Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Făina albă, zahărul şi sarea în cantităţi mari şi mai ales E-urile sunt doar câteva dintre alimenetele rafinate, intens procesate care îţi pot afecta sistemul digestiv. Dr. Lareunţiu Luca, directorul Clinicii Puls, îţi explică de ce produse trebuie să te fereşti şi cum acţionează acestea asupra ficatului tău.
Produsele rafinate de tipul grâului sau trestiei de zahăr, deşi provin din surse naturale, pentru că sunt supuse unor procese tehnologice devin lipsite de valoare nutriţională. Prin aceste procese, sunt extrase din sursa naturală doar anumite părţi (făina, zahărul), care, singure, nu doar că nu aduc nici un beneficiu organismului, dar îl mai şi suprasolicită şi îl îmbolnăvesc.
Zahărul. Alimentele grase aduc doar 20% din totalul colesterolului din organism. Restul de 80% este produs de ficat conform necesităţilor organismului. Atunci când ficatul oboseşte sau este suprasolicitat prin consumul unor alimente rafinate, cum sunt cele bogate în zahăr, el produce colesterol în exces. O dietă bogată în zahăr rafinat creste nivelul colesterolului total şi „rău” (LDL) şi al trigliceridelor şi scade nivelul colesterolului „bun” (HDL). Pentru că procesul de rafinare elimina toţi nutrienţii naturali din zahăr, atunci când acesta pătrunde în organism prin alimentatie, organismul trebuie să apeleze la propriile resurse de nutrienţi pentru a-l metaboliza. Deficitul nutritiv pe care îl produce consumul de zahăr determină dereglări atât la nivel hepatic, cât şi la nivelul întregului organism.
Pentru a reduce nivelul colesterolului din trebuie să excluzi zahărul rafinat din dieta şi să apelezi la o cură de detoxifiere hepatică.
Atenţie! Zahărul rafinat se găseşte în pâine, cereale, maioneză, ketchup, sos de spaghete şi produse fast-food.
Făina albă. Prin procesare, cerealelor integrale, li se îndepărtează învelişul şi li se macină miezul, care nu mai conţine fibre, vitaminşsi compuşi fitochimici cu efecte benefice pentru organism. Astfel ia naştere făina albă. Lipsa fibrelor dintr-o dietă bogată în pâine albă sau paste făinoase duce la constipaţie. În acest caz, toxinele filtrate deja de ficat şi ajunse în colon nu sunt eliminate. Iar dacă stau prea mult timp aici, ele trec prin peretele intestinal şi ajung în sânge, iar de aici, înapoi în ficat.
Un alt dezavantaj al făinii albe este acela că toate pesticidele şi substanţele toxice în care a crescut grâul ajung în organism. Aici, pentru a fi neutralizate, toate substantele nocive trec prin ficat, care, din păcate, nu rămâne neafectat.
Atenţie! Pastele făinoase, pâinea albă şi produsele de patiserie conţin, de regulă, şi făină albă, şi zahăr, ambele nocive pentru ficat.
E-urile. Un prim efect nociv al E-urilor asupra ficatului este că necesită o suprasolicitare a acestuia pentru a face diferenţa între substanţele toxice şi cele nutritive. În plus, pentru că alimentele procesate nu conţin enzime, ficatul trebuie să apeleze la resursele sale pentru a le procesa, ceea ce îl oboseşte suplimentar. Printre cele mai nocive E-uri pentru ficat este glutamatul monosodic (MSG), cel mai utilizat potenţiator artificial sau natural de aromă, obţinut din surse vegetale sau animale. Sursa: libertatea.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.