Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Fructele si legumele au un rol protector demonstrat in scaderea semnificativa a unui numar important de boli. Medalia de aur apartine, insa, fructelor. Iar in topul clasamentului se afla binecunoscutele banane care, consumate regulat, protejeaza foarte eficient organismul. De ce bananele, cele mai vechi fructe de pe pamant, au acest rol protector?
Ultimele cercetari au demonstrat inca o data ca indemnul 'cinci feluri de fructe si legume pe zi' ar trebui sa fie o regula in alimentatia noastra. Putem fi siguri ca, cel putin in cazul prevenirii cancerului, cele cinci fructe si legume sunt o regula buna. O echipa de cercetatori suedezi, condusa de Dr. Bahram Rashidkhani de la institutul Karolinska din Stockolm, a realizat un studiu de mare amploare care a cuprins 61.000 de femei cu varsta intre 40 si 76 de ani. Cercetarile au durat 13 ani, timp in care au fost completate periodic chestionare privind obiceiurile alimentare. In aceasta perioada 122 de femei au fost diagnosticate cu cancer la san. Consultarea chestionarelor completate de-a lungul timpului a permis stabilirea rezultatelor. Asadar, cercetatorii au concluzionat ca trebuie respectata indicatia de a mananca cel putin cinci fructe si legume pe zi, care fac ca riscul de imbolnavire sa scada cu 40% fata de acele persoane care consuma mai putin sau deloc.
Ce contin?
Studiate de zeci de ani, bananele contin aceeasi compusi fenolici la fel ca si varza alba. Banana este un aliment tonic si remineralizant, foarte recomandat copiilor aflati in plina crestere, celor anemici, astenici, celor care depun efort fizic si intelectual, dar si persoanelor in varsta (persoanele suferinde de ulcer duodenal pot obtine o actiune calmanta, deloc neglijabila, asupra mucoasei intestinale). Bananele dispun de o formula exceptionala care cuprinde vitaminele A, B, C, E, calciu, fier, cobalt, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, sodiu si crom. Cele doua saruri minerale, potasiul si sodiul, le confera o imensa putere diuretica. Sunt cele mai bogate surse de potasiu, un mineral esential pentru mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale. Ele mai contin si acid folic (cu alte cuvinte vitamina B9), atat de indispensabil creierului (o carenta mare de acid folic duce la o scadere a memoriei si la tulburari psihice). Aceste fructe imbunatatesc vederea si densitatea osoasa, protejeaza impotriva ulcerului si stimuleaza absorbtia substantelor nutritive. Bananele reechilibreaza sistemul nervos si inlatura stresul, depresia, astenia sau suprasolicitarea nervoasa. Stiai ca bananele mai sunt numite 'fructele fericirii'?
Proprietati nutritive
Banana este considerata de multi drept o hrana ideala, deoarece ea contine mai putina apa in raport cu celelalte fructe, iar continutul sau de hidrocarbonat este mai ridicat, fiind preferata de sportivii de performanta. Amidonul aflat in banane le confera proprietati calmante si remineralizante. Se spune, insa, ca banana este greu de digerat. Acest lucru este adevarat doar daca ea s-a copt pe cale artificiala. Ea devine perfect digerabila atunci cand se coace pe cale naturala. Din contra, ele contin pectina, o fibra solubila care faciliteaza digestia si previne aparitia constipatiei. Fiind bogata in calorii (97 de calorii la 100 g) sunt, insa, mai putin indicate copiilor supraponderali si trebuie consumate cu prudenta in cazul copiilor diabetici (datorita continutului ridicat de hidrati de carbon).
Daca banana este uscata, componentii sai nutritivi, in special glucidele, sunt mult mai concentrati, astfel, daca o banana poate contine 97 de calorii atunci cand este foarte proaspata, cand este deshidratata poate contine pana la 295 de calorii.
Cum se pastreaza?
Banana nu suporta o temperatura mai scazuta de 12 grade, de aceea nu trebuie pastrata niciodata in frigider, deoarece temperaturile scazute opresc procesul de coacere. Bananele achizitionate trebuie depozitate la temperatura camerei. Bananele coapte pot fi depozitate la temperaturi scazute doar pentru cateva zile; o perioada prea mare duce la aparitia petelor maronii pe coaja si la deteriorarea continutului. Daca sunt tinute alaturi de alte fructe, bananele accelereaza procesul de coacere al acestora. Producatorii culeg bananele cat ele sunt inca verzi si le expediaza la temperaturi scazute catre comercianti. Acestia la randul lor tin bananele in camere de coacere pe o perioada de 4-5 zile, inainte de a le vinde. Procesul de coacere nu poate fi accelerat.
Este recomandat ca cei mici sa consume bananele pasate la micul dejun, feliate in cerealele de dimineata, impreuna cu un pahar de iaurt sau pur si simplu ca o gustare intre mese.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.