Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Telina face parte din familia Apiaceae (Umbelliferae) unde gasim si patrunjelul, morcovii sau mararul si poarta denumirea de Apium Graveolens. Este o planta bianuala de la care se folosesc radacina si frunzele. Grecii antici foloseau frunzele de telina drept lauri cu care ii rasplateau pe atleti.
Bogata in vitamine si minerale
Telina cruda (120 de grame) ne poate oferi 45% din necesarul zilnic de vitamina K (eficienta pentru tulburarile hepatice si importanta pentru coagularea sangelui), 15% din necesarul de vitamina C, 10% din necesarul zilnic de potasiu, 5% din necesarul de calciu, vitamina B1, B6, magneziu, vitamina A, mangan. Telina mai contine, potrivit World's Healthiest Foods (www.whfoods.com), si fibre (10% din necesarul zilnic), fier, vitamina B2, folat (derivat al acidului folic), fosfor si molibden (face parte din grupa metalelor).
O cescuta cu telina cruda (120 grame) are aproximativ 19 calorii. Foarte putine calorii in comparatie cu aportul pe care il aduce organismului. Asa ca, daca tii cura de slabire, nu evita telina cruda! Ea este o leguma des utilizata ca ingredient pentru diferite preparate culinare ori salate gratie miresmei speciale pe care o are. Este oricand binevenit sa ai in casa pe langa ceapa, morcovi, cartofi si telina. Datorita texturii sale fibroase ea se pastreaza pentru mult timp in conditii bune.
Sprijina sistemul imunitar
Telina, prin vitamina C pe care o contine, ne intareste sistemul imunitar. De aceea este bine sa mananci telina cand esti racit. Consumul de legume si fructe bogate in vitamina C este asociat, potrivit mai multor studii, cu un risc scazut de deces din cauza infarctului, a altor boli cardiovasculare sau a cancerului, sustine www.whfoods.com. Telina este indicata celor care vor sa isi mentina inima sanatoasa si celor care au afectiuni inflamatorii.
Telina are anumite proprietati medicale. Ea poate avea o contributie benefica in cazul unor probleme urinare, reumatice, genitale sau legate de tensiunea arteriala. Telina ajuta si in cazul indigestiei, colesterolului, congestiei hepatice, etc. Femeile care au dureri in timpul menstruatiei ar face bine sa includa in alimentatia lor si telina.
Regleaza tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala poate fi redusa multumita unor componente active (ftalide) care se gasesc in telina. Ele ajuta la reglarea tensiunii prin relaxarea muschilor din jurul arterelor. In plus, telina este o sursa buna de minerale precum potasiu, magneziu si calciu care contribuie tot la reducerea tensiunii arteriale.
Un bun diuretic
Telina are proprietati diuretice demne de mentionat. World's Healthiest Foods spune ca, in trecut, semintele de telina erau folosite ca diuretice. Telina stimuleaza productia de urina, eliminarea fluidelor care se afla in exces in organism si echilibreaza balanta acestora. Astfel ajuta in caz de colica sau litiaza renala.
Telina contine sodiu
Fiind recomandata in orice regim de slabit si avand in vedere efectele sale diuretice, e bine sa faci din cand in cand cate o cura cu telina. Atentie: telina contine sodiu (natriu) iar cei care au voie numai o anumita cantitate de sodiu pe zi trebuie sa o contorizeze si pe aceasta. Pe testele realizate pe animale consumul de telina s-a dovedit eficient si in scaderea colesterolului. Unele persoane pot fi alergice la telina!
Telina, daca este intreaga, se poate pastra la frigider, intr-o punga de plastic. Daca a fost taiata, telina nu trebuie pusa la frigider umeda.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.