Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ciupercile sunt cea mai buna sursa naturala de antioxidanti si reduc cu 60% riscul de aparitie a cancerului de san, sustin oamenii de stiinta. In ciuperci se gaseste principala sursa naturala de L-Ergotioneina, un antioxidant foarte puternic.
Doar o mana de ciuperci champignon au aproximativ de 12 ori mai mult antioxidant decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui, care pana atunci fusesera considerate cele mai bune surse naturale. L-Ergotioneina distruge radicalii liberi si protejeaza ADN-ul. Ca urmare a acestui studiu, ciupercile au capatat statutul de „superalimente“.
Ciupercile sunt, de fapt, cel mai bun antioxidant din lumea vegetala, alaturi de spanac si ardeiul rosu. Proprietatile profilactice ale ciupercilor au fost demonstrate si de alte studii stiintifice. De exemplu, oamenii de stiinta din Coreea de Sud au aratat ca femeile care folosesc frecvent ciupercile în alimentatie se îmbolnavesc mai rar de cancer de san.
Efectul anticancerigen se datoreaza unei enzime din compozitia ciupercilor, a carei actiune interfereaza cu cea a hormonilor estrogeni, considerati într-o mare masura raspunzatori de declansarea acestei boli. Acelasi efect de prevenire a cancerului de san a fost confirmat si de un studiu similar, efectuat în Statele Unite, în 2006, care a demonstrat ca ciupercile, atunci cand sunt consumate frecvent, pot sa reduca si cu 60% riscul de îmbolnavire. Cercetatorii americani au aratat ca efectul inhibitor al estrogenilor se regaseste în ciuperci chiar si dupa ce acestea sunt gatite.
Alt studiu american a aratat ca ciupercile pot fi arme redutabile în lupta împotriva obezitatii, cu conditia ca ele sa înlocuiasca la masa carnea. Ciupercile sunt satioase, desi contin putine calorii si duc la un indice glicemic atat de mic încat nu poate fi masurat. De fapt, pentru a putea masura indicele glicemic produs de ciuperci, ar trebui sa mancam 1,2 kg în mai putin de zece minute. Ciupercile sunt si o importanta sursa de proteine pentru vegetarieni.
Continutul nutritiv al acestora este remarcabil. 30-40% din masa uscata este compusa din proteine (carnea are 15-25%). Ciupercile contin aproape toate mineralele necesare organismului si vitaminele A, B1, B2, C si D. Consumul de ciuperci este recomandat în caz de anemie, astenie fizica sau intelectuala, demineralizare si în dieta fara carne, recomandata obezilor. Pot fi folosite crude, în salate, sau preparate termic, în supe, mancaruri, sau pur si simplu prajite pe gratar sau în cuptor. Nu trebuie sa mancati ciuperci culese din padure pentru ca pot fi toxice. Unele au toxine atat de puternice încat pot fi letale.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.