Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Medicii nu vor mai avea statut de funcționari publici sau echivalentul acestora și nu vor mai putea fi acuzați de luare de mită, decizia urmând să intre în vigoare până la sfârșitul anului, a declarat pentru NewsIn, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae.
"În momentul de față sunt două variante. Fie se va da o ordonanță de urgență cu un articol special, fie va fi o anexă care completează legea actuală care să specifice că medicul în exercitarea profesiei nu este funcționar public sau echivalentul acestuia", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Potrivit președintelui CMR, după schimbarea statutului, medicul va putea avea independență profesională, nu va mai putea fi acuzat de luare de mită și își va putea stabili propriul onorariu.
Vasile Astărăstoae a mai precizat că autoritățile iau în calcul și creșterea salariilor medicilor rezidenți. "Vom avea o întâlnire cu Ministerul de Finanțe și vom stabili exact care este suma pe care o pot aloca pentru creșterea salariilor medicilor rezidenți. Noi am cerut ca salariul unui medic rezident să fie de trei ori salariul mediu pe economie, însă acest lucru să se întâmple pe parcursul unui an, un an și jumătate. În primă fază dorim o creștere semnificativă a salariului rezidenților", a adăugat prof. dr. Astărăstoae.
Deși s-a încetățenit practica de a ”da ceva doctorului”, în ultima perioadă au fost semnalate mai multe cazuri de luare de mită în spitalele românești.Cel mai recent caz este cel al unui doctor clujean, care a cerut bani de la părinții unui copil care urma să fie operat. Polițiștii clujeni l-au prins în flagrant pe doctorul Ioan Dobrescu în timp ce primea mită de la părinții copilului. Banii care au fost oferiți ca mită fuseseră marcați înainte de către polițiști.
În urmă cu mai bine de două luni, cotidianul "The Independent" publica un material despre situația secției de chirurgie cardiacă pediatrică a spitalului "Marie Curie" din București. Publicația trăgea un semnal de alarmă, spunând că, deși secția este dotată cu aparatură de ultimă generație, nimeni nu se încumetă să se angajeze aici, pentru că șeful centrului, doctorul Cătălin Cîrstoveanu, este împotriva șpăgii.
Pe de altă parte, majorarea salariilor rezidenților ar putea diminua fenomenul șpăgii în spitale și opri exodul absolvenților de medicină. O asemenea măsură ar putea încuraja tinerii doctori să rămână în țară, având în vedere că un studiu recent plasează România pe penultimul loc într-o ierarhie a țărilor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de doctori pe cap de locuitor. Sursa: adevărul.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.