Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Copiii şi accidentele minore sau mai grave par a merge mână în mână, aşa că este bine ca părinţii să ştie câteva metode simple de a aplica primul ajutor. Copiii sunt foarte curioşi, îşi explorează corpul, vor să vadă până unde se poate merge şi, evident, accidentele pot apărea. Fie că îşi bagă în nas, în ureche diverse chestii, fie că înghit accidental un nasture, un pantof de la papuşă sau un ochi de la un usuleţ, părinţii trebuie să fie pregătiţi să acorde primul ajutor.
Primul ajutor când înghite ceva
Te-ai asigurat că ai casa în regulă şi, totuşi, copilul reuşeşte să înghită ceva.
Scenariu pesimist
În majoritatea cazurilor, atunci când copilul înghite ceva, acesta ajunge în intestine de unde este simplu de eliminat. Primul lucru rău care se poate întâmpla este blocarea căilor aeriene. Dacă ceva rămâne blocată în esofag, se poate irita sau presa trahea. Unele obiecte înghiţite, chiar dacă nu blochează nimic, pot fi deosebit de periculoase: bateriile (erodează), obiecte ascuţite (sfâşiere), magneţi (duc la strangularea intestinelor), nisip sau puf din covor (blocare a intestinelor)
Ce trebuie să faci?
În primul rând trebuie să îţi dai seama ce a înghiţit şi cât poate fi de periculos respectivul obiect. Dacă suspectezi că e vorba de ceva ascuţit, magneţi, baterii, dacă vomită, tuşeşte des, se sufocă, are dureri abdominale, du-l de urgenţă la spital. Dacă nu e nimic periculos, natura îşi va urma cursul. Iar dacă după două zile nu a ieşit nimic la suprafaţă, este cazul să faci o radiografie.
Când se îneacă cu o băutură sau cu mâncare, nu lovi copilul în spate şi nici nu încerca să bagi mana în gura lui pentru a prinde obiectul. Acest lucru poate duce la înaintarea respectivului obiect spre înăuntru. Sună la urgenţă şi vei fi îndrumat ce să faci până la sosirea salvării.
Cum eviţi accidentele?
Când ai copil mic, nu lăsa niciodată la îndemâna lui obiecte care trec prin tubul hârtiei igienice. Oferă-i o suzetă dacă cel mic are obieceiul de a ţine în gură diverse obiecte pentru a le suge. Verifică în fiecare seară casa pentru a te asigura că nu este nimic periculos rupt, smuls, desprins de pe canapea, pat, fotolii, pături, jucării etc. care pot ajunge cu foarte mare uşurinţă în gura copiilor.
Primul ajutor când îşi bagă ceva în nas
Şi nasul poate fi “interesant” pentru copii care îl vor “explora” la maximum.
Scenariu pesimist
Deşi nu există pericolul sufocării, odată introdus ceva în nas creşte simţitor riscul unei infecţii. Respectivul obiect blochează secreţiile nazale, iar acestea devin “paradisul” bacteriilor. Dacă copilului îi curge secreţie doar dintr-o singură nară, iar mirosul acesteia este suspect, probabil pe cealaltă nară este ceva.
Ce trebuie făcut?
Dacă cel mic este cooperant şi poţi vedea ce se ascunde în nară, poţi încerca să scoţi respectivul obiect. Trebuie însă să fii foarte atent să nu îl împingi şi mai mult înăuntru. Dacă are în nas pâine sau mazăre, acestea îşi pot mări volumul din cauza umidităţii şi poate necesita folosirea pompiţei pentru nas. Dacă n-ai reuşit, sună medicul sau mergi la urgenţă.
Cum eviţi accidentele?
Ca şi în cazul precedent, asigură-te că n-ai nimic prin casă care poate ajunge cu uşurinţă în nasul copilului. În plus, trebuie să-i explici atunci când îl vezi că are tendinţa să ducă la nas diverse obiecte că nasul este pentru mirosit şi nu să-şi introduci în el una şi alta.
Primul ajutor când îşi bagă ceva în ureche
După nas, urechea este al doilea loc “ideal” pe care copiii îl folosesc pe post de “depozit”.
Scenariu pesimist
Un obiect în ureche poate însemna presarea şi/sau înţeparea timpanului. Dacă obiectul stă mai mult timp ureche poate cauza infecţii.
Ce trebuie făcut?
Se întâmplă foarte rar ca un obiect introdus în ureche să fie caz de urgenţă. Însă dacă vorbim de o baterie, aceasta produce daune în mai puţin de două ore.
Cum eviţi accidentele?
Aceleaşi reguli în ceea ce priveşte primele două accidente, trebuie respectate şi în cazul urechii. Copilul trebuie supravegheat de fiecare dată când se joacă sau mănâncă, pentru a fi sigur că nici un obiect nu ajunge unde nu trebuie.
Primul ajutor când se încuie undeva pe dinăuntru
Se mai întâmplă ca cel mic să se încuie în baie, într-un dulap sau în automobil, în timp ce tu eşti afară.
Scenariu pesimist
Unul dintre cele mai rele scenarii posibile este ca cel mic să se încuie în maşină, afară e cald, iar temperatura dinăutru riscă să-i provoace hipertermie sau chiar să moară.
Ce trebuie făcut?
Vorbeşte cu copilul să-şi păstreze calmul. Dacă este încuiat în baie , în dormitor sau într-un dulap, încearcă să spargi încuietoarea sau apelează la un lăcătuş. În cazul în care copilul este încuiat în maşină sau în casă, iar tu nu ai cum să intri, sună la urgenţă.
Cum eviţi accidentele?
Asigură-te că toate încuietorile din casă pot fi deblocate şi din exterior. Lasă o cheie de urgenţă (de la casă sau de la maşină la un prieten, la un vecin).
Primul ajutor când îşi prinde mâinile
Un alt accident destul de întâlnit în casele oamenilor cu copii mici este prinderea degetelor (la computer în zona CD-ului, la DVD-play-er, în cutiile de bere/suc, la încuietori, în şabloanele de figurine pentru desen etc.).
Scenariu pesimist
Când copiii îşi prind degetul este ceva mai degrabă incomod decât periculos, însă poate exista riscul ca circulaţia sângelui să fie blocată şi astfel respectivele ţesuturi să fie afectate.
Ce trebuie făcut?
Atât timp cât respectivul obiect nu este tăios, aplicaţi vaselină, ulei sau orice alt lubrifiant astfel încât degetul să alunece uşor de unde este prins. În orice altă situaţie, sunaţi la urgenţă.
Cum eviţi accidentele?
Nu lăsaţi la îndemâna copiilor obiecte în care şi-ar putea băga degeţelele. Cum spuneam mai sus, ei sunt extrem de curioşi şi trebuie să exploreze tot ce întâlnesc în cale. Nu-i lăsaţi să umble la DVD-uri şi computer.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.