Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Să fim sinceri — oamenii au obiceiul de a-și lua telefoanele cu ei la baie. E foarte probabil ca cineva să citească acest articol chiar acum, stând pe toaletă. O vizită de trei minute la baie se poate transforma cu ușurință într-una de 15 minute de citit, derulat și postat. Dar iată ce pățești dacă stai prea mult timp pe toaletă.
Poate părea un mod inofensiv de a petrece timpul când stai pe toaletă. Totuși, experții avertizează că acest obicei poate afecta sănătatea, fiind asociat cu un risc crescut de hemoroizi și slăbirea mușchilor pelvieni, scrie CNN.
„Când pacienții vin la mine cu astfel de plângeri, unul dintre principalele aspecte pe care trebuie să le investigăm este timpul petrecut pe toaletă”, a declarat Dr. Lai Xue, chirurg colorectal la Centrul Medical Southwestern al Universității Texas din Dallas.
Ce se întâmplă atunci când petreci prea mult timp pe toaletă
Potrivit Dr. Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului pentru Boli Inflamatorii Intestinale de la Stony Brook Medicine, în Long Island, New York, oamenii ar trebui să petreacă în medie între cinci și 10 minute pe toaletă.
De ce este o problemă dacă stai mai mult? Mai întâi, un scurt curs de fizică. Gravitația ne menține pe Pământ, dar aceeași gravitație face și ca organismul să lucreze mai intens pentru a pompa sângele înapoi către inimă, a explicat Xue.
Scaunul toaletei comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ai sta pe o canapea. Cu gravitația trăgând jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui.
„Devine ca o supapă unidirecțională, unde sângele intră, dar nu se poate întoarce cu ușurință”, a spus Xue.
Ca rezultat, venele și vasele de sânge din jurul anusului și rectului inferior devin mărite și umplute cu sânge, crescând riscul de hemoroizi.
Nu e bine nici să ne forțăm
Forțarea la defecare poate, de asemenea, să crească presiunea și să favorizeze formarea hemoroizilor. Persoanele care își folosesc telefonul pe toaletă tind să piardă noțiunea timpului.
Și ghici ce? Medicii pot să-și dea seama. „În zilele noastre, vedem o creștere a numărului de oameni care petrec mai mult timp pe toaletă, ceea ce este foarte nesănătos pentru organele anorectale și planșeul pelvian”, a adăugat Xue.
Pe lângă slăbirea mușchilor anali și tensiunea forțată, Monzur a spus că statul pe toaletă pentru perioade lungi poate crește și riscul de prolaps rectal. Prolapsul rectal apare atunci când rectul, o parte a intestinului gros, alunecă în jos și iese prin anus.
Mușchii planșeului pelvian sunt un alt tip de mușchi slăbit de statul prelungit pe toaletă. Xue a explicat că acești mușchi coordonează o mare parte a mișcărilor intestinale și lucrează împreună cu restul corpului pentru a asigura o eliminare lină a scaunului. Presiunea gravitațională asupra planșeului pelvian tensionează mușchii când stai în mod constant perioade lungi.
Evită telefonul, revistele sau cărțile
Pentru a evita petrecerea unui timp excesiv pe toaletă, medicii recomandă evitarea folosirii telefoanelor, a revistelor și a cărților în baie.
„Nu vrei să mergi cu gândul că vei sta mult acolo. Pentru că atunci vei dori să aduci ceva care să-ți ocupe mintea”, a spus Monzur. „Fă statul pe toaletă cât mai puțin interesant.”
Dacă întâmpini dificultăți în a te elibera, Xue a recomandat să renunți după 10 minute. În schimb, plimbă-te puțin – mișcarea poate stimula mușchii intestinali să producă o mișcare intestinală. Xue a sugerat, de asemenea, să te hidratezi și să consumi alimente bogate în fibre, precum ovăzul și fasolea, pentru a favoriza mișcările intestinale regulate și a evita tensiunea.
Legătura dintre timpul pe toaletă și cancerul colorectal
Există totuși situații în care oamenii trebuie să petreacă un timp neobișnuit de lung pe toaletă. Dificultățile sau disconfortul constant în timpul eliminării scaunului pot fi simptome ale unor probleme gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil și boala Crohn.
Constipația agravată sau necesitatea de a sta mult timp pe toaletă pot fi, de asemenea, semne de cancer. „Dacă o creștere în interiorul colonului devine suficient de mare, poate bloca fluxul de scaun, ceea ce poate cauza constipație și sângerare”, a spus Uradomo.
Societatea Americană de Cancer a raportat recent o creștere a cazurilor de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 55 de ani din anii 1990 încoace, iar organizația nonprofit estimează 106.590 de noi cazuri de cancer de colon și 46.220 de noi cazuri de cancer rectal în acest an.
Uradomo își amintește de tot mai mulți tineri care i-au spus despre hemoroizi și constipație, pentru ca mai târziu să fie diagnosticați cu cancer rectal.
Dacă ai avut simptome de constipație sau ai petrecut mult timp pe toaletă mai mult de trei săptămâni, Monzur a spus că ar putea fi timpul să consulți un medic. În funcție de severitatea simptomelor, medicul tău de familie te poate trimite la un gastroenterolog sau la un chirurg colorectal pentru investigații suplimentare.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.