Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Vezica biliara este o structura in forma de para, atasata ficatului cu rol de depozitare si eliberare a bilei. Aceasta este transportata de la ficat la intestinul subtire prin calea biliara, la care colecistul este atasat printr-un mic canal numit ductul cistic. Intre mese bila se acumuleaza in vezica biliara, iar in timpul mesei se elimina din vezica biliara prin ductul cistic in calea biliara.
Calculii sau pietrele vezicii biliare se formeaza din cauza factorilor ereditari si ai dietei necorespunzatoare. Numita litiaza biliara, aceasta afectiune este de 2 feluri: formata din calculi pigmentari de culoare brun-maronie si calculi de cholesterol - galbui. Majoritatea pacientilor au calculi de colesterol.
Simptomele apar de regula la o masa bogata in grasimi si sunt reprezentate de durere in partea superioara dreapta a abdomenului, greata, varsaturi, balonare.
Diagnosticarea "pietrelor la fiere" este confirmata de ecografia abdominala, care depisteaza calculi in peste 98% din cazurile de litiaza veziculara.
Nu amanati vizita la un specialist gastroenterolog deoarece complicatiile associate litiazei veziculare pot fi serioase. Infectia (colecistita acuta), icterul (culoarea galbena a tegumentului), pancreatita acuta sau cancerul vezicii biliare sunt complicatii ce pot aparea netratand probleme de fiere.
Cum se trateaza litiaza veziculara?
Tratamentul de indepartare a vezicii biliare (organul bolnav producator de pietre) este numit colecistectomie. Aceasta interventie poate fi efectuata prin abord clasic sau laparoscopic.
O colecistectomie clasica deschisa presupune o interventie chirurgicala abdominal majora, in care chirurgul extirpa vezica biliara printr-o incizie (taietura) in partea superioara a abdomenului, de obicei in partea dreapta. Spitalizare este de cateva zile iar recuperarea dureaza 2-3 saptamani.
Colecistectomia pe cale laparoscopica presupune indepartarea colecistului prin niste mici incizii de 5 si 10 mm prin care chirurgul introduce instrumente subtiri si lungi si o camera video ce mareste imaginea din interiorul abdomenului iar chirurgul priveste monitorul si realizeaza operatia minuind instrumentele prin portile descrise. Experienta in chirurgia laparoscopica face posibila rezolvarea si a cazurilor dificile, complicate pe cale laparoscopica, conversia la chirurgia clasica, deschisa "cu taietura" fiind foarte rara in centrele dedicate chirurgiei laparoscopice.
Avantajele unei interventii prin abord laparoscopic sunt multiple:
· Spitalizare scurta - majoritatea pacientilor se externeaza in prima zi dupa operatie
· Durere si discomfort postoperator redus
· Recuperarea si reluarea rapida a activitatii sociale si profesionale - o saptamana de la operatie
· Aspect cosmetic
Recent au intrat in folosinta instrumente laparoscopice de 3 mm, ce presupun incizii (taieturi) de 3 mm prin care se introduc instrumentele si camera video de 3 mm grosime. Astfel, pacientii beneficiaza de un aspect cosmetic deosebit - cicatrici foarte mici, putin vizibile, dureri si mai reduse recuperare mult mai rapida. Cu aceste instrumente se efectueaza operatia doar pentru litiaza veziculara necomplicata.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.