Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cei mai mulţi dintre noi obişnuim să luăm medicametele ori pe stomacul plin, ori cu alte lichide în afară de apă. Specialistul Mihaela Bilic atrage atenţia că pastilele nu trebuie combinate cu anumite alimente, pentru că substanţele active din medicamente pot fi neutralizate de cele din mâncare.
Laptele: Calciul din lapte sau din suplimentele nutritive poate forma compuşi insolubili cu anumite substanţe din structura medicamentelor, fapt care determină imposibilitatea absorbţiei lor. Toate derivatele de tetraciclină trebuie luate fără lapte, pentru a preveni neutralizarea lor. Asocierea cu medicamente poate determina iritaţia gastrică şi reflux, deoarece laptele creşte aciditatea în tubul digestiv şi determină dizolvarea mai rapidă a peliculei protectoare gastro-rezistente a mai multor pilule.
Sucul de grepfrut: Peste 20 de tipuri de medicamente sunt influenţate negativ de asocierea cu sucul de grepfrut, mai precis de contactul cu un flavonoid din compoziţia acestuia, numit naringenină. Aceasta provoacă degradarea medicamentelor, care se manifestă în cazul multor clase de substanţe, cum ar fi: anticoagulante, antihipertensive, medicaţia de substituţie hormonală, sedative, antivirale.
Pâinea neagră şi tărâţele: Consumate în exces, acestea presupun un aport crescut de celuloză şi alte fibre. Acestea au afect laxativ, accelerând tranzitul intestinal şi deplasând alimentele, împreună cu medicamentele, cu o viteză mai mare în tubul digestiv. Prin urmare, anumite substanţe active sau nutrienţi se vor absorbi în cantităţi mai mici sau chiar deloc, fapt ce poate influenţa negativ eficienţa terapeutică a pastilelor.
Carnea la grătar: Alimentele gătite la grătarul cu cărbuni sau cu lemne accelerează eliminarea teofilinei (medicament folosit frecvent pentru problemele respiratorii legate de astm) şi neutralizează rapid efectul acesteia.
Alimentele bogate în vitamina K: Alimente bogate în vitamina K (varză, broccoli, spanac, avocado, pătrunjel, salată) trebuie să fie evitate de toate persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante orale, menite să fluidifice sângele.
Fierul: Fierul din alimente sau suplimente nutritive modifică PH-ul gastrointestinal şi poate forma complexe insolubile cu medicamente, influenţând absorbţia optimă a substanţelor active din peniciline, antidepresive şi terapia hormonală. Se recomandă evitarea asocierii acestor medicamente în cadrul aceleiaşi mese cu spanac, ficat, kiwi şi citrice.
Tiramina: Toate elementele fermentate conţin tiramină, o amină cu efect de îngustare a diametrului vaselor de sânge şi de creştere a tensiunii arteriale. În cazul persoanelor care folosesc medicamente antihipertensive, acestea ar trebui să evite consumul de băuturi alcoolice, brânzeturi fermentate sau cu mucegai, carne şi peşte, sos de soia şi varză murată.
Cafeaua şi ceaiul: Dacă urmaţi un tratament medicamentos, evitaţi să consumaţi cafeină în exces. Aceasta se transformă ea însăşi într- o substanţă cu proprietăţi stimulatoare, similară drogurilor sau medicamentelor: creşte tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă şi respiratorie şi stimulează producţia.
Alcoolul: Alcoolul este un drog toxic pentru organism, în special pentru ficat. Consecinţele interacţiunii dintre acesta şi medicamente diferă în funcţie de doză, de modul de administrare şi de efectele medicamentului, dar şi de cantitatea de alcool ingerată. Consumul concomitent de alcool şi de sedative duce la o diminuare exagerată a funcţiilor psihomotorii, comparativ cu administrarea izolată a pastilei. Alcoolul trebuie evitat în cazul tuturor substanţelor care presupun scăderea atenţiei şi diminuarea reflexelor (tranchilizante, antidepresive, antialergice, analgezice), deoarece le intensifică efectul calmant. Şi asocierea dintre alcool şi medicamente pentru tratarea ulcerului (cimetidină, ranitidină) trebuie evitată, pentru că produce vertij.
Medicamentele şi reacţia la consumul de alcool:
Analgezice: toxicitate hepatică crescută
Aspirină: sângerări şi iritaţii gastrice
Antidepresive: somnolenţă şi hipertensiune
Medicamente de slăbit: nervozitate excesivă
Diuretice: hipotensiune
Antidiabetice: hipoglicemie
Prunele şi smochinele: Conţin sorbitol, un poliol din categoria glucidelor rapide, care are efect laxativ, aşa că medicamtele sunt eliminate mai repede din oragnism. În plus, sorbitolul nu poate fi absorbit în intestinul subţire, de aceea ajunge în colon, unde fermentează, produce gaze şi balonează.
Administrarea corectă
Medicamentele administrate intern trebuie înghiţite stând în picioare sau aşezat pe scaun.
Nu se dă capul pe spate şi nici nu se iau din poziţia culcat, căci medicamentele pot pătrunde în căile respiratorii.
De obicei, medicamentele se iau cu lichide (ceai, apă minerală, apă plată, suc). Există însă riscul unei reacţii chimice între componentele medicamentului şi conţinutul băuturii respective. De aceea, trebuie citit cu atenţie prospectul sau întrebat medicul. Sursa: libertatea.ro
29.01.2012 la 12:56
http://www.youtube.com/watch?v=lFJTtOO3hkk minutul 76; puteti vedea tot filmul, aveti informatii utile. Fostul general de brigada Emil Streinu a fost seful armei psihotronice in Romania, si singurul european ajuns in zona 51. Am dat aceasta informatie privind medicamentele de pe raftul farmaciilor pentru a se intelege cat de necesar e un medicament de sinteza pentru recapatarea starii normale de sanatate...
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.