Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Atât gripa, cât și răceala reprezintă afecțiuni respiratorii contagioase, dar care sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este provocată doar de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri, cum ar fi rinovirusurile, virusurile paragripale și coronavirusurile sezoniere. Este important de menționat faptul că coronavirusurile sezoniere nu trebuie confundate cu SARS-COV-2, virusul responsabil pentru pandemia globală care a avut loc decurănd.
Deși simptomele gripei și ale răcelii sunt destul de asemănătoare, diferențierea acestora poate fi dificilă chiar și pentru medici. De obicei, este necesar să se efectueze teste speciale pentru a determina dacă o persoană este infectată cu virusul gripal sau este doar răcită.
Simptomele gripei versus simptomele răcelii – care sunt mai periculoase
Este bine-cunoscut faptul că simptomele gripei sunt, în general, mai grave decât cele ale răcelii comune. De obicei, simptomele gripei sunt mult mai intense și apar mai brusc. În schimb, simptomele răcelii sunt mai ușoare și se manifestă treptat. Persoanele răcite au de obicei, secreții nazale sau congestie, spre deosebire de persoanele cu gripă, care pot avea simptome mult mai severe. În majoritatea cazurilor, răceala nu duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie sau infecții bacteriene, care necesită în anumite cazuri chiar și spitalizare. În schimb, gripa poate provoca complicații severe care necesită îngrijire medicală de specialitate.
Simptomele răcelii
Răceala reprezintă o afecțiune respiratorie comună, de obicei cauzată de rinovirusuri. Majoritatea oamenilor experimentează mai multiple episoade de răceală de-a lungul vieții. Virusurile care provoacă apariția simptomelor răcelii pătrund în organism prin nas și sinusuri. Ca răspuns, nasul produce mucus transparent pentru a ajuta la eliminarea virusului din corp. Simptomele răcelii apar în cele mai multe cazuri treptat și ating intensitatea maximă la 2-3 zile după infectare.
Cele mai frecvente simptome ale răcelii sunt:
tuse
durere în gât
strănut
mucus
ochi umezi
secreții nazale sau congestie nazală (nas înfundat)
Simptomele gripei
Gripa reprezintă o boală respiratorie frecventă, provocată de o infecție cu virusul gripal. Chiar dacă este mai rar întâlnită decât răceala, gripa este mult mai gravă și poate duce la complicații severe. Unul dintre principalele simptome ale gripei este reprezentat de febră sau temperatura corpului de 37°C sau mai mult. Totuși, nu toți cei care au gripă vor avea și febră.
Cele mai frecvente simptome ale gripei sunt:
febră sau senzație de febră
durere în gât
frisoane
tuse
dureri musculare sau corporale
dureri de cap
oboseală
vărsături sau diaree, mai ales în cazul copiilor
secreții nazale sau congestie nazală, deși acestea sunt mult mai comune în cazul răcelii.
Când este necesar să consultați medicul?
Persoanele care observă sau constată simptome mai grave ar trebui să solicite imediat ajutor medical.
Printre simptomele de avertizare la copii se numără:
respirație rapidă sau dificultăți de respirație
buze sau față cu nuanță albastră
dureri în piept
deshidratare
reacții lente
febră mai mare de 40°C
În cazul adulților, semnele care necesită atenție medicală includ:
dificultăți de respirație
dureri musculare severe sau slăbiciune musculară
piele cu nuanță albastră
durere sau presiune persistentă în piept sau înabdomen
amețeli sau confuzie
convulsii
probleme cu urinarea
febră sau tuse care se ameliorează și apoi se agravează
Tratament răceală
Răceala este cauzată de un virus și din acest motiv, antibioticele nu sunt eficiente în tratarea acesteia. Pentru ameliorarea simptomelor, pot fi utilizate medicamente fără să folosim prescripție medicală, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, decongestionantele sau acetaminofenul, cele care ajută la reducerea congestiei, durerilor și altor simptome apărute. De asemenea, este important să consumați multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
Unii preferă să recurgă și la remedii naturiste, precum zincul, vitamina C sau echinacea, pentru a preveni sau a ușura simptomele răcelii.
Tratament gripă
Cel mai important aspect în tratarea gripei este odihna adecvată și consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea. Decongestionantele și analgezicele fără prescripție, precum ibuprofenul și acetaminofenul, pot ajuta la ameliorarea simptomelor și pot ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate.Cumpărați vitamine și suplimente
Este important să nu administrați aspirină copiilor, deoarece acest lucru poate crește riscul apariției unei afecțiuni rare, dar grave, cunoscută sub numele de sindromul Reye.
În cazurile mai severe, medicul poate prescrie medicamente antivirale, care pot reduce durata bolii și pot preveni complicațiile, precum pneumonia.
Prevenție răceală și gripă
Evitați contactul cu persoanele bolnave
Răceala și gripa se transmit foarte ușor, astfel că cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea contactului cu persoanele care sunt infectate. Păstrați distanța față de cei bolnavi și nu împărțiți obiectele personale, precum periuța de dinți sau prosopul. De asemenea, dacă observați că aveți simptome de răceală, rămâneți acasă pentru a preveni răspândirea virusului.
Igiena
Spălați-vă în frecvent pe mâini cu apă caldă și săpun pentru a elimina agenții patogeni sau folosiți un dezinfectant pe bază de alcool.
Evitați să vă atingeți nasul, ochii și gura dacă nu v-ați spălat pe mâini recent. Acoperiți-vă gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați și spălați-vă pe mâini imediat după aceea.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.