în mod eronat polenul de ambrozie ca pe o amenințare. Ca răspuns, produce substanțe menite să combată polenul, deși acesta este inofensiv.
Simptomele alergiei la ambrozie pot varia în funcție de sezon, locație, schimbările meteorologice și particularitățile fiecărui organism. Printre cele mai comune simptome se numără: lăcrimarea ochilor, mâncărimi oculare, secreții nazale, congestie nazală, strănut, tuse, iritație în gât, presiune sinusală, umflături sub ochi, somn de slabă calitate, afectarea simțurilor olfactiv și gustativ.
În unele situații, expunerea la polenul de ambrozie poate declanșa eczema alergică, o erupție cutanată însoțită de mâncărime și durere, care poate include umflături mici și vezicule. Aceasta se poate dezvolta la 24-48 de ore după contact și, în mod obișnuit, se vindecă de la sine în două-trei săptămâni, conform Healthline.
Persoanele cu alergii la alte substanțe prezintă un risc crescut de a dezvolta alergie la ambrozie. Ești mai predispus la această afecțiune dacă ești alergic la mucegai, acarieni, păr de animale de companie sau alte tipuri de polen. De asemenea, riscul crește dacă ai membri ai familiei care suferă de această alergie.
Diagnostic și opțiuni de tratament
În general, medicul de familie poate diagnostica alergia la ambrozie, însă te poate trimite la un alergolog pentru teste suplimentare care să confirme diagnosticul. Alergologul îți va adresa întrebări despre istoricul tău medical.
Cele mai frecvente teste pentru diagnosticarea alergiilor sunt:
- Teste cutanate: Medicul înțeapă ușor pielea cu cantități mici de diverși alergeni pentru a vedea la care dintre aceștia reacționezi. După aproximativ 15 minute, zona este examinată pentru a detecta orice semn care ar putea indica o alergie.
- Teste de sânge: Aceste teste măsoară nivelul de anticorpi IgE din sânge, specifici ambroziei sau altor alergeni. Deși nu sunt la fel de precise ca testele cutanate, pot fi utile în anumite cazuri, conform Forbes.
Medicamente
Este dificil să eviți polenul de ambrozie, de aceea poți avea reacții alergice în mod continuu. Medicul îți poate recomanda mai multe tratamente pentru a gestiona alergia la ambrozie, cum ar fi: antihistaminice, corticosteroizi nazali, decongestionante sau combinații între acestea.
Imunoterapie
Dacă medicamentele nu dau rezultate, alergologul îți poate recomanda tratamente cu injecții. Acestea sunt o formă de imunoterapie care implică o serie de injecții cu alergeni. Cantitatea de alergeni din injectare crește treptat, în timp. Injecțiile modifică răspunsul corpului la alergen, ceea ce poate contribui la ameliorarea severității simptomelor. De asemenea, există imunoterapie sublinguală, care include administarea de extracte, picături sau pastile sub limbă timp de 2 minute.
Schimbări ale stilului de viață pentru a evita alergia la ambrozie
Pentru a preveni reacțiile alergice poți încerca să adopți câteva schimbări simple ale stilului de viață pentru a evita contactul cu alergenul:
folosește un filtru sau un purificator portabil de înaltă eficiență pentru particule;
evită să ieși dimineața, când numărul de particule de polen este cel mai mare;
curăță imediat îmbrăcămintea după ce ai purtat-o în aer liber pentru că poate reține polen;
aspiră casa săptămânal cu un aspirator care include un filtru de înaltă eficiență pentru particule;
usucă hainele într-un uscător pentru a evita să le lași afară.
Modificări în alimentație
Unele alimente și plante conțin proteine asemănătoare cu cele din polenul de ambrozie, de aceea pot declanșa o reacție alergică. În această categorie se pot include: echinacea, pepene verde, dovlecel, banane, muşeţel, pepene galben și castraveți.
De asemenea, alergia la ambrozie poate duce la o alergie la produsele apicole. Aceasta se poate întâmpla deoarece în miere se găsește un concentrat de polen.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.