Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Diabetul este cea mai raspandita boala cronica, netransmisibila dar si cea mai frecventa. Ea apare de obicei la persoane a caror varsta depaseste 40 de ani si se preconizeaza ca 2-6% din populatia Europei occidentale sufera de aceasta afectiune.
Atunci cand apare o scadere a cantitatii de insulina sau o afectare a capacitatii acesteia de a actiona corespunzator in organele periferice, apare cresterea valorii glicemiei si diabetul zaharat tip 1 sau tip 2. Stilul de viata negativ din punct de vedere alimentar si emotional poate declansa aparitia diabetului. Abuzul alimentar cu produse zaharoase, combinate cu sedentarismul poate duce cu usurinta spre diabet. Persoanele supraponderale prezentand un risc crescut.
Afla ce alimentatie trebuie adoptata si, mai important, care este programul alimentar ce trebuie sa-l respecti daca esti diagnosticat cu diabet tip 2, de la specialistul nostru in nutritie, diabet si boli metabolice, Mihaela Ursache, din cadrul Delta Hospital.
"Este gresit sa crezi ca aparitia bolii te impiedica din a savura in continuare alimentele favorite. Majoritatea persoanelor diagnosticate pot continua consumarea lor dar trebuie sa o faci cu masura. Alimentatia corecta este prima treapta de tratament utilizata pentru echilibrarea acestei boli, pe toata durata evolutiei ei. Monitorizarea cantitatii de carbohidrati si calorii ingerate este foarte importanta." afirma dr. Mihaela Ursache. (Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, din cadrul Delta Hospital.)
Trebuie sa stii ca sunt alimente care nu contin glucide, precum carnea si produsele din carne, pestele, ouale, uleiurile vegetale, sau care au o cantitate foarte mica: legumele si zarzavaturile (rosii, vinete, ciuperci, ardei gras, varza, conopida, castraveti, dovlecei, fasole verde, ridichi, andive, stevie, loboda, salata verde, spanac).
Alimentele care contin glucide se impart in functie de continutul de glucide, astfel:
alimente cu 4-5% glucide (4 grame glucide/100 grame produs): iaurt, sana, lapte pasteurizat,cas, urda, branza de vaci
alimente cu 10% glucide (fructe 10% glucide- mere, fragi, capsuni, zmeura, caise, visine, cirese , portocale, mandarine, gutui, piersici, afine, mure, nectarine, kiwi, pepene galben ,verde; legume cu 10% glucide - ceapa si radacinoasele)
alimente cu 20% glucide (fructe 20% glucide - banane, struguri, mango; fainoase si leguminoase cu 20% glucide, pe cantitate fiarta - orez, gris malai, paste fainoase, fasole boabe, mazare,linte, naut, cartofi)
alimente cu 50% glucide - painea
Aceste alimente trebuie sa existe in meniul tau zilnic, deoarece furnizeaza aproximativ jumatate din necesarul caloric pe zi, insa cantitatea si numarul lor de portii se reduc in functie de cresterea concentratiei de glucide a respectivului aliment sau grup de alimente.
Alimentele foarte concentrate in glucide (peste 50% glucide), cum sunt zaharul, prajiturile, bomboanele, sucurile indulcite cu zahar, dulceata, fructele uscate (smochinele, stafidele, curmalele, prunele uscate), sosurile cu faina, biscuitii, ciocolata, rahatul, inghetata, berea, vinul dulce, mustul, siropul, lichiorul iti cresc foarte mult valoarea glicemiei si de aceea trebuie eliminate din alimentatia ta.
„Din punctul de vedere al repartitiei pe mese, recomand 3 mese si 2 sau 3 gustari mici, repartizate uniform pe toata durata zilei, deoarece un aport mai mic si mai frecvent de alimente, iti mentin relativ constant valorile glicemiei, prevenind oscilatiile ridicate. Acest mod de repartitie pe mese si gustari te mai poate ajuta sa-ti mentii greutatea sau acolo unde este nevoie, sa obti mai usor scaderea ponderala de care ai nevoie.", declara dr. Mihaela Ursache, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Delta Hospital.
Nu uita, este important sa ai si sa respecti programul de mese stabilit de catre medicul tau nutritionist, dar si sa cunosti alimentele pe care le poti consuma sau nu!
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.