Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Orice copil se îmbolnăveşte în primii zece ani de viaţă de o serie de boli infecţioase mai grave sau mai uşoare, până ce sistemul sau imunitar formează anticorpi puternici. În această perioadă, remediile naturale pot contribui la stimularea forţelor de apărare ale organismului.
Fiecare copil reacţionează în felul său la bolile infecţioase. Unii par obosiţi şi fără vlagă, fac febră şi au dureri de cap, alţii au guturai şi îi doare în gât, iar la câte unii suferinţa se manifestă prin dureri de urechi şi chiar otită. Din fericire, există o mulţime de remedii naturiste care poţi fi folosite preventiv sau terapeutic pentru a controla bolile infecţioase la copii.
„Copii sunt în general mai sensibili la acţiunea remediilor şi răspund bine la tratamentul homeopatic încă de la vârste fragede. În locul administrării de multe ori abuzive de antibiotice, homeopatia oferă o alternativă eficientă pentru nenumăratele afecţiuni intercurente de gravitate nu prea mare ce apar la copii preşcolari sau şcolari. În plus, în timp ea restabileşte mecanismele imunitare şi copii devin mai rezistenţi la aceste afecţiuni", spune doctorul Gheorghe Jurj de la Timişoara.
Efectele adverse ale antibioticelor de sinteză
Antibioticele luate fără sfatul medicului sau în exces pot crea bacterii puternice mult mai greu de tratat. În plus, un antibiotic nepotrivit riscă să distrugă flora bacteriană care ajută la digestie şi poate duce la apariţia stafilococului auriu, foarte rezistent la tratamente, explică medicul naturopat Carmen Nonn.
Printre efectele adverse ale antibioticelor de sinteză se numără:
• Alergii în rândul copiilor şi nu numai. Copiii până la 1 an sunt sensibili şi pot dezvolta uşor alergii la medicamente sau alimente. Unele studii susţin că administrarea antibioticelor la vârste foarte mici poate produce apariţia astmului infantil.
• Fluoroza. Antibioticele pot determina pătarea danturii la nivelul incisivilor.
• Scăderea imunităţii prin distrugerea bacteriilor probiotice care nu se mai pot înmulţi.
• Perturbarea florei bacteriene a copilului, în cazul administrării pe perioada alaptării, deoarece antibioticele trec în laptele matern.
Pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor se recomandă vechile ceaiuri împotriva rahitismului sau a scrofulozei.
Inhalaţii pentru a scăpa de nasul roşu
Primele simptome ale răcelii sunt scurgeri nazale şi strănuturi frecvente. O metodă simplă pentru a trata nasul roşu al copilului este să turnaţi 1-2 picături de ulei de mentă, eucalipt şi lămâie pe o batistă şi să îl puneţi pe cel mic să inhaleze. În câteva minute, va respira mai uşor.
Scoarţa de sălcie, sovarvul, usturoiul, cimbrul, frunzele de plămânărică au proprietăţi antiinfecţiose, antiinflamatoare, cât şi antifebrile, antialgice, decongestive, antitusive, eliminând disconfortul respirator.
Siropuri naturale pentru tusea iritativă
Răcelile serioase se manifestă deseori prin tuse convulsivă. Această este o boală bacteriană, foarte periculoasă pentru sugari şi copiii mici. De aceea, medicii pediatri recomandă vaccinul. Pe lângă vaccin, medicina naturista poate contribui cu o serie de tratamente cu efect emolient şi antispastic în cazul tusei convulsive. De exemplu, un sirop de iarbă mâţei poate calma în câteva zile tusea iritativă. Reţeta din cartea „Redescoperiţi secretele bunicii" este foarte simplă: se pune apa la fiert şi se opăreşte iarbă mâţei. Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară şi se adaugă zahăr până ce soluţia se îngroaşă. I se administrează copilului 3 linguriţe de sirop pe zi.
Un alt remediu împotriva tusei uşor de preparat este sucul de ceapă şi zahăr. Două cepe se taie felii şi se aşează într-un borcan cu marmeladă peste care se presară 250 de grame de zahăr brun. Se închide borcanul şi se pune în cuptorul încins. I se dau copilului zilnic câte două linguriţe din acest suc.
Metodă dulce de a scădea febra copiilor
Dacă pe lângă guturai se instalează şi febra, părinţii nu trebuie să se grăbească să apeleze la medicamente antitermice. Febra ajută organismul să lupte cu agenţii patogeni.
În timpul febrei, copiii trebuie să bea cantităţi mari de lichide. Se recomandă mai ales sucurile roşii, ca de exemplu sucul de cireşe, coacăze sau de zmeură. Acesta din urmă este cel mai bun exemplu că doctoriile eficiente nu trebuie să fie neapărat amare, ci pot fi şi dulci. Sucul de zmeură administrat de 1-2 ori pe zi scade febra şi are un efect stimulator asupra bolnavului.
O altă metodă de scădere a febrei este împachetarea pulpelor copilului în prosoape îmbibate în apa rece. Se acoperă apoi cu un prosop mai mare şi se lasă câte 20 de minute. După jumătate de oră se repetă procedura.
Dacă temperatura creşte peste 39 de grade şi ţine mult timp este necesar să apelaţi la sfatul unui medic.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.