Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Trigliceridele sunt lipide esențiale pentru organism. Permit depozitarea acizilor grași, acestea constituie o rezervă importantă de energie. Trigliceridele pot proveni din alimente, dar pot fi sintetizate și în interiorul organismului. Când sunt prezențe într-o cantitate prea mare în sânge, un exces de trigliceride expune organismul la complicații. Hipertrigliceridemia este un factor de risc cardiovascular.
Trigliceridele permit acizilor grași să fie depozitați în țesutul adipos și, mai precis, în celulele adipoase. Cunoscute și sub denumirea de tri-acilgliceroli, tri-acilgliceride sau TAG, trigliceridele sunt tri-esteri ai acizilor grași. Sunt alcătuite dintr-o uniune de glicerol și trei acizi grași.
Trigliceridele pot proveni din alimente, dar pot fi sintetizate și în interiorul organismului, în principal în ficat. Insolubile în apă, trigliceridele sunt transportate prin lipoproteine specifice:
chilomicroni, care transportă trigliceridele din alimente din intestinul subțire la țesutul gras;
lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL), care permit transportul trigliceridelor sintetizate în ficat.
Principala sursă de energie a organismului
Stocate în adipocite, trigliceridele pot fi hidrolizate pentru a elibera acizi grași. Odată eliberați, aceștia pot fi folosiți pentru producerea adenozinei trifosfat (ATP), o moleculă care furnizează energia necesară multor reacții din organism. Permitând producerea de ATP, trigliceridele sunt principala sursă de energie a organismului.
Cerințe de trigliceride
Ca și colesterolul, trigliceridele sunt lipide esențiale pentru ca organismul să funcționeze corect. Aportul total de lipide nu trebuie să depășească 35 – 40% din aportul zilnic de energie. Această cotă recomandată este adesea depășită astăzi, ceea ce expune organismul la un risc de hiperlipidemie, adică de exces de lipide.
Trebuie să știți că trigliceridele reprezintă în medie 90% din grăsimile furnizate de alimente. Se găsesc în multe alimente de zi cu zi, indiferent de origine animală sau vegetală. În plus, trigliceridele pot fi sintetizate și în organism de către ficat din zaharuri și alcool.
Niveluri de trigliceride prea mici: riscul deficitului de trigliceride
Deficitul de trigliceride sau hipotrigliceridemia este o anomalie foarte rară. Caracterizat printr-un nivel anormal de scăzut al trigliceridelor, acesta poate avea diferite cauze, inclusiv:
aport alimentar insuficient de lipide;
abetalipoproteinemie, o tulburare genetică moștenită.
Nivelul trigliceridelor prea mare: riscul de hipertrigliceridemie
Excesul de trigliceride sau hipertrigliceridemia expune organismul la complicații. Un nivel ridicat de trigliceride este un factor de risc cardiovascular.
Există diferite cauze posibile pentru hipertrigliceridemie, cum ar fi:
o dietă prea bogată în lipide și / sau zaharuri;
consum excesiv de alcool;
diabet neacceptat;
anumite boli hepatice;
excesul de greutate;
anumite medicamente.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.