Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Infecţiile repetate şi reacţiile alergice frecvente pot fi semne ale unui sistem natural de apărare fragil. În cazul unui dezechilibru imunitar apar şi simptome precum oboseala cronică, lipsa de concentrare şi tulburările afective precum depresia.
De-a lungul vieţii, capacitatea de apărare a sistemului nostru imunitar variază. Stilul de viaţă sedentar, o alimentaţie dezechilibrată, stresul cotidian, lipsa de odihnă sau bolile cronice pot fi cauzele scăderii imunităţii. În plus, în perioada de iarnă, frigul şi viruşii din mediul în care ne desfăşurăm activitatea, ne pot afecta rezistenţa organismului.
Prima vizită la medicul de familie
Cele mai simple teste care verifică imunitatea organismului sunt hemoleucograma şi analiza de urină. Aşadar, persoanele care observă o stare inexplicabilă de oboseală, apatie, lipsă de concentrare şi performanţă la serviciu trebuie să se adreseze, într-o primă fază, medicului de familie. „O simplă analiză de sânge, hemoleucograma, poate să descopere o anemie care indică un focar de infecţie în corp. Această infecţie consumă fierul din organism care are un rol important în menţinerea imunităţii la niveluri optime", explică medicul Elena Laţcan. O altă analiză care controlează concentraţia fierului din corp este sideremia. Valorile normale de fier variază între 80-180 mg/l.
În funcţie de aceste analize de bază, medicul de familie poate îndruma persoanele cu dezechilibre imunitare spre medici specialişti ORL, ginecologi sau doctori specializaţi în medicina internă, pentru a verifica dacă există o infecţie nazală, urinară sau dacă pacinetul are cumva probleme pulmonare sau cu ficatul.
Analize specifice la ORL, ginecologie, medicină internă
Medicul specialist ORL poate cere o testare imunologică şi alergologică pentru a stabili dacă sistemul de imunitate funcţionează bine. Nivelul seric al imunoglobulilnelor "G", "A" şi "M" relevă capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor, în timp ce imunoglobina "E" indică alergiile de care suferă pacientului.
Persoanele care au probleme cu sistemul imunitar pot face, de asemenea, o proteinogramă, un examen de laborator care determină cantitatea proteinelor din sânge. „Proteinele sunt cărămizile din care este construit corpul uman. Ele intră în compoziţia anti-corpilor care luptă împotriva germenilor şi bacteriilor din organism. De aceea, un nivel scăzut de proteine poate indica o problemă de imunitate", explică medicul Elena Laţcan.
Nu exclude o vizită la stomatolog
Deşi poate părea surprinzător, chiar şi un examen stomatologic poate scoate la iveală o infecţie care afectează sistemul imunitar. Astfel, dacă aţi epuizat toate analizele de imunitate şi nu aţi descoperit problema de sănătate, stabiliţi o programare la medicul stomatolog.
În prezent, pentru a ne fortifica imunitatea există vaccinuri care forţează organismul să producă anticorpi împotriva unor agenţi patogeni şi tratamente care previn scăderile imunitare. În egală măsură, specialiştii recomandă schimbarea stilului de viaţă şi a dietei, dar şi administrarea de produse naturale menite să ne fortifice organismul.
RECOMANDAREA MEDICULUI
O cură de zece zile de vitamina C poate întări capacitatea de apărare a organismului. Vitamina C creşte rezistenţa corpului la infecţii, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în regiunea creierului şi întăreşte vasele de sânge, împiedicând pătrunderea bacteriilor. Cele mai bune surse de vitamina C sunt frunzele verzi de pătrunjel şi ardeii roşii.
ATENŢIE
În ultima săptămână a lunii ianuarie, s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute 77.354 de persoane, cu aproximativ 15 la sută mai mulţi faţă de săptamâna precedentă, potrivit raportului transmis de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la MS. Dintre aceştia, 15.452 au fost înregistraţi cu pneumonii şi 61.841 cu viroze respiratorii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.