Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cele mai frecvente boli pediatrice intalnite de medicii pediatri sunt anemiile, balbismul, dermatita de scutec, enurezisul nocturn, intoleranta la lactoza, obezitatea la copii, boli ale copilariei (oreion, rubeola, pojar, varicela) sau scarlatina. Alte boli care mai sunt tratate de cabinetul de pediatrie al Delta Hospital sunt autismul, defectele congenitale, encefalopatiile, epilepsiile, citomegalovirusii sau paraliziile de origine cerebrala.
Iata o scurta descriere a celor mai intalnite afectiuni juvenile, pentru a putea fi mereu in garda in ceea ce priveste sanatatea copilului.
Anemia - afectiune a sangelui care apare atunci cand nivelul de celule rosii din organism scade. Aceasta afectiune poate conduce la probleme de sanatate, deoarece celulele rosii contin hemoglobina care transporta oxigenul in tesuturile organismului. Anemia poate genera o serie de complicatii, cum ar fi oboseala si stresul la nivelul organelor.
Balbismul - tulburare de vorbire care se manifesta prin repetarea sau prelungirea de cuvinte, siabe sau fraze. Afectiunea este agravata de stres, oboseala si emotii, fiind mai putin vizibila atunci cand pacientul este relaxat.
Dermatita de scutec -dermatita sub forma de mozaic, de culoare rosu aprins, care apare pe fundul copilului.
Udarea patului (Enurezisul nocturn) - este urinarea involuntara in timpul somnului la copiii care isi controleaza vezica urinara atunci cand sunt treji. Frecventa acestei afectiuni este mai mare in randul baietilor decat al fetelor. Inainte de varsta de 6-7 ani, nu reprezinta o cauza de ingrijorare, deoarece mecanismul de control al vezicii pe timpul noptii nu este inca instalat.
Intoleranta la lactoza - afectiune care apare la persoanele ce au probleme in a digera lactoza, un tip de zahar din lapte si produse lactate.
Obezitatea infantila - afectiune grava care afecteaza copiii si adolescentii si care se manifesta prin depasirea cu mult de catre copil a greutatii normale pentru varsta lui sau pentru inaltimea pe care o are. Poate genera probleme de sanatate grave precum diabet zaharat, hipertensiune arterial si colesterol ridicat, dar si probleme precum depresie sau scaderea increderii in sine.
Oreionul - boala cauzata de un virus raspandit in mod normal prin intermediul salivei si care poate afecta mai multe parti ale corpului, dar cu precadere glandele salivare.
Rubeola - este o infectie care afecteaza pielea si ganglionii limfatici, cauzata de virusul rubeolei ce se transmite prin secretiile nazale sau din gat. Este periculos in cazul femeilor insarcinate, pentru ca se poate transmite fatului, dar este o boala usoara la copii.
Rujeola (pojar) - infectie respiratorie extrem de contagioasa cauzata de un virus care cauzeaza o eruptie pe toata pielea corpului. Simptomele acestei boli sunt similare celor ale gripei, pojarul manifestandu-se prin febra, tuse si rinoree (cursul nasului). Se raspandeste prin respiratie si este foarte contagioasa, motiv pentru care trebuie luate precautii de carantina pentru toate cazurile suspecte de rujeola.
Varicela - boala frecventa cauzata de virusul zoster, care apartine familiei herpesvirusurilor. Apare cel mai adesea la finalul iernii sau inceputul primaverii si este foarte contagioasa pentru persoanele care nu au imunitate. Virusul se raspandeste prin aer si contact fizic. Desi nu este o boala grava la copiii cu o stare buna de sanatate, gravitatea ei poate varia, fiind mai severa la gravide, nou-nascuti, persoane cu varste de peste 15 ani si la persoanele care au imunitatea scazuta.
Scarlatina - cauzata de o infectie cu o bacterie numita streptococ de grupa A ce cauzeaza o iritatie de un rosu aprins. Bacteria produce o toxina (otrava) care poate cauza iritatia « rosu aprins » de la care provine numele acestei boli.Spre deosebire de anumite alte boli ale copilariei cum sunt rujeola si rubeola, scarlatina nu poate fi lasata sa isi urmeze cursul tocmai pentru ca streptococul este o bacterie foarte periculoasa.
Daca intalniti la copilul dumneavoastra una dintre simptomele prezentate mai sus, nu ezitati sa contactati un medic pentru a va asigura de un tratament corect, intocmai afectiunii copilului dumneavoastra!
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.