Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Tusea cronică este un simptom deranjant și, adesea, îngrijorător, mai ales când persistă timp de câteva săptămâni. Aceasta poate fi determinată de diverse afecțiuni medicale, iar intensitatea sa variază de la caz la caz. Află mai multe despre cauzele posibile ale tusei cronice.
Tusea are un rol important în protejarea organismului, ajutând la eliminarea particulelor și secrețiilor din căile respiratorii. Printre cele mai comune cauze ale tusei persistente se numără răceala, rinita alergică, astmul și gripa. În funcție de cauza specifică, medicul poate recomanda un tratament adecvat.
Cauzele tusei cronice
De cele mai multe ori, tusea poate fi gestionată chiar acasă, chiar și atunci când este puternică. Consumul de lichide, inhalarea aburului de la infuzii sau utilizarea pastilelor de tuse pot ajuta la calmarea simptomelor și reducerea crizelor de tuse.
Totuși, dacă tusea persistă mai mult de 10-14 zile, este recomandat să consulți un medic pentru a obține un diagnostic clar și un tratament adecvat. În cazul în care tusea durează mai mult de o lună, ar putea fi necesară o investigație amănunțită a sănătății pulmonare.Cumpărați vitamine și suplimente
Astmul
Astmul provoacă de obicei dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și poate fi o cauză frecventă a tusei cronice. Aceste simptome tind să se intensifice noaptea, dimineața devreme sau în timpul efortului fizic ori imediat după. Expunerea la aer rece și la alergeni precum mătreața animalelor de companie sau polenul poate, de asemenea, să agraveze simptomele.
Bronșita
Bronșita cronică implică o inflamație de lungă durată a căilor respiratorii, care poate duce la tuse persistentă. Aceasta este uneori parte a unei afecțiuni respiratorii mai ample, cunoscută sub numele de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), și se dezvoltă adesea ca urmare a fumatului, potrivit Medical News Today.
Reflux gastric
Dacă observi că tusea apare după masă, la culcare sau dimineața devreme, este posibil să fie legată de refluxul gastroesofagian (GERD) sau refluxul gastric. Această afecțiune poate determina ca acidul din stomac să ajungă în esofag, declanșând un reflex care provoacă tuse persistentă. În multe cazuri, antiacidele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Medicamente
Anumite medicamente pot provoca tuse cronică, care este adesea uscată. Printre acestea se numără inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei și blocantele receptorilor angiotensinei, recomandate pentru afecțiuni cardiace și renale. Pentru a reduce tusea, remedii naturale precum ceaiul de mentă, lămâie sau ghimbir pot fi de ajutor.
Picături postnazale
Picăturile postnazale pot fi un factor declanșator al tusei cronice. Dacă te confrunți cu o tuse umedă sau uscată timp de cel puțin opt săptămâni, ar putea fi cauzată de acumularea mucusului în sinusuri, care se scurge apoi spre gât, declanșând o senzație de mâncărime ce duce la tuse.
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
BPOC cuprinde mai multe afecțiuni pulmonare care îngreunează respirația, precum bronșita cronică și emfizemul. Tusea, cu sau fără mucus, este un simptom comun. Alte semne pot include dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, simptome care se intensifică în timpul efortului fizic, conform Health.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.