Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Semnele care indica pierderea vederii pot fi atât de subtile încât nici nu le remarci până când nu apar dificultăți mai serioase cum ar: probleme în a concentrea privirea sau iritație, moment care de regulă coincide cu descoperirea a ceva grav.
Pentru a depista cat mai din timp o problema este necesar ca in jurul varstei de 40 de ani sa mergi la un oftalmolog pentru o examinare. S-ar putea sa nu ai simptome evidente, dar totusi sa fie o problema.
De asemenea, anumite semnale ale pierderii vederii pot fi remarcate de oricine, daca este atent la ce i se intampla. Potrivit Caring.com, iata cateva astfel de indicii:
1. Vederea este clara acum, dar neclara cateva ore mai tarziu
In acest caz ar putea fi vorba de retinopatie diabetica. Fluctuatiile de claritate - acum vezi bine, dar mai tarziu incetosat - pot insemna ca ai o boala cronica, cum ar fi diabet de tip 2 netinut sub control sau o tensiune arteriala ridicata care poate deteriora vasele delicate ale retinei.
Fii atent la orice schimbare care apare in calitatea vederii. Unora li se pare dificil sa faca activitati care presupun apropierea unui obiect de ochi, cum ar fi sa citeasca sau sa coasa. Daca esti diagnosticat cu diabet sau hipertensiune arteriala, ai grija sa mergi regulat la examinari oftalmologice.
2. Ai avut recent un accident rutier inexplicabil
Daca ti s-a intamplat acest lucru s-ar putea sa ai glaucom. O pierdere a vederii periferice este un semn-cheie de glaucom, o boala tacuta in care cresterea presiunii pe nervul optic incepe sa altereze vederea din cauza faptului ca imaginile nu mai pot fi transmise complet la creier. Un alt semn care indica pierderea vederii periferice este lovirea de obiecte sau de oameni, atunci cand ne deplasam.
Mai multe studii au aratat ca soferii care sufera de glaucom au un risc ridicat de a face accidente rutiere. O cercetare din 2008, care a pus alaturi soferi cu glaucom si instructori auto, iar apoi soferi fara glaucom si instructori auto a aratat ca cei care aveau glaucom au avut de 6 ori mai multe interventii din partea instructorilor decat ceilalti.
In general, oamenii nu isi dau seama cand incep sa piarda din vederea periferica deoarece acest lucru se intampla lent, iar ochiul este construit in asa fel incat sa compenseze un timp neajunsurile de acest gen, numai ca in aceasta perioada boala evolueaza.
3. O pata intunecata sau goala in centrul campului vizual
In cazul in care observi acest lucru s-ar putea sa ai degenerescenta maculara legata de varsta, aceasta fiind principala cauza a pierderii vederii la oamenii de peste 50 de ani. Boala apare din pricina unor schimbari la nivelul maculei, o parte din retina, si este incurabila. O forma mai putin intalnita, numita degenerescenta maculara umeda, poate fi tratata cu laser.
Oamenii care sufera de aceasta boala pot avea dificultati in a citi semnele stradale sau au tendinta de a renunta la croitorie sau la lectura. De asemenea, persoanele in cauza care se uita la o linie dreapta o pot vedea ondulata, iar culorile pot parea mai sterse.
4. Pleoapele arata ciudat
Daca la nivelul ochiului, inclusiv al pleoapei, apar schimbari vizibile, poate fi vorba de cancer de piele. Tesutul subtire si delicat al pleoapei este unul dintre cele mai comune locuri in care apare carcinomul bazocelular si carcinomul scuamos. Desi aceste tipuri de cancer sunt rareori fatale, ele cauzeaza adesea probleme serioase la nivelul vederii si chiar orbire.
Pleoapele care par cazute sau asimetrice, un nodul sau o umflatura, o sangerare persistenta, o iritatie care nu dispare sau o pata neagra pe pleoapa sunt semne care ar trebui sa te trimita la un medic.
5. Vedere incetosata
In general, este bine sa fii atent la orice incetosare a vederii deoarece ar putea semnala cataracta, o boala foarte comuna, care poate afecta doar un ochi sau pe ambii. Pe masura ce deteriorarea creste cu varsta (de obicei nu inainte de 60 de ani, dar uneori chiar si la 40) cristalinul capata o nuanta maronie sau galbuie, ceea ce poate face ca vederea sa fie incetosata, usor "murdara", intunecata. De asemenea, perceptia culorilor poate fi alterata - o soseta care tie ti se pare neagra poate fi, de fapt, grena.
Alte semne ale cataractei sunt un disconfort care apare la lumini puternice sau o slaba vedere pe timpul noptii.
6. O avalansa de "stelute" si pete
Daca observi mici pete si "stelute" aprinse, luminite, intr-un numar mai mare decat de obicei si cu o frecventa crescuta, poate fi un semn ca urmeaza sa ai parte de o ruptura de retina. Mici licariri si pete mai apar din cand in cand in campul vizual si nu sunt ceva anormal, ingrijorator fiind doar atunci cand apar in numar mare si des.
In general, orice schimbare trebuie investigata de un medic. sursa: ziare.com
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.