Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O colonoscopie facuta periodic dupa 50 de ani ajuta la depistarea timpurie a unui eventual cancer colorectal, ceea ce duce la marirea sanselor de supravietuire. Insa, multe lucruri pot fi facute pentru a preveni aparitia acestei boli, iar partea si mai buna e ca sunt aceleasi cu cele care iti ajuta si inima. Health.com a intocmit o lista cu cele mai bune moduri de a preveni aceasta boala din ce in ce mai intalnita.
1. Mananca fructe, mai ales mure
Desi cercetarile sunt in stadii incipiente, unele studii sugereaza ca riscul de cancer colorectal poate fi redus daca mananci mai des mure. In plus, daca mananci multe fructe si legume, in general, poti reduce acest risc. Societatea Americana a Cancerului si nu numai recomanda cinci sau mai multe portii de fructe si legume variate, pe zi.
2. Fa exercitii fizice
Exista dovezi puternice care arata ca exercitiile fizice reduc riscul de cancer de colon cu circa 25%, iar sedentarismul il mareste. Forurile internationale de sanatate recomanda cel putin 30 de minute de miscare in ritm moderat spre intensiv, cel putin cinci zile pe saptamana (ai parte de si mai multe beneficii daca faci 45 spre 60 de minute).
3. Nu fuma
Multi oameni stiu ca fumatul poate cauza cancer la plamani si atacuri de cord, dar putini stiu ca acesta poate duce si la cancer colorectal. Fumatorii au un risc cu 18% mai mare de a se imbolnavi, comparativ cu nefumatorii, si un risc cu 25% mai mare de a muri din cauza acestei boli, conform unui studiu recent.
Totodata, o alta cercetare a aratat ca persoanele care au fumat cel putin 40 de ani sau care nu s-au lasat pana la varsta de 40 de ani aveau un risc cu 30 pana la 50% mai mare de a face cancer de colon decat cei care nu aveau acest viciu.
4. Nu consuma alcool in exces
Un studiu realizat in 2011, a aratat ca oamenii care consuma doua sau trei pahare de bauturi alcoolice pe zi au un risc cu 21% mai mare de cancer colorectal decat cei abstinenti sau decat cei care beau alcool ocazional. Persoanele care beau mai mult de patru pahare au un risc cu 52% mai ridicat de boala, iar intre tipurile de alcool nu pare a fi vreo diferenta.
Daca iti face placere sa mai bei cate un pahar, incearca macar sa nu depasesti cantitatile general acceptate: un pahar pentru femei si maxim doua pentru barbati pe zi.
5. Ai grija la calciu si vitamina D
Cantitati adecvate de calciu si vitamina D pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, dar este important si sa nu exagerezi. Este vorba de cantitatea zilnica recomandata din ambii nutrienti: 1.000 mg de calciu pentru femeile care au intre 19 si 50 de ani si pentru barbatii cu varste intre 19 si 70; 1.200 de mg de calciu, zilnic, pentru femeile de peste 50 de ani si pentru barbatii de peste 70 de ani; 600 UI de vitamina D pentru femeile si barbatii de pana in 70 de ani, iar cei care au peste aceasta varsta ar trebui sa creasca doza la 800 UI pe zi.
6. Ai grija la greutate
Obezitatea este legata de un risc crescut de cancer de colon, mai ales la barbati, si exista unele studii care sugereaza ca grasimea abdominala poate fi un factor important.
Barbatii care au sub 50 de ani si un exces de grasime in jurul taliei au acelasi risc ca cei slabi, dar mai vartnici de 50 de ani si care au celule precanceroase in colon. Un abdomen mare creste riscul si de diabet sau boli de inima.
7. Nu manca multa carne rosie
Numeroase studii au legat consumul de carne rosie de un risc crescut de cancer colorectal. Este periculoasa mai ales alimentatia incarcata cu carne procesata, sarata, afumata, cum ar fi bacon, carnati, hot-dog. Redu consumul de carne rosie la doua portii de circa 120 de grame pe saptamana, dar alege bucati slabe si nu o rumeni prea tare pe gratar. Evita carnea procesata, sub orice forma.
8. Ia aspirina, dar nu exagera
Despre medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina, se crede ca pot reduce riscul de cancer colorectal. Pentru a face acest lucru este nevoie insa de cantitati mai mari de aspirina, care pot avea efecte negative pe de alta parte (luata frecvent, aspirina poate cauza sangerari gastrointestinale), astfel ca doar un risc foarte mare de cancer colorectal ar putea justifica doze mai mari pentru prevenire. Discuta cu un medic in acest caz.
9. Bea ceai verde
Un studiu dat publicitatii anul acesta, realizat pe barbati din China, a scos la iveala faptul ca incidenta cancerului colorectal era cu 54% mai mica la cei care consumau regulat ceai verde. E nevoie insa de mai multe cercetari pentru a se afirma cu certitudine ca acest ceai reduce riscul, dar, oricum, ofera beneficii organismului.
Ereditatea joaca insa un rol destul de mare in aparitia acestui tip de cancer, si impotriva ei nu se poate face nimic. Pana la 20% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu cancer colorectal au rude care au avut aceasta boala. Este important insa sa stii daca ai astfel de rude si sa stii si ce varsta aveau cand au fost diagnosticate.
Daca una dintre rudele tale de gradul intai a facut cancer colorectal sau polipi la nivelul colonului (excrescente in colon sau rect care pot fi precursoare ale acestui cancer) ar trebui sa incepi sa faci teste pentru depistarea unui eventual cancer cu 10 ani inainte de varsta la care ruda a fost diagnosticata (sau chiar si mai devreme, la 40 de ani, daca ruda a fost diagnosticata la 60, spre exemplu).
De asemenea, cei care nu au astfel de rude ar trebui sa faca aceste teste dupa 50 de ani. La fel si cei care au rude de gradul intai cu cancere inrudite cu cel colorectal, cum ar fi cancerul endometrial. Verificarile pentru depistarea unui eventual cancer colorectal includ colonoscopie, sigmoidoscopie sau un test pentru a afla daca exista urme de sange in materiile fecale.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.