Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cele şapte zile de concediu la mare, la soare sau ”pe cărări de munte”, la care visezi de un an de zile, se pot transforma într-o săptămână de spaime şi griji dacă... cel mic se îmbolnăveşte pe nepusă masă. Ce poţi să faci ca să previi sau să rezolvi cât mai iute situaţiile de acest gen? Să iei de acasă trusa medicală de urgenţă. Ce trebuie să conţină ea îţi spune dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii ”Sfânta Maria”, din Iaşi.
Un concediu înseamnă o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reacţiona diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentaţie, la aerul curat de la munte sau la excesul de soare de la mare. De aceea este bine ca părintele să fie prevăzător să stabilească, împreună cu medicul pediatru, o listă de medicamente la care ar putea apela în caz de urgenţă.
Pasul 1: sfătuieşte-te cu medicul
Înainte de a merge la farmacie, ca să garniseşti trusa de concediu, este foarte important să te consulţi cu medicul pediatru sau cu medicul de familie. El cunoaşte cel mai bine istoricul medical al copilului, ştie cum reacţionează acesta la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite şi modalităţile de administrare. Ştiu, tentaţia de a-ţi trata copilul ”aşa cum ştii tu” (că doar eşti mamă/tată, deci ştii cel mai bine) este mare. Dar, iată, un studiu realizat de ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente) relevă că simptomele
sau afecţiunile tratate cel mai frecvent fără recomandarea medicului sunt tusea - 57%, febra - 53%, nasul înfundat -51%. Aceste probleme specifice perioadelor de vacanţă sunt aparent banale, dar ele se pot agrava când sunt tratate ”după ureche”.
Pasul 2: garniseşte trusa corect
Trusa de medicamente pentru concediu ar trebui să includă:
* medicamente antitermice - în cazul în care cel mic face febră mare
* antihistamice - pentru episoadele de alergie sau de urticarie care sunt
atât de frecvente
* antivomitive - pentru că alimentaţia inacdecvată, schimbarea mediului sau chiar răul de masină îi pot provoca celui mic stări de greaţă sau ameţeli
* în plus, trebuie să ştii care sunt primele măsuri utile în caz de diaree, mai ales la copiii mici, care se deshidratează mult mai uşor decât adulţii
* cu riscul de a ne repeta: este foarte important să stabileşti împreună cu medicul pediatru ce medicamente să iei din aceste categorii, în ce condiţii să le administrezi şi mai ales cum. Unele clase de medicamente au indicaţii diferite de administrate, în funcţie de vârstă şi greutate: de exemplu, antihistaminicele sunt recomandate doar după vârsta de doi ani, singurul recomandat la vârstă mică fiind desloratadina (aerius). Aspirina nu se administrează ca antitermic la copil, iar antibioticele nu sunt antitermice (administrarea lor trebuie recomandată strict de către medic!).
* sunt utile medicamente dezinfectante pentru eventualele julituri sau răni
* nu folosi medicamente rămase în urmă tratării altor afecţiuni: înainte de a pune medicamentele recomandate de medic în trusa de concediu, dacă le iei din sertarul de acasă, asigură-te că sunt încă în termenul de garanţie şi că au fost depozitate şi păstrate corect, în condiţii adecvate. Dacă nu eşti sigur de valabilitatea anumitor medicamente sau dacă aspectul lor este schimbat, cel mai bine este să le arunci, pentru că pot fi periculoase. Important este să incluzi în trusă doar acele medicamente despre care ai vorbit cu medicul pediatru şi nu şi alte medicamente rămase de la tratarea unor afecţiuni în trecut.
Pasul 3: păstreaz-o în condiţii de siguranţă
• depozitează medicamentele la temperaturile indicate pe cutie şi departe de accesul copiilor; dacă sunt depozitate în condiţii improprii, medicamentele îşi pierd din eficienţă; ai grijă unde ţii trusa în special în maşină, unde temperaturile depăşesc cu mult 22 de grade, şi în camera de hotel. O ladă sau o geantă frigorifică poate fi soluţia optimă pentru transport, dar fii atentă să... nu îngheţe!
Pasul 4: pregăteşte-te suplimentar, dacă aveţi o destinaţie exotică
• dacă vei călători împreună cu copiii într-o destinaţie exotică, trusa medicală nu este suficientă. Ar trebui să discuţi cu medicul pediatru pentru a vedea dacă sunt necesare anumite vaccinuri sau chiar analize speciale înainte de plecare
• aminteşte-ţi că cei mici nu trebuie să încerce experienţe culinare deosebite, iar în cazul în care au rău de maşină sau urcă în avion, nu li se administrează medicamente preventiv decât dacă medicul le recomandă.
Pasul 5: află care sunt serviciile medicale de urgenţă în zona în care veţi călători
• Dacă ai copii mici, trebuie să ştii acest lucru: dacă el se îmbolnăveşte cumva şi boala persistă mai mult de trei zile, să poţi lua legătură cu cel mai apropiat spital şi să mergeţi la cameră de gardă. Ia de acasă şi carnetul de vaccinări sau fişa medicală a copilului - dacă vei fi în situaţia de a apela la un medic în timpul vacanţei, aceste documente îl ajută să-ţi trateze copilul corect.
• De asemenea, este important să păstrezi legătura cu medicul pediatru pe toată durata concediului, în cazul în care apar probleme. Sursa: libertatea.ro
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.