Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În ton cu vremea însorită, îţi propunem şase plante medicinale folosite din moşi-strămoşi. Înfloresc primăvara şi rezolvă cele mai diverse probleme de sănătate. Ţi le prezintă, una câte una, expertul Libertăţii, dr. Cristina Bălănescu, specialist în medicină naturistă.
Splinuţă (floarea boierească)
Ce tratează: infecţii ale vezicii urinare, pietre la rinichi, afecţiuni gastrointestinale, alergii, dureri în gât, tuse, hemoroizi, diabet, prostată, ficat mărit, infecţii ale gurii, nervozitate. Regenerează ţesuturile pielii, grăbind vindecarea.
Mod de preparare: o linguriţă (cu vârf) de plantă se opăreşte în 250 ml de apă. După 5 minute se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Podbal (limba vecinei)
Ce tratează: afecţiunile pielii şi pe cele ale aparatului respirator (saponinele, substanţe conţinute de această plantă, diluează secreţiile căilor respiratorii şi ajută la eliminarea lor). Ceaiul din podbal pune pe fugă gripa şi guturaiul, ameliorează afecţiunile renale şi genitale, rahitismul la copii, edemele membrelor inferioare şi vindecă rănile superficiale. În faza incipientă, tratează chiar şi tuberculoza.
Mod de preparare: două linguriţe de plantă uscată, mărunţită, se lasă la infuzat 3 minute, într-o cană cu apă (200 ml) clocotită, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Iată şi o altă variantă: răsuceşte-ţi o ţigară din frunze uscate de podbal, aprinde-o şi inhalează fumul. 4-5 inhalaţii pe zi eliberează aparatul respirator de secreţii.
Contraindicaţii: luate în doze prea mari (sau în doze mici, folosite mult timp), remediile cu podbal afectează ficatul şi plămânii.
Arnică (iarba soarelui)
Ce tratează: laringita, faringita, răguşeala, contuziile, diareea şi dizenteria, tăieturile şi rănile superficiale, tulburările nervoase, astmul bronşic; stimulează circulaţia sangvină la nivelul inimii şi al creierului.
Mod de preparare: o linguriţă de plantă se infuzează 10 minute în 100 ml de apă clocotită, se filtrează şi se beau 2-3 căni pe zi. Frunzele proaspete de arnică se zdrobesc şi se aplică pe pielea afectată.
Contraindicaţii: ceaiul de arnică le dăunează celor cu afecţiuni cardiace.
Gălbenele (calinică)
Ce tratează: problemele pielii (de la arsuri, degerături şi acnee, până la cancer), ulcerul gastric şi duodenal, osteoporoza, afecţiunile hepatice; calmează durerile menstruale, reglează metabolismul.
Mod de preparare: două linguriţe de floare uscată se infuzează 20 de minute în 250 ml de apă clocotită (ţinând vasul acoperit); se beau 2-3 căni pe zi sau se fac comprese îmbibate în această infuzie. Cât priveşte alifia de gălbenele, pentru uz extern, cel mai bine este să o cumperi de la magazinele naturiste.
Contraindicaţii: înainte de a folosi un remediu din gălbenele, asigură-te că nu eşti alergic la polen. Evită-le şi dacă iei sedative sau hipotensoare!
Sunătoare (pojarniţă sau crucea voinicului)
Ce tratează: probleme dermatologice (alergii, eczeme, iritaţii, arsuri de gravitate mică sau medie), dureri de cap, gingivite, dischinezie biliară (fiere leneşă), probleme emoţionale (depresie, anxietate, accese de mânie sau de panică).
Mod de preparare: o linguriţă de plantă mărunţită se infuzează 15-20 de minute, în 200 ml de apă clocotită, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
Contraindicaţii: remediile cu sunătoarea anulează efectul contraceptivelor orale; iar dacă sunt folosite în exces, pot produce oboseală, ameţeli, disconfort gastric, dureri de cap, anxietate. Atenţie, nu sta la soare în timpul tratamentului cu sunătoare (pielea se irită şi se colorează portocaliu- maroniu)!
Păpădie (papa găinii)
Ce tratează: constipaţia (păpădia are un efect diuretic, laxativ, care o recomandă şi în curele de slăbire), afecţiunile ficatului (inclusiv în formele grave, cum sunt hepatita şi ciroza), probleme cu pancreasul, splina, rinichii. De asemenea, calmează durerile reumatice şi artrita, reduce glicemia şi ţine sub control colesterolul.
Mod de preparare: frunzele de păpădie se infuzează trei minute (o linguriţă de plantă în 200 ml de apă clocotită) şi se beau trei căni pe zi. Ele pot fi consumate însă şi crude, în salate.
Contraindicaţii: pentru că stimulează secreţia de acid gastric, păpădia este interzisă celor care suferă de ulcer, gastrită sau esofagită de reflux erozivă.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.